Tarta makowa
- Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
- Cukier puder - 11 łyżek (110 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (250 g)
- Mak niebieski (250 g)
- Cukier - 7 łyżek (70 g)
- Jajko (3 szt.)
- Rodzynki (50 g)
- Białko jajka (4 szt.)
Przepis na tartę makową krok po kroku
Z mąki, cukru pudru (50 g), masła (100 g), żółtka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wykładamy nim spód blaszki do tarty.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Mak należy sparzyć, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtarzamy z rodzynkami.
Masło rozpuszczamy z cukrem, a następnie dodajemy rodzynki. Całość mieszamy z makiem. Dodajemy olejek migdałowy i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej żółtka. Całość mieszamy z masą makową.
Na upieczony spód układamy masę makową. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder i dalej miksujemy pianę do połączenia się składników.
Bezą smarujemy masę makową. Ciasto wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika w temperaturze 180 st. C.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty makowej
Pyszna tarta makowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem masy z maku z dodatkiem rodzynek oraz bezą jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tartę makową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, cukru pudru (50 g), masła (100 g), żółtka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wykładamy nim spód blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mak należy sparzyć, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtarzamy z rodzynkami. Masło rozpuszczamy z cukrem, a następnie dodajemy rodzynki. Całość mieszamy z makiem. Dodajemy olejek migdałowy i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej żółtka. Całość mieszamy z masą makową. Na upieczony spód układamy masę makową. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder i dalej miksujemy pianę do połączenia się składników. Bezą smarujemy masę makową. Ciasto wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Przepis na tartę makową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Najlepsza tarta z bezą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Do jej przygotowania może również zostać wykorzystana gotowa masa makowa z puszki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Wegańska forma ciasta również jest możliwa do przygotowania.
Alergeny w tarcie makowej
Lista alergenów dla tarty makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- proszek do pieczenia
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olejek migdałowy
Wartości odżywcze tarty makowej
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.