Tarta cytrynowa thermomix

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser cytrynowy na thermomix
Tarta cytrynowa thermomix
Tarta cytrynowa thermomix to doskonała opcja na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na miły deser na szybko. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 25 min
518 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Masło (320 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Śmietana 12% (25 g)
  • Cukier (250 g)
  • Skórka z cytryny (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Sok z cytryny (150 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm, thermomix

Przepis na tartę cytrynową thermomix krok po kroku

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, 200 g masła, żółtka i śmietanę umieść w misie urządzenia.

Mieszaj przez 1 min przy obrotach 5.

Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Na środek wyłóż obciążniki.

Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 15 s/obr 10.

Dodaj skórkę z cytryny, rozdrobnij przez 20s/obr.10

Dodaj masło, jajka i sok z cytryny, podgrzej przez 20 min w 90°C/obr. 2.

Krem lekko ostudź, a następnie wyłóż go na ciasto.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat tarty cytrynowej thermomix

Tarta cytrynowa thermomix to doskonała opcja na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na miły deser na szybko. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Przepis na tartę cytrynową z thermomixu, to wspaniała opcja dla miłośników prostych wypieków. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przygotować delikatną cytrynową tartę, pyszną i słodką masę, a także maślane ciasto na spód. Wszystko to połączone razem daje naprawdę fantastyczne doznania smakowe. Choć może się wydawać inaczej, to ciasto jest łatwe, nawet jeśli nie jest aż tak szybkie. To doskonały pomysł na lekki, letni placek, pełen smaku. Jest tak piękny, że wspaniale dekoruje stół, gdyż przykuwa wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę cytrynową w thermomixie, by była pyszna, łatwa i ciekawa, to te prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobra opcja dla miłośników wypieków na kruchym spodzie. By stworzyć ciasto cytrynową tartę wcale nie trzeba dużego doświadczenia. Przyda się za to dość sporo czasu, by połączyć wszystkie składniki w jedną całość. Nie jest to wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, jednak zdecydowanie będzie wspaniałą opcją do wyboru na wszelkie imprezy. Ze względu na swoją piękną prezencję sprawdzi się na wszelkie wesela, chrzciny, czy komunie. Czas pieczenia jest krótki, jednak należy pamiętać, by dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, każdy piekarnik charakteryzuje się innym poziomem grzania. Gotowość ciasta można zbadać drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak słodycz równoważy smak skórki cytrynowej. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że masa jest jeszcze lepsza, ma bogatszy aromat i smakuje bardziej orzeźwiająco, jest kisiel cytrynowy. To on nadaje głębokiego cytrusowego smaku. Wychodzi z niego ciasto tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Doskonale łączy się w niej kruche maślane ciasto i orzeźwiający cytrynowy krem. Ten cytrynowy placek smakuje niesamowicie i jest świetną odskocznią od tradycyjnych waniliowych wypieków. Jego lekko kwaśny smak cudownie pasuje do słodkiego i bardzo kruchego ciasta. Ciasto jest bardzo aksamitne, puszyste i przepyszne.

Alergeny w tarcie cytrynowej thermomix

Lista alergenów dla tarty cytrynowej thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty cytrynowej thermomix

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
357.92
518.98
Białko (g)
5.42
7.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
39.94
57.92
Węglowodany przyswajalne (g)
39.18
56.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
20.65
29.94
Tłuszcze nasycone (g)
13.47
19.54
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
10.40
Cholesterol (mg)
134.91
195.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
186.17
269.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.90
18.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
182.65
264.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.31
Ryboflawina (mg)
0.19
0.27
Niacyna (mg)
1.41
2.04
Foliany (µg (mcg))
45.39
65.82
Beta karoten (µg (mcg))
39.35
57.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
23.61
34.23
Potas (mg)
105.16
152.48
Wapń (mg)
45.28
65.66
Fosfor (mg)
91.20
132.24
Magnez (mg)
11.47
16.64
Żelazo (mg)
1.56
2.26
Cynk (mg)
0.52
0.75
Miedź (mg)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej thermomix 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty cytrynowej thermomix

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Masło
320 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 320 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 12%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Skórka z cytryny
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Sok z cytryny
150 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 8
7.50
Za 150 ml
Koszt składników
46.30