Przepis na tajskie curry krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, żółta pasta curry, trawa cytrynowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miseczka

Kalafior podziel na różyczki.

W dużym garnku zagotuj 1,5 l wody i włóż do niej kalafiora. Blanszuj przez 5 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez 5 minut.

Marchew obierz, pokrój na plasterki, dodaj do pozostałych składników.

Ciecierzycę odcedź z nadmiaru zalewy i dodaj do pozostałych składników. Całość odsmaż jeszcze 2 minuty.

W miseczce zmieszaj mleczko kokosowe z pastą i przyprawami, następnie wlej sos do warzyw.

Warzywa duś przez kolejne 15 minut, do miękkości.

Gotowe danie podawaj z posiekanymi orzeszkami.

Tajskie curry podane w metalowym rondlu z warzywami ułożonymi wokół.
tajskie curry
Koszt przygotowania dania
17.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Tajskie curry - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tajskim curry

Tajskie curry to danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi azjatyckiej kuchni. To z przepisu jest niezwykle gęste, rozgrzewające i bardzo aromatyczne, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Można jeść je bez dodatków, ale pysznie smakuje z ryżem czy pieczywem. Ze względu na konsystencje może być również podawane zamiast zupy.

Przepis na tajskie curry jest niezwykle prosty, więc spokojnie nadaje się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie. To danie w pełni wegetariańskie, dlatego może gościć zarówno w dietach roślinnych, jak i tradycyjnych. Głównymi produktami potrzebnymi do przygotowania tego curry są kalafior i ciecierzyca. Kalafior świetnie sprawdza się w ostrych sosach, gdyż wspaniale chłonie smaki. Choć w przepisie używany jest świeży kalafior sprawdzi się również mrożony. Ciecierzyca, która jest drugim najważniejszym składnikiem, dostarcza odpowiedniej ilości białka do tego dania, to dzięki niej jest takie sycące. Oprócz tego cieciorka jest też źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a także wapnia i żelaza, pierwiastków których głównie brakuje na roślinnych dietach, więc warto jest zadbać o ich prawidłową podaż.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajskie curry, by było niezwykle pyszne, szybkie, a przy tym naprawdę zdrowe, to ten sprawdzony przepis, będzie idealnym rozwiązaniem. Powstaje z niego danie dobre, a przy okazji łatwe, które wspaniale sprawdza się na obiad. Potrawa ta jest niezwykle zdrowa, gdyż robi się ją z warzywami, bez dodatku mięsa. To idealny pomysł na danie dla miłośników orientalnych smaków, których w tej opcji nie brakuje. To ze względu na całą gamę przypraw, których używa się do przygotowania tajskiego curry. Najważniejszym jest oczywiście pasta curry, oprócz niej dobrze dodać również kurkumę i trawę cytrynową, która nadaje wspaniałego aromatu.

Wartości odżywcze tajskiego curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(371g)
Energia (kalorie)
115.61 kcal
428.91 kcal
Białko
3.24 g
12.00 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.37 mg
Brak danych dla: marchewka, orzeszki ziemne.
czytaj dalej

Węglowodany w tajskim curry

Na 100g
Na porcję
(371g)
Węglowodany
12.18 g
45.20 g
Węglowodany przyswajalne
10.83 g
40.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
5.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(371g)
Tłuszcz
6.63 g
24.59 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
7.42 g
Tłuszcze nienasycone
4.60 g
17.07 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
13.40 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
3.67 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
3.70 mg
13.74 mg

Witaminy w przepisie na tajskie curry

Na 100g
Na porcję
(371g)
Witamina A
60.32 µg (mcg)
223.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina C
43.09 mg
159.88 mg
Retinol
7.74 µg (mcg)
28.73 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.31 mg
Niacyna
0.92 mg
3.43 mg
Foliany
30.77 µg (mcg)
114.15 µg (mcg)
Beta karoten
526.89 µg (mcg)
1954.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tajskie curry

Na 100g
Na porcję
(371g)
Sód
133.48 mg
495.22 mg
Potas
217.26 mg
806.02 mg
Wapń
49.54 mg
183.79 mg
Fosfor
106.78 mg
396.16 mg
Magnez
20.67 mg
76.70 mg
Żelazo
0.44 mg
1.62 mg
Cynk
0.34 mg
1.26 mg
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Mangan
0.14 mg
0.52 mg
Brak danych dla: marchewka, orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tajskiego curry 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tajskim curry

Lista alergenów dla tajskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Cena przygotowania tajskiego curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
440 g
1/2 szt
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 440 g
Ciecierzyca konserwowa
120 g
8 łyżek
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka żółta
230 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Mleczko kokosowe
500 ml
2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Orzeszki ziemne
60 g
1 garść
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na tajskie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób