Przepis na tarta wegetariańska krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm

Na stolnicę przesiej mąkę orkiszową, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko, dodaj zioła prowansalskie i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę to tarty. Nakłuj spód ciasta widelcem, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Brokuł pokrój w mniejsze kawałki, bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni patelni, dodaj bakłażana i smaż razem przez 5 minut.

W misce ubij 5 jajek ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, brokuła, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany koper i wymieszaj.

Przygotowaną masę wylej na upieczony spód z ciasta, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory, wetknij je delikatnie w masę.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Gotową tartę wyciągnij z piekarnika.

Tarta wegetariańska podana w blaszce do pieczenia tarty. Dookoła niej leżą kawałki brokuła.
Tarta wegetariańska
Koszt przygotowania dania
39.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Tarta wegetariańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie wegetariańskiej

Tarta wegetariańska to pyszne danie z warzywami. Tarta nadaje się do spożycia na zimno, możesz więc zabrać ją na lunch do pracy. Wytrawna tarta z warzywami zawiera wiele cennych składników mineralnych. Przepis na tartę wegetariańską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do zrobienia wege tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, jajka, brokuł, bakłażan, ser mozzarella, śmietana kremówka 30%, cebula, koper, kukurydza i pomidory suszone oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Jak zrobić tartę wegetariańską? Najpierw przygotuj ciasto kruche służące za spód tarty. Na stolnicę przesiej mąkę orkiszową, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajko, dodaj zioła prowansalskie i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę to tarty, nakłuj spód ciasta widelcem, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki, bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni patelni, dodaj bakłażana i smaż razem przez 5 minut. W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, brokuła, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany koper i wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na upieczony spód z ciasta, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory, wetknij je delikatnie w masę. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem poczekaj, aż tarta nieco przestygnie.

Podsumowując pomysł na tartę z brokułami jest idealny jako danie obiadowe dla całej rodziny. Wytrawna tarta zawiera cenne składniki mineralne oraz dużo błonnika. Tarta na słono to także dobry pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu dzieci. Tartę możesz przygotować bez śmietany kremówki, zamień ją na słodką śmietanę z mniejszą zawartością tłuszczu, tarta będzie mniej kaloryczna.

Wartości odżywcze tarty wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
245.42 kcal
564.46 kcal
Białko
8.16 g
18.76 g

Węglowodany w tarcie wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
19.80 g
45.55 g
Węglowodany przyswajalne
16.05 g
36.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.76 g
8.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
15.74 g
36.20 g
Tłuszcze nasycone
10.90 g
25.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.84 g
11.13 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.03 g
9.27 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
1.87 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
84.61 mg
194.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta wegetariańska

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
132.32 µg (mcg)
304.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.45 mg
35.53 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
1.31 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
120.38 µg (mcg)
276.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
1.87 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.50 µg (mcg)
63.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
103.42 µg (mcg)
237.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta wegetariańska

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
94.93 mg
218.34 mg
Potas
324.54 mg
746.45 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
75.58 mg
173.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
98.03 mg
225.46 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
21.73 mg
49.99 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
3.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
1.58 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty wegetariańskiej 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie wegetariańskiej

Lista alergenów dla tarty wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty wegetariańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Masło
300 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Brokuły
300 g
pół średniej sztuki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
pół puszki
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Bakłażan
150 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
60.80
Jak oceniasz przepis na tarta wegetariańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób