Zalewajki - 9 przepisów

zalewajki

Zalewajka to klasyczna polska zupa, której korzenie sięgają regionalnych tradycji kulinarnych. Szczególnie popularna na Śląsku i w centralnej Polsce, zalewajka charakteryzuje się swoistym kwaśnym smakiem, uzyskanym dzięki zakwasowi z mąki żytniej lub kefiru. Zupa ta, podobnie jak żurek, opiera się na prostych, lecz sycących składnikach: ziemniakach, kiełbasie, boczku oraz czasem grzybach. Doskonale nadaje się na chłodniejsze dni, rozgrzewając i dostarczając energii na dłuższy czas. Bogactwo wariantów przepisów na zalewajkę sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję tego tradycyjnego dania. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które pomogą Ci odkryć różnorodność i smak tego niezwykłego, a jednocześnie prostego w przyrządzeniu specjału polskiej kuchni.

Zalewajki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto