Tarta Thermomix
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (130 g)
- Masło (50 g)
- Cukier puder (70 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Maliny (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (250 g)
Przepis na tartę z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, masło pokrojone w kostkę, 50 g cukru i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
Dodaj żółtka i wyrabiaj kolejne 2 minuty / Interwał.
Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i schowaj w lodówce na ok. 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem.
Na wierzch tarty wyłóż papier do pieczenia i wysyp suchy groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne by obciążyć ciasto.
Piecz przez 10 minut w 190 stopniach. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
Gdy ciasto się studzi, wlej do suchego, czystego naczynia Thermomixa śmietanę, mascarpone i dodaj cukier puder. Z użyciem motylka ubijaj krem przez 2 minuty / obroty 4.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem. Wierzch udekoruj malinami. Podawaj od razu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat tarty z thermomixa
Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, gdy zechcesz zaskoczyć swoich gości.
Ten prosty przepis na tartę z Thermomixa rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Ciasto kruche jest rodzajem słodkiego lub wytrawnego wypieku o kruchej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Najlepsza do jego wykonania jest mąka krupczatka. To powoduje, że ciasto jest najbardziej plastyczne. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. W naszym przepisie wykorzystujemy również cukier puder, co powoduje, że świetnie nadaje się do słodkich wypieków.
Potrzebne składniki to mąka pszenna, cukier puder, masło i żółtka jaj. Jeśli nie posiadasz cukru pudru, wystarczy, że zmielisz podobną jak w przepisie ilość cukru przez 30 sekund / obroty 10. Teraz dodaj do cukru mąkę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiaj. Następnie wlej żółtka i ponownie wyrabiaj. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło. Po tym czasie wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Na wierzchu ułóż papier do pieczenia. Ciasto należy czymś obciążyć, by nie wyrosło. Można w tym miejscu użyć ziaren grochu lub fasoli. W sklepach znaleźć można również specjalne ceramiczne kuleczki lub metalowe łańcuszki do takiego obciążenia. Piecz ciasto przez 10 minut, a następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Tak przygotowany spód do tarty odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wykonaj krem ze śmietany, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy całość ubić z użyciem motylka i rozłożyć równomiernie na tarcie. Na wierzchu ułóż owoce np. świeże maliny.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tartę w Thermomixie. Sami widzicie, że jest łatwa w przygotowaniu, a z tego przepisu powstaje naprawdę dobra tarta.
Spód do tarty wykonany w Thermomixie możecie użyć do wypieków na słodko lub w wypiekach na słono. W tej drugiej wersji zamiast podanej ilości cukru pudru dodajcie mąkę. A jako wierzch tarty możecie użyć np. warzyw, mięsa i masy serowo-jajecznej. W takim wydaniu tarta Thermomix będzie naprawdę pyszna np. na obiad.
Alergeny w tarcie z thermomixa
Lista alergenów dla tarty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z thermomixa
Ciasto kruche można przygotować również z mąki bezglutenowej, dzięki czemu będzie odpowiednie np. dla osób chorujących na celiakię.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
maliny,
śmietana,
mascarpone,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.