Tarta z bakłażanem
- Ciasto francuskie (270 g)
- Cukinia (300 g)
- Bakłażan (400 g)
- Pomidor (500 g)
- Ser Mozzarella (150 g)
- Serek śmietankowy (150 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
Przepis na tartę z bakłażanem krok po kroku
Serek śmietankowy dopraw ulubionymi przyprawami lub wykorzystaj: 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego rozłóż na blaszkę do tarty.
Na ciasto wyłóż serek, rozsmaruj.
Cukinie, bakłażan i pomidory umyj, pokrój na cienkie plastry. Mozzarellę również pokrój.
Warzywa i ser układaj naprzemiennie na cieście. Gotową zapiekankę oprósz pieprzem.
Piecz 25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą, polej oliwą.
Więcej informacji na temat tarty z bakłażanem
Tarta z bakłażanem to jedno z tych dań, które przypadnie Ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest smaczna i piękna.
Przepis na tartę z bakłażanem to najlepsza opcja na obiad, ale również na kolację, która jest pełna smaku, a przy okazji naprawdę dobra dla zdrowia. Pieczone bakłażany oraz pomidory wspaniale się ze sobą łączą. Dzięki czemu całość jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Głównym składnikiem tego przepisu jest bakłażan. Wiele osób boi się tego warzywa, ze względu na goryczkę, która pojawia się, gdy źle je przygotujemy. Warto jednak sięgać po niego częściej, to dlatego, że jest naprawdę zdrowe. Dzięki bogactwu różnych składników bakłażany wykazują pozytywne działanie na wiele funkcji organizmu. Bakłażan pomaga chronić układ krążenia i zwalczać wolne rodniki. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, przyspiesza pasaż jelitowy, wzmagając pracę jelit. To ze względu na błonnik, który zawiera.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z bakłażanem, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Domowa tarta pieczona w piekarniku zachwyca formą, delikatnością i doskonałym połączeniem smaku. W tym daniu łączy się ze sobą bakłażan oraz pomidor, a także niezwykle smaczne ciasto. Do przygotowania tej tarty możesz użyć zarówno ciasta kruchego przygotowanego w domu samodzielnie od podstaw, jak i ciasta francuskiego, które znajdziesz w każdym większym sklepie. To opcja idealna na dzień, kiedy nie masz czasu, a wciąż chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem tej wybornej potrawy. Jeśli wybierasz ciasto francuskie ze sklepu, pamiętaj jednak, by szukać takiego, które ma jak najlepszy skład. To znaczy możliwie jak najmniej składników.
Alergeny w tarcie z bakłażanem
Lista alergenów dla tarty z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze tarty z bakłażanem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(296g)
Węglowodany
(296g)
Tłuszcze
(296g)
Witaminy
(296g)
Składniki mineralne
(296g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.