Tarta jagodowa

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta jagodowa z lodami
Tarta jagodowa
Tarta jagodowa to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Jest przepełnione po brzegi smacznymi owocami oraz herbatnikami.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
200 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Jagody (300 g)
  • Śmietana 12% (400 g)
  • Cukier (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - roztopione (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, trzepaczka do jajek

Przepis na tartę jagodową krok po kroku

Herbatniki pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno formy na tartę.

Jagody umyj, przebierz i osusz. Śmietanę połącz z cukrem. Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną.

Jagody wysyp na przygotowany spód, zalej masą śmietanową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 35 minut, aż śmietana się zetnie.

Ostudź. Podawaj z gałką lodów waniliowych.

Jak oceniasz przepis na tartę jagodową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat tarty jagodowej

Tarta jagodowa to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Jest przepełnione po brzegi smacznymi owocami oraz herbatnikami.

Przepis na tartę jagodową możesz przygotować zarówno ze świeżymi jagodami, jak i wykorzystać mrożone jagody. Jagody w połączeniu z herbatnikami są po prostu bardzo smaczne. Z tego przepis dowiesz się jak upiec tartę jagodową w naprawdę najprostszy sposób. To najlepsza opcja na deser. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto. Możesz też wymienić jagody na inne ulubione owoce.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tartę jagodową by była smaczna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszy z nich to przygotowanie prostego spodu z herbatników, a drugi wypełnienie go owocami. Są niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdzą się na co dzień. Jeśli nie wiesz, co zrobić z pysznymi jagodami, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis. W kilka chwil stworzysz naprawdę ciekawy wypiek, który zaskakuje słodyczą i prostotą. Do przygotowania możesz wykorzystać dowolne ciasteczka.

Alergeny w tarcie jagodowej

Lista alergenów dla tarty jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty jagodowej

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kcal)
189.32
200.68
Białko (g)
4.32
4.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany (g)
22.37
23.71
Węglowodany przyswajalne (g)
21.30
22.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz (g)
9.44
10.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.03
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
4.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
3.81
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
0.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.72
59.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A (µg (mcg))
64.09
67.94
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.34
Witamina C (mg)
3.11
3.30
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.30
Witamina E (mg)
0.42
0.45
Retinol (µg (mcg))
62.26
66.00
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Niacyna (mg)
1.00
1.06
Foliany (µg (mcg))
34.05
36.09
Beta karoten (µg (mcg))
19.78
20.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód (mg)
285.40
302.53
Potas (mg)
146.02
154.78
Wapń (mg)
94.09
99.74
Fosfor (mg)
160.06
169.66
Magnez (mg)
14.73
15.61
Żelazo (mg)
0.80
0.85
Cynk (mg)
0.48
0.51
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty jagodowej 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty jagodowej

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Śmietana 12%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
20 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
40.90