Tarta jagodowa

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Herbatniki, jagody, śmietana i jajka - to kluczowe składniki tarty jagodowej, która zachwyca lekką, kremową konsystencją oraz intensywnym, owocowym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser na ciepłe dni. Prosty przepis pozwala na szybkie przygotowanie tej pysznej tarty w domowych warunkach.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Jagody - 300 g
- Śmietana 12% - 400 g
- Cukier - 40 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 20 g (roztopione)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno formy na tartę.
- Jagody umyj, przebierz i osusz. Śmietanę połącz z cukrem. Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną.
- Jagody wysyp na przygotowany spód, zalej masą śmietanową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 35 minut, aż śmietana się zetnie.
- Ostudź. Podawaj z gałką lodów waniliowych.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny