Przepis na tartę serową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, folia aluminiowa, sitko, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Mąkę przesiej do miski.

Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru.

Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki.

Do masy dodaj jajko.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.

Formę na tartę wysmaruj masłem.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem, budyniem oraz cukrem wanilinowym.

Do masy serowej dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę.

Masę serową ułóż na tartę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin.

Gotową tartę podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.

Tarta serowa podana na białym talerzyku.
Tarta serowa
Koszt przygotowania dania
17.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tarta serowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie serowej

Dobra tarta serowa na słodko to doskonały pomysł na przekąskę podawano podczas imprez rodzinnych lub spotkanie ze znajomymi. Tarta będzie również doskonałym pomysłem na słodką przekąskę dla dzieci. Stanowi ona doskonały dodatek do kawy oraz herbaty, świetnie smakuje również z ciepłym kakao na mleku. Masa serowa do tarty zawiera kawałki brzoskwini, które nadają charakterystyczny smak ciasta. Przepis na tartę serową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajko, twaróg sernikowy, budyń w proszku, cukier wanilinowy oraz brzoskwinie w syropie.

Jak zrobić tartę serową? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru. Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki. Do masy dodaj jajko. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj masłem. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem, budyniem oraz cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę. Masę serową ułóż na tartę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin.

Twaróg, wykorzystany jest do przygotowania party, jest doskonałym źródłem białka. Składnik ten jest bardzo ważne w naszej diecie, ponieważ stanowi składnik budulcowy naszego organizmu oraz substrat do produkcji ważnych hormonów.

Podsumowując najlepsza tarta to doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub towarzyskich. Składniki niezbędne do jej przygotowania są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych. Pyszna tarta z dodatkiem sera to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika, który najczęściej przygotowywany jest na ważne uroczystości rodzinne lub święta.

Wartości odżywcze tarty serowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
214.85 kcal
279.30 kcal
Białko
6.98 g
9.07 g

Węglowodany w tarcie serowej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
28.58 g
37.15 g
Węglowodany przyswajalne
28.29 g
36.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
8.37 g
10.88 g
Tłuszcze nasycone
5.81 g
7.55 g
Tłuszcze nienasycone
2.56 g
3.33 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
2.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
37.74 mg
49.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę serową

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
77.19 µg (mcg)
100.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.61 mg
0.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
70.23 µg (mcg)
91.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.13 mg
1.47 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
29.01 µg (mcg)
37.71 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
70.83 µg (mcg)
92.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę serową

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
148.59 mg
193.16 mg
Potas
86.68 mg
112.68 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
38.69 mg
50.30 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
90.04 mg
117.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
10.13 mg
13.17 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.31 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.39 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty serowej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie serowej

Lista alergenów dla tarty serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty serowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Cukier wanilinowy
32 g
1 opakowanie
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Koszt składników
39.70
Jak oceniasz przepis na tartę serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób