Tarta warzywna
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (8 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Ser parmezan (70 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Brokuły - 1 duża sztuka (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Masło klarowane (40 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
Przepis na tarta warzywna krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Do malaksera przesiej mąkę pszenną.
Dodaj masło, 2 jajka i sól.
Rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Brokuł podziel na mniejsze kawałki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj ziemniaki i podsmaż przez 5-7 minut.
Dodaj brokuł i wymieszaj.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 cm.
Wyklej ciastem blaszkę do tarty.
6 jajek ubij ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
Zetrzyj parmezan na tarce.
Na ciasto wyłóż warzywa.
Zalej je masą jajeczną.
Wierzch tarty posyp parmezanem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź tarte na kratce przez 15 minut i podziel na porcje.
Więcej informacji na temat tarty warzywnej
Tarta warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako danie na ciepło i na zimno. Tarte podać można podczas spotkania ze znajomymi lub zabrać do pracy jako lunch. Przepis na tarte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kremówka, parmezan, ziemniaki, brokuły, koper, cebula, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić tarte warzywną? Zimne masło pokrój w kostkę. Do malaksera przesiej mąkę pszenną. Dodaj masło, jajko i sól. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i podsmaż przez 5-7 minut. Dodaj brokuł i wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wyklej ciastem blaszkę do tarty. Jajka ubij ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce. Na ciasto wyłóż warzywa. Zalej je masą jajeczną. Wierzch tarty posyp parmezanem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź tarte na kratce przez 15 minut i podziel na porcje.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.
Podsumowując ciasto do tarty jarzynowej jest prawie takie samo jak do wypieków słodkich. Zamiast dodatku cukru dodajemy do niego jednak odrobinę soli. Tarta na kruchym cieście jest bardzo chrupiąca i świetnie sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi. Wytrawna tarta sprawdzi się podana na kolację, także tę bardziej uroczystą. Najlepsza tarta z dodatkiem warzyw może zostać przygotowana także na bazie Twoich ulubionych warzyw. Tarta jarzynowa może zostać podana dla wegetarian.
Alergeny w tarcie warzywnej
Lista alergenów dla tarty warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty warzywnej
Tarta warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Pyszna tarta jest jednak dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny spożyć mniejszą porcję.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.