Tandoori roti
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
- Soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki (2 g)
- Cukier - 1/4 łyżeczki (2 g)
- Olej rzepakowy - 1,5 łyżki (15 ml)
- Jogurt naturalny - 1/4 szklanki (65 ml)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na tandoori roti krok po kroku
Do miski przesiej mąki z sodą.
Dodaj szczyptę soli, cukier, jogurt i olej.
Zacznij zagniatać ciasto i dodawaj stopniowo 65 ml wody.
Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je na 30 minut (przykryte ścierką).
Rozgrzej piekarnik na 250 st C (góra-dół), a na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Podziel ciasto na 4 części.
Rozwałkuj ciasto na cienkie, okrągłe placki.
Piecz po 2 placki w piekarniku na rumiany kolor (około 5 minut).
Więcej informacji na temat tandoori roti
Tandoori roti to pyszne, indyjskie pieczywo. Jesteś fanem kuchni indyjskiej? Koniecznie poznaj sprawdzony przepis na tandoori roti i przygotuj je sam. Płaskimi chlebkami na drożdżach lub na sodzie nazywa się tandoori roti. Są one pieczone w piekarniku. Ten przepis na tandoori roti przedstawia wersję na sodzie. Pieczywo jest smaczne, bardzo łatwo się robi, a do tego jest to szybki i sprawdzony przepis. To dobry dodatek do wielu dań, zwłaszcza do potraw wywodzących się z kuchni indyjskiej. Zobacz jak zrobić tandoori roti.
Tandoori roti to płaskie, smaczne chlebki na drożdżach lub na sodzie. Jest to pyszne pieczywo, które jest znane w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie, tandoori roti piecze się w specjalnym piecu glinianym, który nazywa się tandoor. Chlebki są okrągłe i cienkie, dobre jako „sztućce”. Wygodnie się nimi nabiera potrawy – zgodnie z tą kuchnią właśnie do tego służy tamtejsze pieczywo. Przepis na tandoori roti składa się z mąki pszennej, mąki orkiszowej pełnoziarnistej, oleju, jogurtu naturalnego, sody, cukru, wody i soli. Alternatywnie można użyć drożdży zamiast sody. Składniki są proste, wykonanie również. Możesz zrobić je w domu bez żadnego problemu. Spróbuj – na pewno będziesz zadowolony.
Innym sposobem przygotowania tego sprawdzonego przepisu jest nie upieczenie, a usmażenie tandoori roti. Najlepsze do smażenia placków jest masło klarowane albo ghee. Smażenie jest dobre, bo chlebki są smaczniejsze poprzez wykorzystanie masła. Jeżeli smażysz tandoori roti, rozgrzej porcję masła na patelni, smaż placek z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty).
Jak zrobić tandoori roti? Zagnieć ciasto – w tym celu przesiej mąkę pszenną, mąkę orkiszową oraz sodę. Połącz z olejem, jogurtem, cukrem oraz solą. Zacznij wyrabiać, dodając powoli wodę. Gdy zagnieciesz ciasto i będzie już jednolite, należy je odstawić na 30 minut. Rozgrzej piekarnik i przygotuj placki. W przepisie na tandoori roti należy podzielić ciasto najlepiej na 4 części, a następnie rozwałkować każdą na okrągły i cienki placek. Piecz tandoori roti na blaszce po 2 sztuki. Chlebki powinny się zarumienić.
Jak zrobisz tandoori roti, możesz jeść je na ciepło i na zimno. Pasują do takich potraw jak na przykład curry lub guacamole. Takie płaskie chlebki z drożdżami lub z sodą najlepsze są jeszcze ciepłe. Pysznie smakują z potrawami z dodatkiem mięsa, z ryb lub też wegetariańskimi. Świetnie sprawdzą się z tikka massala i butter chicken. Można podawać je z sosami i dipami. Także dobre będą podane z samym masłem (najlepiej roztopionym).
Alergeny w tandoori roti
Lista alergenów dla tandoori roti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło klarowane
Wartości odżywcze tandoori roti
Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej chlebki dostarczają błonnik. Nie mają tak wysokiego indeksu glikemicznego, jak pieczywo z mąki wysokooczyszczonej.
Energia i białka
(117g)
Węglowodany
(117g)
Tłuszcze
(117g)
Składniki mineralne
(117g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.