Tarta z brzoskwiniami
- Mąka orkiszowa - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mascarpone (600 g)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na tarta z brzoskwiniami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową i 50 g cukru.
Rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty.
Nakłuj widelcem spód ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
W misce umieść żółtka jaj, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
Dodaj do masy z mascarpone i jajek.
Na wystudzony spód od tarty wyłóż masę.
Posiekaj czekoladę gorzką i posyp wierzch ciasta.
Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Przepis na tarte z brzoskwiniami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, masło, serek mascarpone, jajko, żółtka jaj, brzoskwinie z puszki, czekolada gorzka.
Jak zrobić tarte z brzoskwiniami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową i cukier. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj widelcem spód ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Dodaj do masy z mascarpone i jajek. Na wystudzony spód od tarty wyłóż masę. Posiekaj czekoladę gorzką i posyp wierzch ciasta. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców.
Podsumowując tarta na słodko świetnie sprawdzi się jako deser nie tylko dla dzieci. Można ją podać na wiele różnych okazji, także podczas świąt. Tarta powinna być przechowywana w lodówce, gdzie może spędzić 3-4 dni. Słodka tarta jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Kruchy spód pod wpływem masy delikatnie zmięknie. Tarte można przygotować także ze świeżymi brzoskwiniami.
Alergeny w tarcie z brzoskwiniami
Lista alergenów dla tarty z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto jest kaloryczne i jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na wielkość porcji. Ciasto jest również źródłem błonnika pokarmowego oraz dużej ilość tłuszczów nasyconych.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.