Tarta czekoladowa

Opublikowano: 20.01.2022 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta czekoladowa z owocami
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa jest niezwykle smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowa, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego smaku.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
418 kcal
Kcal w porcji
123 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (50 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Czekolada deserowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, pędzelek, forma do tarty 24 cm, rondelek

Przepis na tartę czekoladową krok po kroku

Aby zrobić ciasto: wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce.

Dodaj masło i mieszaj rękami, aż masa będzie przypominała grube okruchy.

W małej misce połącz żółtko z 50 ml zimnej wody, następnie wlej je do ciasta i ponownie wyrób, by ciasto się połączyło.

Uformuj ciasto w kulkę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na niej ciasto.

Nadmiar wiszącego ciasta odkrój nożem.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Za pomocą pędzelka delikatnie posmaruj wierzch ciasta rozmieszanym białkiem jaja. Wrzuć do piekarnika i piecz przez kolejne 8 minut, aż tarta będzie złocista.

W rondelku podgrzej śmietankę i mleko na średnim ogniu, aż lekko się zagotuje na brzegach. Zdejmij z ognia; dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Dodaj cukier i sól i ubij, aż dobrze się połączą.

Rozmieszaj jajka w małej misce i dodaj je do pozostałych składników, dobrze wymieszaj.

Wlej nadzienie do schłodzonej tarty i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie.

Jak oceniasz przepis na tartę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat tarty czekoladowej

Tarta czekoladowa jest niezwykle smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowa, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego smaku. Tarta jest obłędna i wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy. Jej smak zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.

Przepis na tartę czekoladową będzie świetną opcją na naprawdę pyszny deser. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. To dobra opcja dla miłośników czekoladowych słodkości. Ta niezwykle pyszna i ciekawa tarta sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę czekoladową, która będzie pełna smaku, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla ciebie. Do przygotowania jej wystarczy tylko kilka prostych składników, które można znaleźć w każdym sklepie, często nawet w domowej spiżarni, dzięki czemu jej przygotowanie zabiera niewiele czasu. Choć zwykle do czekoladowych ciast używa się tylko kakao, to jednak w tej propozycji została ona zmieniona na czekoladę, która nadaje ciastu wyjątkowego aromatu. Dlatego wybór czekolady jest tak istotny dla smaku i jakości tego ciasta. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką. Jednak w przypadku, gdy nie przepada się za zbyt intensywnym smakiem, można też pokusić się o wybór deserowej, albo zmieszać czekoladę gorzką z mleczną, dzięki czemu efekt końcowy będzie nieco słodszy. Warto również wybierać czekolady o zawartości kakao co najmniej na poziomie 70%, a także taką bez dodatków konserwantów.

To naprawdę wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdza się na imprezy. Ma piękny wygląd, który przykuwa wzrok, dlatego nei potrzebuje dodatkowych dekoracji. Wystarczy posypać je płatkami migdałowymi, czy wiórkami kokosowymi. Ta tarta na słodko jest też wspaniałym pomysłem dla początkujących kucharzy, gdyż jej przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. Ten sprawdzony przepis sprawia, że tarta z czekoladą staje się szybka i łatwa.

Alergeny w tarcie czekoladowej

Lista alergenów dla tarty czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(123g)
Energia (kcal)
340.36
418.64
Białko (g)
7.30
8.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(123g)
Węglowodany (g)
32.74
40.27
Węglowodany przyswajalne (g)
32.19
39.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(123g)
Tłuszcz (g)
20.36
25.05
Tłuszcze nasycone (g)
13.91
17.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.45
7.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.44
6.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.92
113.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(123g)
Witamina A (µg (mcg))
146.92
180.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
144.74
178.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.32
Ryboflawina (mg)
0.27
0.33
Niacyna (mg)
1.69
2.08
Foliany (µg (mcg))
45.04
55.40
Beta karoten (µg (mcg))
24.46
30.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(123g)
Sód (mg)
43.92
54.02
Potas (mg)
153.30
188.56
Wapń (mg)
78.54
96.60
Fosfor (mg)
118.50
145.76
Magnez (mg)
23.91
29.41
Żelazo (mg)
1.97
2.43
Cynk (mg)
0.92
1.13
Miedź (mg)
0.14
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty czekoladowej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty czekoladowej

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
31.40