Tarta tatin
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Jabłko (700 g)
- Masło (50 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na tartę tatin krok po kroku
Piekarnik nagrzej na 220 st. C.
Masło i cukier dodaj na patelnię.
Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje i powstanie karmel (około 6 minut)
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Umyj.
Pokrój jabłka w cienkie ćwierć plastry.
Wymieszaj jabłka z sokiem z połowy cytryny oraz łyżką cynamonu.
Do karmelu, który już zgęstniał dodaj jabłka i karmelizuj około 5 minut.
Jabłka wyłóż do formy, a następnie przykryj je ciastem francuskim. Ciasto zawiń także na brzegach formy.
Piecz tartę około 20 minut.
Więcej informacji na temat tarty tatin
Tarta odwrócona, inaczej – tarta tatin. To jabłka w karmelu z ciastem francuskim oraz cynamonem w formie tarty. Oto szybki i prosty przepis na znakomity deser. Jeśli lubisz jabłecznik, tudzież szarlotkę, koniecznie musisz spróbować to pyszne ciasto z jabłkiem i karmelem. Przepis na tartę tatin jest ciekawym sposobem na przygotowanie tego deseru. Ciasto francuskie z jabłkami oraz karmelem to naprawdę dobra forma wypieku, który można podać na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić tartę tatin z zaledwie czterech składników. To niezwykle szybki, smaczny i prosty przepis.
Tarta odwrócona, inaczej też tarta tatin – smaczna, szybka i dobra propozycja pysznego deseru. Tarta tatin charakteryzuje się tym, że ciasto francuskie kładzie się na nadzienie przed pieczeniem (przykrywa się je), a po upieczeniu cały wypiek się odwraca. Stąd też nazwa tarty odwróconej. Jest pyszna, zwłaszcza dla wielbicieli jabłek w karmelu. Przepis jest złożony tylko z ciasta francuskiego, jabłek, masła, cukru oraz dodatkowo cynamonu i soku z cytryny. Jak widać, składniki są bardzo proste. Także sposób przygotowania jest banalny. Tarta tatin jest niezwykle smaczna, gdy podasz ją na gorąco w towarzystwie lodów oraz bitej śmietany. Gwarantuję niezwykle doznania smakowe.
Dzięki temu prostemu przepisowi poznasz ciekawy sposób na przygotowanie tarty odwróconej. Tarta tatin jest szybka i pyszna. Jak zrobić tartę tatin? Od razu można nagrzać piekarnik. Przepis na tartę tatin zacznij od przygotowania karmelu. W tym celu, masło oraz cukier należy gotować, aż masa zgęstnieje. Proces ten jest dosyć długi, zajmie minimum 5 minut. Od czasu do czasu należy karmel przemieszać, by się nie przypalił. Podczas robienia karmelu, przygotuj jabłka. W przepisie na tartę tatin najlepiej jest jabłka pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Obierz owoce i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne, a następnie umyj. W ten sposób zrób plasterki (z długości) na grubość maksymalnie 1 centymetra. Dodaj po pokrojonych jabłek sok z cytryny i cynamon - wymieszaj. Jak już karmel zgęstnieje, dodaj do niego owoce. Wymieszaj dokładnie karmel z jabłkami. Owoce powinny tak się karmelizować kilka minut. Jabłka przełóż do formy, następnie przykryj je z wierzchu ciastem francuskim. By ciasto miało formę tarty, po bokach foremki umieść ciasto (podwijając je pod owoce). Pozostało jedynie upiec tartę. Jak zrobisz tartę tatin, odwróć ją owocami do góry. Gotowe.
*Sok cytrynowy należy wymieszać z jabłkami, ponieważ zapobiegnie on ciemnieniu owoców, a dodatkowo dobrze balansuje smak słodyczy.
Alergeny w tarcie tatin
Lista alergenów dla tarty tatin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze tarty tatin
Tarta tatin zawiera jabłka, które dostarczają błonnik oraz witaminy i minerały. Cynamon jest dobrym antyoksydantem. Przepis nie należy do niskokalorycznych.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.