Tajskie lody
- Truskawki (400 g)
- Banan - 1 średnia sztuka (120 g)
- Cukier puder (10 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 1 szklanka (250 ml)
- Sok z limonki (20 ml)
Przepis na tajskie lody krok po kroku
Blaszkę schłodź w zamrażarce.
Truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę, banana obierz i również pokrój w kostkę.
Owoce połóż na desce do krojenia, posyp je cukrem pudrem i rozgnieć płaską stroną szerokiego noża. Uzyskaną masę przełóż do miseczki.
Następnie do miseczki dodaj skórkę ze cytryny, cukier waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
Na koniec do masy dodaj sok z limonki i wymieszaj.
Tak uzyskaną masę przełóż do schłodzonej blaszki, rozprowadź równomiernie (masa powinna być cienka, jeśli masz za małą blaszkę, to część masy przełóż do innej blaszki) i włóż na minimum 6 godzin do zamrażarki.
Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki, przy pomocy płaskiej metalowej łopatki kuchennej uformuj z lodów rulony.
Tak uzyskane rulony przełóż do pucharków na lody i udekoruj według uznania świeżymi owocami.
Więcej informacji na temat tajskich lodów
Tajskie lody przygotowywane są na bazie mleka kokosowego oraz dodatków (warto wykorzystać owoce, czekoladę oraz mięte). Tradycyjne tajskie przygotowuje się na zamrożonej płycie, której temperatura wynosi - 20°C. Na taką płytę wylewa się mleko kokosowe i dodaje wybrane dodatki, które następnie rozdrabnia się i równomiernie rozprowadza po płycie. Cienką warstwę zeskrobuje się za pomocą szpachelki do uzyskania rolek lodowych. Rolowane lody układa się obok siebie w pojemniczku i dekoruje posypkami. Przepis na tajskie lody jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać tajskie lody z owocami w domu delikatnie zmodyfikowano tradycyjny przepis. Do wykonania lodów w warunkach domowych niezbędne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, banany, cukier puder, cukier wanilinowy, mleko kokosowe, sok z limonki oraz skórka z cytryny.
Jak zrobić tajskie lody? Blaszkę schłodź w zamrażarce. Truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę, banana obierz i również pokrój w kostkę. Owoce połóż na desce do krojenia, posyp je cukrem pudrem i rozgnieć płaską stroną szerokiego noża. Uzyskaną masę przełóż do miseczki. Następnie do miseczki dodaj skórkę z cytryny, cukier waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Na koniec do masy dodaj sok z limonki i wymieszaj. Tak uzyskaną masę przełóż do schłodzonej blaszki, rozprowadź równomiernie (masa powinna być cienka, jeśli masz za małą blaszkę, to część masy przełóż do innej blaszki) i włóż na minimum 6 godzin do zamrażarki. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki, przy pomocy płaskiej metalowej łopatki kuchennej uformuj z lodów rulony. Tak uzyskane rulony przełóż do pucharków na lody i udekoruj według uznania świeżymi owocami.
Podsumowując sprawdzony przepis na najlepsze tajskie lody warto wykorzystać do przygotowania deseru. Pyszne lody są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne lody świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciepłe dni zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Alergeny w tajskich lodach
Lista alergenów dla tajskich lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tajskie lody
Wartości odżywcze tajskich lodów
Tajskie lody to doskonały pomysł na samczy deser. Lody są bardzo orzeźwiające i zawierają sporo składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.