Tarta banoffee

Opublikowano: 22.02.2022 r., 19:44 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta banoffee na paterze
Tarta banoffee
Tarta banoffee to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Wypiek jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
350 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Kajmak (200 g)
  • Banan (300 g)
  • Czekolada gorzka (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę banoffee krok po kroku

Z mąki, masła, cukru pudru oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z kremówką na gęsty krem.

Gotowy spód smarujemy masą kajmakową, na którą układamy banany pokrojone w plasterki.

Na banany układamy krem z mascarpone. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Ciasto podajemy schłodzone.

Jak oceniasz przepis na tartę banoffee
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat tarty banoffee

Pyszna tarta banoffee z bananami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kajmaku, bananów i masy z mascarpone jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tartę banoffee? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, masła, cukru pudru oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z kremówką na gęsty krem. Gotowy spód smarujemy masą kajmakową, na którą układamy banany pokrojone w plasterki. Na banany układamy krem z mascarpone. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto podajemy schłodzone.

Sprawdzony przepis na tartę banoffee nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Prosta tarta bez pieczenia toffee odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w tarcie banoffee

Lista alergenów dla tarty banoffee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty banoffee

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
318.58
350.44
Białko (g)
3.56
3.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
26.01
28.61
Węglowodany przyswajalne (g)
25.14
27.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
22.24
24.46
Tłuszcze nasycone (g)
19.77
21.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
2.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
22.48
24.73
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty banoffee 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty banoffee

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Banan
300 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Czekolada gorzka
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
44.20