Talarki ziemniaczane

Opublikowano: 11.07.2022 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Talarki można podawać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się także na obiad dla dzieci. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
326 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne - 12 średnich sztuk (1200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blacha

Przepis na talarki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Smaż przez 5-6 minut.

Ziemniaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 15-20 minut.

Posiekaj koper i posyp talarki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na talarki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat talarków ziemniaczanych

Talarki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Talarki z ziemniaków przygotować można na patelni lub upiec je w piekarniku. Talarki doskonale sprawdzają się do dań z grilla oraz pieczonego mięsa. Przepis na talarki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, czosnek, koper, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić talarki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Smaż przez 5-6 minut. Ziemniaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Posiekaj koper i posyp talarki. Podawaj na dużym talerzu. Talarki świetnie sprawdzą się z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie wspomagające laktację i lekko uspokajające. Ziemniaki to bulwa, która jest warzywem lekkostrawnym o małej ilości kalorii. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia.

Podsumowując pieczone w piekarniku ziemniaki to najlepsze chrupiące warzywo do obiadu. Talarki można podać jako dodatek na kolację. Talarki sprawdzą się doskonale podane z różnymi sosami. Jako dodatek do talarków można podać także chłodnik lub tradycyjną zupę buraczkową. Talarki są bardzo aromatyczne i chrupiące. Pieczone ziemniaczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Powinno się je spożyć od razu po przygotowaniu.

Alergeny w talarkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla talarków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na talarki ziemniaczane

Wartości odżywcze talarków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Talarki ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości i idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu oraz witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
108.87
326.60
Białko (g)
1.99
5.97
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.65
49.94
Węglowodany przyswajalne (g)
14.63
43.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
6.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.04
12.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
0.98
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
11.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
7.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
3.31
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
6.63
19.89
Potas (mg)
413.20
1239.59
Wapń (mg)
14.61
43.84
Żelazo (mg)
0.87
2.61
Szacunkowy indeks glikemiczny talarków ziemniaczanych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania talarków ziemniaczanych

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
12 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
14.50