Tarator
- Ogórek - 2 średnie sztuki (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (600 g)
- Kefir (300 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na tarator krok po kroku
Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki.
W misce umieść jogurt grecki i wlej 200 ml wody oraz kefir, dodaj sól i pieprz.
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.
Do miski z jogurtem dodaj czosnek, cebulę i zetrzyj ogórka.
Dodaj posiekany koper i szczypior i wymieszaj.
Posiekaj orzechy włoskie.
Podawaj w głębokich talerzach a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Więcej informacji na temat tarator
Tarator to doskonała propozycja na pyszną orzeźwiającą zupę w upalne letnie dni. Chłodnik tarator to tradycyjna zupa bułgarska. Przepis na chłodnik bułgarski jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tego pysznego chłodnika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, kefir, ogórek zielony, czosnek, cebula, koper, szczypior, orzechy włoskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić tarator? Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki. W misce umieść jogurt grecki i wlej wodę oraz kefir, dodaj sól i pieprz. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. Do miski z jogurtem dodaj czosnek, cebulę i zetrzyj ogórka. Dodaj posiekany koper i szczypior i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach, a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórek zawdzięcza kolor barwnikowi zwanemu chlorofil, jest to zielony barwnik zawarty w roślinach. Ma on silne właściwości przeciwutleniające. Wspomaga detoksykację organizmu oraz usuwanie patogenów z flory bakteryjnej. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując chłodnik z ogórków i orzechów to doskonała propozycja na szybką zupę. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszny chłodki najlepiej sprawdzi się w upalne letnie dni, lecz można go przygotowywać o każdej porze roku.
Alergeny w tarator
Lista alergenów dla tarator przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Kefir
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tarator
Tarator to danie zawierające sporo białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem wapnia pochodzącego z nabiału. Danie jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.