Tarta wegetariańska
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Masło (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Brokuły - pół średniej sztuki (300 g)
- Suszone pomidory (150 g)
- Kukurydza konserwowa - pół puszki (200 g)
- Bakłażan - 1 mała sztuka (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na tarta wegetariańska krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę orkiszową, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko, dodaj zioła prowansalskie i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę to tarty. Nakłuj spód ciasta widelcem, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Brokuł pokrój w mniejsze kawałki, bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni patelni, dodaj bakłażana i smaż razem przez 5 minut.
W misce ubij 5 jajek ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, brokuła, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany koper i wymieszaj.
Przygotowaną masę wylej na upieczony spód z ciasta, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory, wetknij je delikatnie w masę.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Gotową tartę wyciągnij z piekarnika.
Więcej informacji na temat tarty wegetariańskiej
Tarta wegetariańska to pyszne danie z warzywami. Tarta nadaje się do spożycia na zimno, możesz więc zabrać ją na lunch do pracy. Wytrawna tarta z warzywami zawiera wiele cennych składników mineralnych. Przepis na tartę wegetariańską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do zrobienia wege tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, jajka, brokuł, bakłażan, ser mozzarella, śmietana kremówka 30%, cebula, koper, kukurydza i pomidory suszone oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Jak zrobić tartę wegetariańską? Najpierw przygotuj ciasto kruche służące za spód tarty. Na stolnicę przesiej mąkę orkiszową, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajko, dodaj zioła prowansalskie i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę to tarty, nakłuj spód ciasta widelcem, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki, bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni patelni, dodaj bakłażana i smaż razem przez 5 minut. W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, brokuła, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany koper i wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na upieczony spód z ciasta, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory, wetknij je delikatnie w masę. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem poczekaj, aż tarta nieco przestygnie.
Podsumowując pomysł na tartę z brokułami jest idealny jako danie obiadowe dla całej rodziny. Wytrawna tarta zawiera cenne składniki mineralne oraz dużo błonnika. Tarta na słono to także dobry pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu dzieci. Tartę możesz przygotować bez śmietany kremówki, zamień ją na słodką śmietanę z mniejszą zawartością tłuszczu, tarta będzie mniej kaloryczna.
Alergeny w tarcie wegetariańskiej
Lista alergenów dla tarty wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty wegetariańskiej
Tarta wegetariańska przygotowana na orkiszowym spodzie to świetne źródło błonnika. Tarta zawiera także wiele cennych składników mineralnych. Jest też źródłem białka zawartym w jajkach oraz serze.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.