Tarta jagodowa
- Herbatniki (200 g)
- Jagody (300 g)
- Śmietana 12% (400 g)
- Cukier (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - roztopione (20 g)
Przepis na tartę jagodową krok po kroku
Herbatniki pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno formy na tartę.
Jagody umyj, przebierz i osusz. Śmietanę połącz z cukrem. Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną.
Jagody wysyp na przygotowany spód, zalej masą śmietanową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 35 minut, aż śmietana się zetnie.
Ostudź. Podawaj z gałką lodów waniliowych.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Biszkopt z budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Tarta bezglutenowa
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Ciasto z jagodami
Więcej informacji na temat tarty jagodowej
Tarta jagodowa to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Jest przepełnione po brzegi smacznymi owocami oraz herbatnikami.
Przepis na tartę jagodową możesz przygotować zarówno ze świeżymi jagodami, jak i wykorzystać mrożone jagody. Jagody w połączeniu z herbatnikami są po prostu bardzo smaczne. Z tego przepis dowiesz się jak upiec tartę jagodową w naprawdę najprostszy sposób. To najlepsza opcja na deser. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto. Możesz też wymienić jagody na inne ulubione owoce.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tartę jagodową by była smaczna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszy z nich to przygotowanie prostego spodu z herbatników, a drugi wypełnienie go owocami. Są niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdzą się na co dzień. Jeśli nie wiesz, co zrobić z pysznymi jagodami, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis. W kilka chwil stworzysz naprawdę ciekawy wypiek, który zaskakuje słodyczą i prostotą. Do przygotowania możesz wykorzystać dowolne ciasteczka.
Alergeny w tarcie jagodowej
Lista alergenów dla tarty jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Śmietana 12%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty jagodowej
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(106g)
Węglowodany
(106g)
Tłuszcze
(106g)
Witaminy
(106g)
Składniki mineralne
(106g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.