Tarta z brokułami
- Jajko (6 szt.)
- Masło (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mleko 2% (15 ml)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Brokuły (150 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Serek ricotta (100 g)
- Ser Feta (200 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cebula czerwona (100 g)
Przepis na tartę z brokułami krok po kroku
W misce umieść przesianą mąkę z łyżeczką soli.
Dodaj pokrojone masło i posiekaj nożem.
Gdy powstaną grudki, dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć rękami jednolite ciasto.
Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
Podzielony na różyczki brokuł ugotuj al dente.
Ugotuj 2 jajka na twardo.
Olej rozgrzej na patelni.
Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i smaż kilka minut.
Jak mięso zmieni kolor, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż do zarumienienia.
Po upływie 30 minut chłodzenia ciasta nagrzej piekarnik na 180 st. C.
Formę wyłóż ciastem na dnie i po bokach.
Na spodzie zrób dziurki widelcem, a następnie nałóż obciążniki.
Piecz 15 minut, zdejmij obciążniki i piecz kolejny kwadrans.
W misce połącz dobrze pozostałe 3 surowe jajka, ricottę oraz śmietankę.
Dodaj 2 ząbki czosnku, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
Na przypieczony spód wlej masę z jajek i śmietanki.
Ułóż kurczaka, cebulę, brokuł, kukurydzę i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie na tarcie ułóż pokrojone w grube plastry jajka ugotowane na twardo.
Posyp tartę pokruszonym serem feta.
Piecz kolejny kwadrans.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat tarty z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to dobra opcja nie tylko na kolacje. Przepis na tartę z brokułami możesz także podawać na obiady. Potrawa ta jest pełnowartościowa. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzebujesz. Jest pyszna, ponieważ połączenie składników jest bardzo dobrze dobrane. Warzywne nadzienie nadaje pięknego koloru – zielony brokuł, żółta kukurydza oraz czerwona cebula. Dobra nie tylko jako posiłek w rodzinnym gronie – to super pomysł także na imprezę. Zobacz, jak zrobić tartę z brokułami.
Tarta z brokułami określana jest także jako quiche. Jest to ciasto kruche na słono wypełnione masą złożoną z jajek, ricotty oraz śmietanki. Warzywna tarta jest zrobiona z kurczakiem, czerwoną cebulą, kukurydzą, jajkiem ugotowanym na twardo oraz z brokułem. Dodatek z sera feta na wierzch pięknie się rumieni podczas pieczenia i nabiera fajnego smaku. Do smaku wystarczy tylko czosnek, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Jak zrobisz tartę z brokułami, podawaj ją na kolację lub obiad. To dobry pomysł także na większe przyjęcie jako przystawka. Tartę z brokułami, kurczakiem, kukurydzą, jajkiem oraz serem feta możesz połączyć z dodatkiem sosu czosnkowego. To gwarancja najlepszego, wytrawnego połączenia smakowego.
Tarta z brokułami i z serem feta jest znakomitym pomysłem na kolację. Warzywna tarta na słono wcale nie musi być nudna. Jak zrobić tartę z brokułami? Przygotuj ciasto kruche. Zagnieć mąkę z solą, jajkiem, masłem i odrobiną mleka. Ciasto schładzaj pół godziny. W tym czasie przygotuj dodatki. Ugotuj brokuł al dente. Jajka należy ugotować na twardo. Kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w piórka podsmaż na oleju. Do przepisu na tartę z brokułami dodaje się ser feta, który jest wystarczająco słony. Nie trzeba dodawać soli do tych produktów. Jest ona w tym przypadku zbędna. Po schłodzeniu ciasta wyłóż je na dnie i po bokach formy. Dno nakłuj widelcem i ułóż na nim obciążniki. Jeżeli nie masz specjalnych obciążników, możesz skorzystać z folii aluminiowej oraz surowej fasoli. Piecz pierwsze 15 minut z obciążeniem, kolejne 15 minut – bez. Gdy ciasto się piecze, zrób masę z jajek. Rozbij jajka ze śmietanką i serem ricotta. Dodaj posiekany czosnek, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Masę wlej na spód tarty, a na niej ułóż kurczaka, cebulę, brokuł i kukurydzę. Piecz 15 minut, dołóż pokrojone, ugotowane na twardo jajka i pokruszony ser feta. Piecz kolejny kwadrans. Przepis na tartę z brokułami jest już gotowy. Pysznie i prosto.
Alergeny w tarcie z brokułami
Lista alergenów dla tarty z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- serek ricotta
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze tarty z brokułami
Tarta z brokułami jest przepisem, który jest zbilansowany. Dostarcza wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz oraz węglowodany).
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.