Tarta serowa
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (100 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (32 g)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
Przepis na tartę serową krok po kroku
Mąkę przesiej do miski.
Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru.
Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki.
Do masy dodaj jajko.
Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.
Formę na tartę wysmaruj masłem.
Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem, budyniem oraz cukrem wanilinowym.
Do masy serowej dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Masę serową ułóż na tartę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
Gotową tartę podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty serowej
Dobra tarta serowa na słodko to doskonały pomysł na przekąskę podawano podczas imprez rodzinnych lub spotkanie ze znajomymi. Tarta będzie również doskonałym pomysłem na słodką przekąskę dla dzieci. Stanowi ona doskonały dodatek do kawy oraz herbaty, świetnie smakuje również z ciepłym kakao na mleku. Masa serowa do tarty zawiera kawałki brzoskwini, które nadają charakterystyczny smak ciasta. Przepis na tartę serową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajko, twaróg sernikowy, budyń w proszku, cukier wanilinowy oraz brzoskwinie w syropie.
Jak zrobić tartę serową? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru. Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki. Do masy dodaj jajko. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj masłem. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem, budyniem oraz cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę. Masę serową ułóż na tartę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
Twaróg, wykorzystany jest do przygotowania party, jest doskonałym źródłem białka. Składnik ten jest bardzo ważne w naszej diecie, ponieważ stanowi składnik budulcowy naszego organizmu oraz substrat do produkcji ważnych hormonów.
Podsumowując najlepsza tarta to doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub towarzyskich. Składniki niezbędne do jej przygotowania są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych. Pyszna tarta z dodatkiem sera to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika, który najczęściej przygotowywany jest na ważne uroczystości rodzinne lub święta.
Alergeny w tarcie serowej
Lista alergenów dla tarty serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty serowej
Tarta serowa jest słodkim wypiekiem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.