Tarta czekoladowa
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (50 g)
- Masło (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietana 18% (250 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Czekolada deserowa (200 g)
Przepis na tartę czekoladową krok po kroku
Aby zrobić ciasto: wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce.
Dodaj masło i mieszaj rękami, aż masa będzie przypominała grube okruchy.
W małej misce połącz żółtko z 50 ml zimnej wody, następnie wlej je do ciasta i ponownie wyrób, by ciasto się połączyło.
Uformuj ciasto w kulkę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na niej ciasto.
Nadmiar wiszącego ciasta odkrój nożem.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Za pomocą pędzelka delikatnie posmaruj wierzch ciasta rozmieszanym białkiem jaja. Wrzuć do piekarnika i piecz przez kolejne 8 minut, aż tarta będzie złocista.
W rondelku podgrzej śmietankę i mleko na średnim ogniu, aż lekko się zagotuje na brzegach. Zdejmij z ognia; dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj cukier i sól i ubij, aż dobrze się połączą.
Rozmieszaj jajka w małej misce i dodaj je do pozostałych składników, dobrze wymieszaj.
Wlej nadzienie do schłodzonej tarty i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Fondant czekoladowy
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat tarty czekoladowej
Tarta czekoladowa jest niezwykle smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowa, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego smaku. Tarta jest obłędna i wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy. Jej smak zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.
Przepis na tartę czekoladową będzie świetną opcją na naprawdę pyszny deser. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. To dobra opcja dla miłośników czekoladowych słodkości. Ta niezwykle pyszna i ciekawa tarta sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę czekoladową, która będzie pełna smaku, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla ciebie. Do przygotowania jej wystarczy tylko kilka prostych składników, które można znaleźć w każdym sklepie, często nawet w domowej spiżarni, dzięki czemu jej przygotowanie zabiera niewiele czasu. Choć zwykle do czekoladowych ciast używa się tylko kakao, to jednak w tej propozycji została ona zmieniona na czekoladę, która nadaje ciastu wyjątkowego aromatu. Dlatego wybór czekolady jest tak istotny dla smaku i jakości tego ciasta. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką. Jednak w przypadku, gdy nie przepada się za zbyt intensywnym smakiem, można też pokusić się o wybór deserowej, albo zmieszać czekoladę gorzką z mleczną, dzięki czemu efekt końcowy będzie nieco słodszy. Warto również wybierać czekolady o zawartości kakao co najmniej na poziomie 70%, a także taką bez dodatków konserwantów.
To naprawdę wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdza się na imprezy. Ma piękny wygląd, który przykuwa wzrok, dlatego nei potrzebuje dodatkowych dekoracji. Wystarczy posypać je płatkami migdałowymi, czy wiórkami kokosowymi. Ta tarta na słodko jest też wspaniałym pomysłem dla początkujących kucharzy, gdyż jej przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. Ten sprawdzony przepis sprawia, że tarta z czekoladą staje się szybka i łatwa.
Alergeny w tarcie czekoladowej
Lista alergenów dla tarty czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty czekoladowej
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.