Tagliatelle z kurkami
- Kurki świeże (150 g)
- Cebula (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (60 g)
- Makaron tagliatelle (70 g)
Przepis na tagliatelle z kurkami krok po kroku
Makaron ugotuj al dente.
Na patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz umyte, oczyszczone kurki.
Zalej śmietaną, dopraw i wymieszaj.
Makaron podawaj z sosem śmietanowo grzybowym.
-
Tagliatelle
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Makaron z łososiem wędzonym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle carbonara
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z borowikami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle
Więcej informacji na temat tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z kurkami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Danie to jest pyszne zarówno ze świeżymi kurkami prosto z lasku, ale również przygotowane z dodatkiem kurek mrożonych lub suszonych. Przepis na tagliatelle z kurkami jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz ani specjalistycznego sprzętu, zaawansowanych umiejetności kulinarnych, ani kilku godzin poświęconych na stanie w kuchni. Makaron tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym przygotujesz w zaledwie pół godziny, dlatego to świetna propozycja dla osób zapracowanych i zabieganych. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania tego pysznego dania? Oczywiście makaron tagliatelle, świeże kurki, świeża cebula i czosnek, oliwa z oliwek do podsmażania, śmietanka kremowa 30% oraz natka pietruszki do posypania posiłku na talerzu. Tradycyjnie sos z kurek do makaronu przygotowywany jest ze śmietany o zawartości tłuszczu 30%, jednak aby całe danie było mniej tłuste i kaloryczne wystarczy zastąpić ją śmietaną o procentowej mniejszej zawartości tłuszczu, na przykład 18% lub jogurtem naturalnym. To wskazówka szczególnie ważna dla osób borykających się z nadmierną masą ciała, wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca. Danie możesz urozmaicić dodając świeże liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone w oleju lub kurczaka. Przygotowanie najelpiej zacznij od ugotowania makaronu. Zadbaj o to aby był ugotowany al dente, a nie rozgotowany. Następnie wystarczy, że oczyścisz i umyjesz kurki i podsmazysz je na patelni z oliwą, cebulą i czosnkiem i zalejesz śmietaną. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dania. Makaron z sosem kurkowym na śmietanie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj go odrazu po ugotowaniu. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się te uniwersalne - odrobina soli, pieprz oraz czosnek. Koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w tagliatelle z kurkami
Lista alergenów dla tagliatelle z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
Wartości odżywcze tagliatelle z kurkami
Ze względu na obecnośc cebuli, czosnku, tłustej śmietany i grzybów, posiłek jest stosunkowo ciężkostrawny i u osób z problemami żołądkowo jelitowymi może powodować nasilenie dolegliwości.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.