Tarta z brokułami

Opublikowano: 13.03.2022 r.
Brokuły, piersi kurczaka, śmietanka kremowa i ser feta – to właśnie te składniki sprawiają, że ta tarta jest wyjątkowa! Połączenie delikatnych brokułów z soczystym kurczakiem i kremową śmietanką, dopełnione intensywnym smakiem sera feta, tworzy mieszankę, której trudno się oprzeć. Idealna na kolację lub lunch, czeka, abyś ją odkrył!
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Mleko 2% - 15 ml
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Brokuły - 150 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Serek ricotta - 100 g
- Ser Feta - 200 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula czerwona - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, sitko, patelnia, obciążniki do pieczenia, forma do tarty 28 cm
Przepis krok po kroku
- W misce umieść przesianą mąkę z łyżeczką soli.
- Dodaj pokrojone masło i posiekaj nożem.
- Gdy powstaną grudki, dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć rękami jednolite ciasto.
- Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
- Podzielony na różyczki brokuł ugotuj al dente.
- Ugotuj 2 jajka na twardo.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i smaż kilka minut.
- Jak mięso zmieni kolor, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż do zarumienienia.
- Po upływie 30 minut chłodzenia ciasta nagrzej piekarnik na 180 st. C.
- Formę wyłóż ciastem na dnie i po bokach.
- Na spodzie zrób dziurki widelcem, a następnie nałóż obciążniki.
- Piecz 15 minut, zdejmij obciążniki i piecz kolejny kwadrans.
- W misce połącz dobrze pozostałe 3 surowe jajka, ricottę oraz śmietankę.
- Dodaj 2 ząbki czosnku, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
- Na przypieczony spód wlej masę z jajek i śmietanki.
- Ułóż kurczaka, cebulę, brokuł, kukurydzę i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie na tarcie ułóż pokrojone w grube plastry jajka ugotowane na twardo.
- Posyp tartę pokruszonym serem feta.
- Piecz kolejny kwadrans.
Komentarz dietetyka
Tarta z brokułami jest przepisem, który jest zbilansowany. Dostarcza wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz oraz węglowodany).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości