Tarta z bakłażanem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta bakłażanowa z bazylią
Tarta z bakłażanem
Tarta z bakłażanem to jedno z tych dań, które przypadnie Ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest smaczna i piękna.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
444 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (270 g)
  • Cukinia (300 g)
  • Bakłażan (400 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Serek śmietankowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z bakłażanem krok po kroku

Serek śmietankowy dopraw ulubionymi przyprawami lub wykorzystaj: 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, wymieszaj.

Płat ciasta francuskiego rozłóż na blaszkę do tarty.⁣⁣

Na ciasto wyłóż serek, rozsmaruj.

Cukinie, bakłażan i pomidory umyj, pokrój na cienkie plastry. Mozzarellę również pokrój.⁣⁣

Warzywa i ser układaj naprzemiennie na cieście. Gotową zapiekankę oprósz pieprzem. ⁣⁣

Piecz 25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą, polej oliwą.

Jak oceniasz przepis na tartę z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,6% osób

Więcej informacji na temat tarty z bakłażanem

Tarta z bakłażanem to jedno z tych dań, które przypadnie Ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest smaczna i piękna.

Przepis na tartę z bakłażanem to najlepsza opcja na obiad, ale również na kolację, która jest pełna smaku, a przy okazji naprawdę dobra dla zdrowia. Pieczone bakłażany oraz pomidory wspaniale się ze sobą łączą. Dzięki czemu całość jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Głównym składnikiem tego przepisu jest bakłażan. Wiele osób boi się tego warzywa, ze względu na goryczkę, która pojawia się, gdy źle je przygotujemy. Warto jednak sięgać po niego częściej, to dlatego, że jest naprawdę zdrowe. Dzięki bogactwu różnych składników bakłażany wykazują pozytywne działanie na wiele funkcji organizmu. Bakłażan pomaga chronić układ krążenia i zwalczać wolne rodniki. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, przyspiesza pasaż jelitowy, wzmagając pracę jelit. To ze względu na błonnik, który zawiera.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z bakłażanem, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Domowa tarta pieczona w piekarniku zachwyca formą, delikatnością i doskonałym połączeniem smaku. W tym daniu łączy się ze sobą bakłażan oraz pomidor, a także niezwykle smaczne ciasto. Do przygotowania tej tarty możesz użyć zarówno ciasta kruchego przygotowanego w domu samodzielnie od podstaw, jak i ciasta francuskiego, które znajdziesz w każdym większym sklepie. To opcja idealna na dzień, kiedy nie masz czasu, a wciąż chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem tej wybornej potrawy. Jeśli wybierasz ciasto francuskie ze sklepu, pamiętaj jednak, by szukać takiego, które ma jak najlepszy skład. To znaczy możliwie jak najmniej składników.

Alergeny w tarcie z bakłażanem

Lista alergenów dla tarty z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze tarty z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
150.08
444.23
Białko (g)
4.26
12.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
10.31
30.50
Węglowodany przyswajalne (g)
8.89
26.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
10.52
31.13
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
14.18
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
16.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.74
14.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.90
Cholesterol (mg)
14.28
42.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina A (µg (mcg))
54.39
161.01
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.67
Witamina C (mg)
7.38
21.85
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.23
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
1.12
Retinol (µg (mcg))
40.06
118.57
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Niacyna (mg)
1.11
3.30
Foliany (µg (mcg))
26.71
79.06
Beta karoten (µg (mcg))
156.34
462.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
119.01
352.27
Potas (mg)
187.65
555.44
Wapń (mg)
57.75
170.94
Fosfor (mg)
65.32
193.36
Magnez (mg)
13.93
41.22
Żelazo (mg)
0.71
2.11
Cynk (mg)
0.51
1.51
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z bakłażanem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z bakłażanem

Koszt składników
59.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
270 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.87
Za 270 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Bakłażan
400 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Pomidor
500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Ser Mozzarella
150 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
59.40