Tarta na słono
- Brokuły - 1 sztuka (550 g)
- Ser gouda - W kostce (300 g)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Śmietana 18% - 5 łyżek śmietany (125 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
- Żółtko jajka - 1 żółtko rozmiar M (1 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
Przepis na tartę na słono krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj sól i pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło. Masło posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj 1 jajko, żółtko i 3 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Zawinięte ciasto schowaj do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy do tarty. Ciasto dobrze uklep po bokach i na dnie. Nakłute widelcem ciasto schowaj do lodówki na 1 h.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto podpiecz (ok. 15-18 min). Wyciągnij z piekarnika i odstaw do schłodzenia.
Ser żółty pokój na kostki wielkość 2x2 cm.
Brokuł opłucz, osusz i podziel na różyczki. W osolonej wodzie podgotuj różyczki (ok. 5 min).
3 jajka roztrzep i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Na podpieczonym cieście wyłóż kostki sera żółta, a potem ułóż różyczki. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Ciasto piecz przez ok. 35 min.
-
Pancakes
-
Papryka faszerowana
-
Placki z dyni
-
Pulpety
-
Krokiety z mięsem
-
Zupa krem z cukinii
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Ceviche
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Spring rolls
-
Zupa krem z pomidorów
-
Pałki z kurczaka
-
Placki z serka wiejskiego
-
Moussaka
-
Bananowe pancakes
-
Pyszna kolacja
Więcej informacji na temat tarty na słono
Tarta na słono to pomysł na smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może pokusić się na zrobienie tarty. Jednak wcześniej warto dowiedzieć się, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wykonywaniu tego dania.
Jak zrobić tartę na słono? Przede wszystkim należy przygotować ciasto. Tartę należy robić na cieście kruchym. Jest to najczęściej wykorzystywany rodzaj ciasta do tego dania, choć można pokusić się na wykonanie tarty z czymś innym. Wielkanocna tarta również przygotowywana jest na tym cieście.
Do ciasta kruchego należy użyć produktów schłodzonych. Dotyczy to masła, żółtka i jajka. Te składniki muszą być wyciągnięte prosto z lodówki. Masło można dodać w różnych sposób. Można najpierw pokroić je w dużą kostkę, a potem dodać do mąki i tam posiekać nożem na drobne kawałeczki. Schłodzone masło można również zetrzeć na tarce. Trzecie rozwiązanie to wyrobienie ciasta w mikserze. Następnie ciasto należy schować do lodówki na ok. 0,5-1 h. Kruche ciasto powinno wylądować tam ponownie, kiedy zostanie umieszczone w formie do tarty.
Ten przepis na tartę na słono możesz zmodyfikować według własnych upodobań smakowych. Czosnek granulowany możesz zamienić na czosnek świeży. W zależności od tego, jakie smaki najbardziej ci odpowiadają, możesz zetrzeć na tarce lub przecinać przez praskę 1, 2 lub 3 ząbki czosnku. Farsz do tarty na słono może być zrobiony z różnych rzeczy. Jeżeli nie odpowiadają ci brokuły i ser żółty, możesz pokusić się na szpinak i ser feta. Możesz też zrobić farsz mięsny. Tarta będzie dobra zarówno z kawałkami kurczaka, jak i wieprzowym mięsem mielonym. Warto wypróbować różne warianty tarty, aby dowiedzieć się, która wersja jest najlepsza.
Kruche ciasto na tartę nie jest trudne do wykonania, ale trzeba pamiętać o tym, że składniki na ciasto muszą być schłodzone, a po wyrobieniu ciasta należy umieścić je w lodówce. Farsz również nie powinien sprawić większych problemów. Tarta na słono nie jest szybka, bo przygotowanie poszczególnych składników zajmuje trochę czasu, ale jest pyszna i warto ją zrobić.
Alergeny w tarcie na słono
Lista alergenów dla tarty na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Śmietana 18%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty na słono
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.