Tarta makowa

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:18 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek tarty makowej na talerzu
Tarta makowa
Tarta makowa z bezą to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
463 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
  • Cukier puder - 11 łyżek (110 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Mak niebieski (250 g)
  • Cukier - 7 łyżek (70 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Rodzynki (50 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, miska, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę makową krok po kroku

Z mąki, cukru pudru (50 g), masła (100 g), żółtka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wykładamy nim spód blaszki do tarty.

Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Mak należy sparzyć, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtarzamy z rodzynkami.

Masło rozpuszczamy z cukrem, a następnie dodajemy rodzynki. Całość mieszamy z makiem. Dodajemy olejek migdałowy i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej żółtka. Całość mieszamy z masą makową.

Na upieczony spód układamy masę makową. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Na koniec z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder i dalej miksujemy pianę do połączenia się składników.

Bezą smarujemy masę makową. Ciasto wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat tarty makowej

Pyszna tarta makowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem masy z maku z dodatkiem rodzynek oraz bezą jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tartę makową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, cukru pudru (50 g), masła (100 g), żółtka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wykładamy nim spód blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mak należy sparzyć, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtarzamy z rodzynkami. Masło rozpuszczamy z cukrem, a następnie dodajemy rodzynki. Całość mieszamy z makiem. Dodajemy olejek migdałowy i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej żółtka. Całość mieszamy z masą makową. Na upieczony spód układamy masę makową. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder i dalej miksujemy pianę do połączenia się składników. Bezą smarujemy masę makową. Ciasto wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.

Przepis na tartę makową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Najlepsza tarta z bezą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Do jej przygotowania może również zostać wykorzystana gotowa masa makowa z puszki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Wegańska forma ciasta również jest możliwa do przygotowania.

Alergeny w tarcie makowej

Lista alergenów dla tarty makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze tarty makowej

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
403.47
463.99
Białko (g)
9.38
10.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
34.62
39.81
Węglowodany przyswajalne (g)
28.77
33.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.84
6.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
26.61
30.60
Tłuszcze nasycone (g)
13.47
15.49
Tłuszcze nienasycone (g)
13.14
15.11
Cholesterol (mg)
109.03
125.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
163.36
187.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.41
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
160.61
184.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.30
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Niacyna (mg)
1.14
1.31
Foliany (µg (mcg))
32.22
37.05
Beta karoten (µg (mcg))
32.88
37.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
47.15
54.22
Potas (mg)
279.15
321.02
Wapń (mg)
309.15
355.52
Fosfor (mg)
271.09
311.76
Magnez (mg)
95.27
109.57
Żelazo (mg)
2.96
3.40
Cynk (mg)
2.33
2.68
Miedź (mg)
0.43
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty makowej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty makowej

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Cukier puder
110 g
11 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 110 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mak niebieski
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Cukier
70 g
7 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
53.50