Zupy włoskie

zupy włoskie

Zupy włoskie - najpopularniejsze zupy, które wywodzą się z Włoch. Najczęściej są one przygotowywane na bazie pomidorów, ziemniaków, czy też kapusty. Popularnością cieszą się zarówno proste przepisy na zupy krem, jak i również bardziej zaawansowane składające się z wielu różnych warzyw. Należy również wziąć pod uwagę, iż kuchnia włoska jest dość urozmaicona, dlatego w każdym regionie, takim jak Florencja, Sardynia, Abruzja, czy też Sycylia, będzie wyróżniać się swoim osobliwym menu.

Zupy włoskie - przepisy

Zupy włoskie - najpopularniejsze przepisy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska cieszy się bardzo dużym uznaniem w naszych domach. Dlatego na pewno chcemy poznać sprawdzone przepisy na najpopularniejsze zupy, które są typowe dla Włoch. Warto dowiedzieć się, jak zrobić zupy włoskie, aby wyszły tak samo smaczne, jakbyśmy jedli je w słonecznej Italii.

Najpopularniejsze zupy włoskie, które warto poznać

Wydawać by się mogło, że nie ma niczego skomplikowanego w tym, aby przyrządzić narodowe zupy włoskie. Oczywiście każdy przepis rzeczywiście jesteśmy w stanie uprościć. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby odwzorować ich oryginalne receptury, musimy wcześniej poznać ich historię. Wtedy dowiemy się nie tylko, jak ugotować najlepsze zupy, ale również wsmakujemy się w konkretny region włoski nie opuszczając swojego domu.

Najpopularniejsze zupy, którymi może pochwalić się kuchnia włoska:

  • Ribollita - jest to niezwykle pożywna zupa wywodząca się z Toskanii. Dzięki niej Włosi znaleźli doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Jak ugotować zupę ribollita? Przygotowuje się ją na bazie fasoli, sera pecorino, pomidorów, a także często jarmużu. Jest to bardzo smaczne danie, a także niezwykle sycące i rozgrzewające.
  • Minestra d’orzo - kuchnia włoska w niektórych aspektach bywa bardzo podobna do polskiej. Takim przykładem jest zupa d’orzo, która potocznie nazywana jest włoskim krupnikiem. Te narodowe danie wywodzi się z Trydentu. Przygotowuje się je na bazie wędzonego boczku, kaszy jaglanej oraz włoszczyzny. Oczywiście danie jest naprawdę smaczne, jeżeli będzie odpowiednio przyprawione, przy pomocy odrobiny Grana Padano, czyli włoskiego sera.
  • Fagioli con le cotiche - narodowe zupy włoskie bywają zaskakujące. Takim przykładem jest zupa z fasolą oraz skórkami wieprzowymi. Okazuje się, że było to bardzo dobre danie chłopskie, które zaczęto gotować w Rzymie. To, co teraz wydaje się nam bardzo proste, wręcz prymitywne, niegdyś dla Włochów stanowiło prawdziwy przysmak podawany wyłącznie na święta. Jak ugotować taką zupę? Istotne jest to, aby skórki wieprzowe wcześniej dokładnie ugotować, po czym podsmaża się je, dodając takie przyprawy jak czosnek oraz zioła prowansalskie. Następnie całość ponownie gotujemy z fasolą oraz pomidorami.
  • Zuppa di fagioli e castagne - czyli zupa z fasoli i kasztanów. Te wyjątkowo smaczne danie było niezwykle popularne szczególnie w Sardynii oraz Abruzji. Ta zupa jest dowodem na to, iż proste przepisy bywają najlepsze. Kluczem do wybitnego smaku jest to, aby fasolę borlotti oraz kasztany jadalne gotować osobno, by dopiero później połączyć je razem w glinianym naczyniu, odpowiednio przyprawiając liściem laurowym oraz ziołami. Bardzo dobre danie przygotowano na bazie składników, które były łatwo dostępne, ponieważ mniej zamożni ludzie nie jadali na co dzień mięsa.
  • La Jota friulana - zupa Jota, która wywodzi się z pogranicza Słowenii oraz Włoch, kiedyś uchodziła za dobre danie, które rozgrzewa w czasie mroźnej zimy. Ze względu na skład jest ona porównywana do kapuśniaka. Możemy znaleźć sprawdzone przepisy na przygotowanie tej zupy. Do jej ugotowania będziemy potrzebować m.in. kiszoną kapustę, fasolę, ziemniaki oraz żeberek wieprzowych.

Sprawdzone przepisy na najpopularniejsze zupy pochodzące z Włoch

Skoro już wiemy, czym wyróżnia się kuchnia włoska, i jakie narodowe zupy ma ona nam do zaproponowania, na pewno chcemy się dowiedzieć, jak ugotować niektóre z nich. Oczywiście, aby wyszły najlepsze w smaku, należy trzymać się oryginalnej receptury. Jednak niektóre składniki mogą być trudno dostępne, dlatego można je zastąpić innymi zamiennikami.

Jak zrobić pyszne smaczne danie w postaci zupy Ribollita? Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 40 dag czarnej kapusty, którą możemy zastąpić jarmużem
  • 30 dag kapusty włoskiej
  • 1 kg fasolki cannellini (można ją dostać w puszcze w wielu marketach)
  • 0, kg ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 5 chleb
  • 1 bagietka zapiekana w opiekaczu do tostów
  • 0,5 kg marchewki, najlepiej młodej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pokrojona świeża szałwia

Te smaczne danie, będzie wymagać od nas nieco pracy. Zanim zaczniemy gotować zupę, dobrze jest zacząć od obrania oraz pokrojenia w drobną kostkę ziemniaków, marchewki, a także cebuli. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie do garnka wrzucamy marchewkę z ziemniakami i wszystko smażymy jeszcze przez kilka minut.

Kolejnym krokiem, które podpowiadają sprawdzone przepisy na oryginalną zupę Ribollita, jest pokrojenie w paski jarmużu lub kapusty czarnej, a także kapusty włoskiej. Należy pamiętać o tym, aby wcześniej z liści pozbyć się twardszych rdzeni, Dzięki temu nasze danie będzie najlepsze nie tylko w smaku, ale również będzie bardzo dobrze ugotowane. Do garnka dorzucamy również posiekaną świeżą szałwię oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.

Do całości dodajemy wodę, tak aby dokładnie przykryć wszystkie składniki. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić narodowe zupy włoskie, warto zblendować połowę porcji fasoli. Dzięki temu nasza zupa będzie bardziej sycąca. Natomiast pozostałą część dodajemy, gdy już wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Oczywiście zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa we włoskim stylu

Nie jest żadnym zaskoczeniem, że proste przepisy na polskie zupy dotyczą, chociażby rosołu, czy też zupy pomidorowej. Jeżeli właśnie interesuje nas ta ostatnia, ale przygotowana według włoskiej receptury, musimy nastawić się na zupę krem. Chcąc się dowiedzieć, jak ugotować zupę pomidorową wg włoskiej receptury, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1,5 kg pomidorów najlepiej rzymskich
  • Pół szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Listki bazyli
  • 1 opakowanie kulek Mozzarelli

Sprawdzając, jak zrobić zupę pomidorową, która w oryginale brzmi jako zuppa di pomidoro, najpierw powinniśmy zacząć od przygotowania pomidorów. Nie każdy z nas lubi zupy ze skórkami tych warzyw, dlatego dobrze jest wcześniej sparzyć pomidory i je obrać. Na rozgrzanej oliwie w dużym garnku podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy wydobędziemy to, co najlepsze, czyli wyjątkowy aromat i smak włoskiej kuchni.

Aby nasze danie wyszło naprawdę smaczne, do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone w dużą kostkę, a następnie całość smażymy przez kilka minut. Do zupy dodajemy jeszcze bazylię, sól i pieprz, a następnie wszystko blendujemy. Na sam koniec nasze smaczne danie podkreślamy śmietaną. Do ugotowanej już zupy przed samym podaniem, dodajemy po kilka kulek Mozzarelli do każdego talerza.

Proste przepisy na najlepsze i smaczne zupy włoskie

Już wiemy, że sprawdzone przepisy na zupy włoskie gwarantują nam, że wyjdą one nam bardzo dobre nie tylko w smaku, ale również będą cieszyć nas wyjątkowym aromatem. Warto na początku sięgać po proste przepisy, które zresztą również są bardzo smaczne. Jeżeli zakochamy się we włoskiej kuchni, wtedy będziemy mogli sięgać po bardziej niszowe produkty. Mając umiejętność, jak zrobić dobre zupy we włoskim stylu, już będziemy wiedzieć, jak doprawiać również inne potrawy, aby uzyskać podobny klimat w swojej kuchni.

Sprawdzone przepisy na zupy włoskie. Zobacz, jak zrobić najpopularniejsze zupy z kuchni włoskiej, a także, jak ugotować pyszne posiłki zachowując oryginalne receptury.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto