Tarta cytrynowa thermomix
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cukier puder (80 g)
- Masło (320 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Śmietana 12% (25 g)
- Cukier (250 g)
- Skórka z cytryny (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Sok z cytryny (150 ml)
Przepis na tartę cytrynową thermomix krok po kroku
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, 200 g masła, żółtka i śmietanę umieść w misie urządzenia.
Mieszaj przez 1 min przy obrotach 5.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Na środek wyłóż obciążniki.
Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 15 s/obr 10.
Dodaj skórkę z cytryny, rozdrobnij przez 20s/obr.10
Dodaj masło, jajka i sok z cytryny, podgrzej przez 20 min w 90°C/obr. 2.
Krem lekko ostudź, a następnie wyłóż go na ciasto.
Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat tarty cytrynowej thermomix
Tarta cytrynowa thermomix to doskonała opcja na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na miły deser na szybko. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Przepis na tartę cytrynową z thermomixu, to wspaniała opcja dla miłośników prostych wypieków. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przygotować delikatną cytrynową tartę, pyszną i słodką masę, a także maślane ciasto na spód. Wszystko to połączone razem daje naprawdę fantastyczne doznania smakowe. Choć może się wydawać inaczej, to ciasto jest łatwe, nawet jeśli nie jest aż tak szybkie. To doskonały pomysł na lekki, letni placek, pełen smaku. Jest tak piękny, że wspaniale dekoruje stół, gdyż przykuwa wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę cytrynową w thermomixie, by była pyszna, łatwa i ciekawa, to te prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja dla miłośników wypieków na kruchym spodzie. By stworzyć ciasto cytrynową tartę wcale nie trzeba dużego doświadczenia. Przyda się za to dość sporo czasu, by połączyć wszystkie składniki w jedną całość. Nie jest to wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, jednak zdecydowanie będzie wspaniałą opcją do wyboru na wszelkie imprezy. Ze względu na swoją piękną prezencję sprawdzi się na wszelkie wesela, chrzciny, czy komunie. Czas pieczenia jest krótki, jednak należy pamiętać, by dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, każdy piekarnik charakteryzuje się innym poziomem grzania. Gotowość ciasta można zbadać drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak słodycz równoważy smak skórki cytrynowej. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że masa jest jeszcze lepsza, ma bogatszy aromat i smakuje bardziej orzeźwiająco, jest kisiel cytrynowy. To on nadaje głębokiego cytrusowego smaku. Wychodzi z niego ciasto tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Doskonale łączy się w niej kruche maślane ciasto i orzeźwiający cytrynowy krem. Ten cytrynowy placek smakuje niesamowicie i jest świetną odskocznią od tradycyjnych waniliowych wypieków. Jego lekko kwaśny smak cudownie pasuje do słodkiego i bardzo kruchego ciasta. Ciasto jest bardzo aksamitne, puszyste i przepyszne.
Alergeny w tarcie cytrynowej thermomix
Lista alergenów dla tarty cytrynowej thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty cytrynowej thermomix
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.