Tarta z borówkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 ml (160 g)
- Mascarpone - 0,5 opakowania (125 g)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
- Borówka amerykańska - 2 szklanki (250 g)
Przepis na tartę z borówkami krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i cukier.
Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj spód i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Formę pozostaw do wystudzenia.
Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę z 2 łyżkami cukru.
Do śmietanki dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Krem wyłóż na ostudzony spód, posyp borówkami i schłodź przez 1 godzinę.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat tarty z borówkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Tarta na słodko to jeden z klasycznych wypieków wywodzących się z kuchni francuskiej. Tarta z borówkami jest wyśmienitą, lekką i owocową propozycją letnich wypieków. Tarta z kremem jest szybka i prosta w wykonaniu, jej przygotowanie możesz przyspieszyć przygotowując spód z herbatników zamiast pieczonego, kruchego ciasta. Tarta borówkowa wykonana jest z kremem na bazie mascarpone i śmietanki 30%, dzięki czemu jest lekko kwaśny i lekki. Przepis na tartę z borówkami amerykańskimi jest bardzo łatwy, prosty i szybki w wykonaniu. Tarta sprawdzi się na wiele okazji i może być wykonane na szybkie i niespodziewane spotkanie z rodziną i znajomymi. A jak zrobić tartę z borówkami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Tarta z borówkami to świetna propozycja na wykorzystanie wyśmienitych, sezonowych borówek amerykańskich.
Alergeny w tarcie z borówkami
Lista alergenów dla tarty z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z borówkami
Tarta z borówkami jest jedną z propozycji lekkich wypieków z owocami. Nie zawiera ona dużo cukru, jest w niej dużo owoców dzięki czemu jest jedną ze zdrowszych propozycji ciast.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.