Tarta cytrynowa z bezą

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klasyczna tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą idealnie nadaje się na podwieczorek. To orzeźwiające ciasto lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź, jak zrobić tartę cytrynową z bezą!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
417 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka - 1 szklanka (180 g)
  • Cukier - 1/3 szklanki i 1/2 szklanki (165 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Żółtko jajka - 4 sztuki rozmiar M (4 szt.)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Sok z cytryny (110 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (48 g)
  • Białko jajka - 5 białek rozmiar M (5 szt.)
  • Cukier puder - 1 szklanka (125 g)
  • Skórka z cytryny - 1 łyżka (6 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, sitko, folia spożywcza, miska, rękaw cukierniczy, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę cytrynową z bezą krok po kroku

Schłodzone masło (100 g, 1/2 kostki) pokrój w kostkę.

Wymieszaj mąką tortową i mąkę krupczatkę, a potem przesiej je przez sitko wprost na stolnicę. Następnie dodaj do nich sól, cukier wanilinowy (16 g, 1 opakowanie) i cukier (65 g, 1/3 szklanki). Na górę wrzuć schłodzone masło i posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieć, nieco spłaszcz i zawiń w folię, a potem schowaj do lodówki na ok. 60 min.

Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na duży okrąg i umieść w wybranej formie do tarty. Zalep brzegi i uklep dno. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp fasolę. Ciasto podpiecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), a potem jeszcze ok. 5-10 min (do przyrumienienia) po zdjęciu obciążenia i papieru do pieczenia. Odstaw do wystudzenia.

W misce wymieszaj sok z cytryny (ok. 100 ml), 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml), mąkę ziemniaczaną, 4 żółtka, 2 jajka i otartą skórkę z cytryny.

W garnku roztop masło (100 g, 1/2 kostki) i dodaj cukier (100 g, 1/2 szklanki). Gdy cukier się rozpuści, wlej składniki z miski i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

W misce umieść 5 białek i ubij je na pianę, a potem partiami dodawaj cukier puder (125 g, 1 szklanka). Po ok. 10 min dodaj 1 łyżkę soku z cytryny (ok. 10 ml) i miksuj tylko do połączenia składników.

Bezę umieść w rękawie kuchennym i wyciśnij na krem.

Tartę piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat tarty cytrynowej z bezą

Tarta cytrynowa z bezą to dobry pomysł na podwieczorek w ciepłe dni. Cytrynowy smak (nadzienia i bezy) sprawia, że tarta jest orzeźwiająca. Tarta z kremem cytrynowym jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ta tarta nie jest tak szybka ani bardzo łatwa, jak np. tarta budyniowa, ale warto pokusić się na jej wykonanie, ponieważ jest naprawdę pyszna. Do tej tarty najlepiej sprawdzi się blaszka z wyjmowanym dnem.

Jak zrobić tartę cytrynową? Należy zacząć od spodu. Kruche ciasto należy odpowiednio przygotować. Masło, jajko i żółtko muszą być schłodzone, a ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z dłońmi. Gdy posieka się masło (można je też zetrzeć na tarce), to trzeba szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Kruche ciasto powinno dobrze schłodzić się w lodówce. Czasami wystarczy 30 min, a niekiedy potrzebne będzie 90 min.

Schłodzone ciasto możesz rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia albo pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Po umieszczeniu ciasta w wybranej blaszce trzeba je nakłuć i włożyć do piekarnika. Kruche ciasto najlepiej piec z obciążeniem. Mogą to być specjalne ceramiczne kulki, ale równie dobrze można wykorzystać fasolę lub ryż.

Następnie trzeba zająć się przygotowaniem kremu i bezy. Przepis na tartę cytrynową z bezą możesz zmodyfikować. Krem cytrynowy możesz przygotować w inny sposób. Zamiast masła należy dodać śmietankę kremówkę (ok. 250 ml). Wszystkie składniki jedynie miksujesz, a potem wylewasz na podpieczony spód. Tartę należ umieścić w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (grzanie góra-dół) i piec ok. 25 min. Po tym czasie ciasto kruche z kremem cytrynowym musi ostygnąć. Potem możesz umieść na górze bezę (możesz ją wyłożyć łyżką, jeśli nie masz rękawa kuchennego) i podpiec ją w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg), aż beza się zarumieni. Beza będzie miękka w środku. Możesz zmniejszyć temperaturę w piekarniku do ok. 80 stopni i suszyć tartę ok. 10 min, aby beza była bardziej chrupiąca.

Alergeny w tarcie cytrynowej z bezą

Lista alergenów dla tarty cytrynowej z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze tarty cytrynowej z bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
321.40
417.82
Białko (g)
5.87
7.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
41.69
54.19
Węglowodany przyswajalne (g)
41.07
53.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
14.94
19.42
Tłuszcze nasycone (g)
9.33
12.13
Tłuszcze nienasycone (g)
5.61
7.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.60
5.98
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.31
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
140.88
183.15
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
142.74
185.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.84
4.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
0.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
140.22
182.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
1.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.17
70.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.59
37.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
103.06
133.98
Potas (mg)
113.14
147.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.22
32.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.78
98.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.45
12.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
2.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej z bezą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty cytrynowej z bezą

Koszt składników
51.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
180 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier
165 g
1/3 szklanki i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
4 sztuki rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Sok z cytryny
110 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 6
5.50
Za 110 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Białko jajka
5 szt.
5 białek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
125 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Skórka z cytryny
6 g
1 łyżka
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
51.60