Tagliatelle naleśnikowe

Opublikowano: 07.11.2021 r., 16:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśnikowe tagliatelle na drewnianej desce
Tagliatelle naleśnikowe
Tagliatelle naleśnikowe to nic innego jak upieczone naleśniki pokrojone w paski przypominające makaron. Idealne zarówno do potraw na słodko jak i wytrawnych.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
163 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (375 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Woda gazowana - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, patelnia

Przepis na tagliatelle naleśnikowe krok po kroku

Mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną i szczyptę soli włóż do jednej miski.

Składniki mieszaj mikserem lub ręcznie do połączenia w jednolitą masę.

Ciasto smaż na oleju na cienkie naleśniki.

Gotowe pokrój w cienkie paski, tak aby przypominały makaron.

Jak oceniasz przepis na tagliatelle naleśnikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat tagliatelle naleśnikowego

Domowe tagliatelle naleśnikowe to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron jest pyszny, dzięki składnikom, z których jest przyrządzony. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Tagliatelle naleśnikowe idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szpinakiem lub z kurczakiem dlatego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Makron możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Tego typu tagliatelle również pasuje do zup np. rosołu.

Jak zrobić tagliatelle naleśnikowe? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy dodać składniki do jednej miski, czyli mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli. Całość łączymy w jednolitą masę za pomocą miksera lub mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto pieczmy na cienkie naleśniki na oleju rzepakowym. Gotowe kroimy w podłużne cienkie paski, które będą przypominać makaron.

Przepis na tagliatelle naleśnikowe bardzo prosty. Przepis składa się między innymi ze mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi mąkę tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A,C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Pomysł na smaczne tagliatelle naleśnikowe idealnie sprawdzi się jako potrawa dla dużych i małych domowników. Prosty w wykonaniu makaron z dodatkami na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w tagliatelle naleśnikowym

Lista alergenów dla tagliatelle naleśnikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tagliatelle naleśnikowego

na 100g gotowej potrawy

Makaron ze względu na mąkę posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcą go przygotować diabetycy warto zmienić mąkę na taką z niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
204.33
163.46
Białko (g)
5.10
4.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
29.48
23.58
Węglowodany przyswajalne (g)
28.86
23.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.93
5.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
5.44
4.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
3.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
1.34
Cholesterol (mg)
42.43
33.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
24.73
19.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.38
Witamina E (mg)
0.13
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.49
19.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
72.39
57.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.69
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
25.48
20.38
Potas (mg)
88.94
71.15
Wapń (mg)
43.15
34.52
Fosfor (mg)
76.24
60.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.45
8.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.84
2.27
Cynk (mg)
0.46
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle naleśnikowego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle naleśnikowego

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
375 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 375 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Woda gazowana
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
19.30