Tajska zupa rybna curry

Opublikowano: 20.01.2022 r., 10:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna z tajskimi przyprawami
Tajska zupa rybna curry
Tajska kuchnia jest Twoją ulubioną? Skorzystaj więc z tego pysznego przepisu na tajską zupę rybną curry. Bardzo szybka, prosta i smaczna zupa.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
271 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej kokosowy (20 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Dorsz filet (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, curry, sos rybny, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry, szafran, liście limonki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na tajską zupę rybną curry krok po kroku

Zagotuj bulion.

Olej kokosowy dodaj na patelnię i rozgrzej go.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek i imbir posiekaj nożem.

Podsmaż chwilę cebulę, czosnek i imbir.

Po minucie dodaj 2 łyżki pasty curry. Podsmażaj maksymalnie pół minuty.

Do zagotowanego bulionu dodaj podsmażone składniki.

Dodaj także 5 liści limonki, mleczko kokosowe, sok z połowy limonki oraz pokrojoną w większą kostkę rybę.

Całość gotuj maksymalnie 10 minut, aż ryba będzie gotowa.

Dopraw zupę do smaku sosem rybnym i solą.

Podawaj z ryżem albo makaronem. Posyp świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na tajską zupę rybną curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat tajskiej zupy rybnej curry

Tajska kuchnia jest Twoją ulubioną? Skorzystaj więc z tego pysznego przepisu na tajską zupę rybną curry. Bardzo szybka, prosta i smaczna zupa. Delikatne mięso z dorsza i pikantne przyprawy dają bardzo smaczne danie. Przygotowanie przepisu na tajską zupę rybną curry zajmie niewiele czasu. Taki prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Potrawa jest niezwykle zdrowa i odżywcza. Zobacz, jak zrobić tajską zupę rybną curry i z czym ją jeść.

Tajska zupa rybna curry to danie, które wywodzi się z kuchni tajskiej. Zupa jest bardzo orzeźwiająca, aromatyczna, lekko pikantna. Przepis na tajską zupę curry jest banalny, ale wymaga użycia charakterystycznych dla kuchni tajskiej przypraw. Przede wszystkim należy mieć czerwoną pastę curry. Liście limonki oraz sos rybny to także ważny składnik tej potrawy. Jak zrobisz tajską zupę rybną curry, podawać ją należy z ryżem. Dobrym dodatkiem jest makaron ryżowy lub pad thai. Tak skomponowany posiłek jest pełnowartościowy, odżywczy i zdrowy.

Delikatnie pikantna, o lekko kokosowym smaku… Ta tajska zupa rybna curry jest znakomitą potrawą, która podbije serca wielbicieli kuchni azjatyckiej. Jak przygotować tajską zupę rybną curry? Na początku zagotuj bulion. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż przez minutę posiekaną cebulę, czosnek oraz kawałek imbiru. Dodaj czerwoną pastę curry i także podsmaż około pół minuty. Jak już bulion będzie gorący, dodaj do niego podsmażoną cebulę, imbir, czosnek i pastę. Wraz z nimi dodaj też liście limonki, sok z limonki, pokrojoną rybę i mleczko kokosowe. Wszystko wystarczy gotować maksymalnie 10 minut – nie dłużej. Dopraw zupę do smaku (solą i sosem rybnym). Zupa jest gotowa. Posyp ją natką pietruszki.

Jeżeli nie masz czerwonej pasty curry, możesz ją zrobić samemu. Potrzebujesz: 2 łyżki papryki słodkiej, jedną cebulę, łyżkę oleju, 2 łodygi trawy cytrynowej, niepełną łyżkę kuminu, 2 papryczki chilli, 1,5 łyżki ziaren kolendry, jedna świeża czerwona papryka, łyżeczkę soli, około 2,5 cm świeżego kawałka imbiru, jedna limonka, 3 listki limonki oraz 3 ząbki czosnku. Należy najpierw oczyścić paprykę świeżą oraz chilli z nasion. Cebulę, czosnek obierz, pokrój drobniej. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnię bez tłuszczu wsyp kumin i kolendrę. Podgrzej, a jak zacznie pachnieć – wyłącz grzanie. Wszystkie składniki pasty dokładnie zblenduj. Konsystencja powinna być gładka. Nadmiar pasty warto zawekować lub zamrozić.

*Stopień ostrego smaku możesz balansować poprzez dodanie mniejszej bądź większej ilości ostrej papryki.

Alergeny w tajskiej zupie rybnej curry

Lista alergenów dla tajskiej zupy rybnej curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

W przepisie na tajską zupę rybną curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście limonki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tajskiej zupy rybnej curry

na 100g gotowej potrawy

Ryba dostarcza niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest źródłem białka. Ostre przyprawy mogą wpływać na zwiększenie tempa metabolizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
71.34
271.10
Białko (g)
5.80
22.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
6.40
24.32
Węglowodany przyswajalne (g)
6.15
23.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
2.48
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
7.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
1.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.37
1.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.58
Cholesterol (mg)
14.87
56.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
9.47
36.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.24
Witamina C (mg)
1.26
4.78
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.90
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.71
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.21
35.00
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Niacyna (mg)
0.65
2.48
Foliany (µg (mcg))
5.39
20.50
Beta karoten (µg (mcg))
4.41
16.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
201.51
765.75
Potas (mg)
167.76
637.50
Wapń (mg)
34.88
132.55
Fosfor (mg)
111.18
422.50
Magnez (mg)
13.75
52.25
Żelazo (mg)
0.19
0.72
Cynk (mg)
0.25
0.95
Miedź (mg)
0.03
0.10
Mangan (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tajskiej zupy rybnej curry 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tajskiej zupy rybnej curry

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej kokosowy
20 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Koszt składników
52.00