Wysokobiałkowe śniadanie

wysokobiałkowe śniadanie

Wysokobiałkowe śniadania cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Wszystko dzięki temu, że białko jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm i dostarcza do niego mnóstwo cennych wartości odżywczych, minerałów oraz witamin. Wysokobiałkowe śniadanie pozwoli zacząć dzień z ogromną dawką energii. Dzięki niemu można poczuć się pełnym siły i gotowym na nowy dzień. Wśród śniadań o wysokiej zawartości białka wyróżnić można kilka ciekawych, prostych do przygotowania dań, takich jak jajecznica, omlet czy shake proteinowy.

Wysokobiałkowe śniadanie - przepisy

Wysokobiałkowe śniadanie – proste przepisy na dania bogate w białko

Wysokobiałkowe śniadanie jest coraz popularniejsze w naszym kraju. Wszystko ze względu na to, że duża ilość białka pozwala zacząć dzień z ogromną energią. Poza tym śniadanie bogate w białko, takie jak placki proteinowe czy shake białkowy, są smaczne i dostarczają mnóstwo niezbędnych składników do organizmu. Czy dietetyczne śniadania wysokobiałkowe są dobre na diecie? Jak zrobić pyszne proteinowe placki? Sprawdź najlepsze pomysły na wysokobiałkowe śniadanie.

Najlepsze pomysły na wysokobiałkowe śniadanie – sprawdź, jak zrobić

Dlaczego przepisy na wysokobiałkowe śniadanie są dobre dla zdrowia?

Warto znać proste przepisy na proteinowe śniadania. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim niezwykle wartościowe. Wysokobiałkowe śniadanie to podstawa, aby utrzymać stabilny poziom glukozy w organizmie. Proteiny trawią się wolniej niż węglowodany, więc energia uwalniania jest stopniowo, powoli. Właśnie dzięki temu długo czujemy się najedzeni, a nagłe spadki energii w ciągu dnia są niemal całkowicie wyeliminowane. Białko jest też potrzebne, aby można było bez problemu regenerować tkanki i produkować enzymy konieczne do prawidłowej pracy całego organizmu. Gdy rano będziemy dostarczać dużą ilość białka i wraz z nim niezbędnych aminokwasów, dobrze odbije się to na naszym zdrowiu. Procesy regeneracyjne zostaną przyspieszone, natomiast odbudowa mięśni będzie przebiegać sprawniej i efektywniej.

Chcesz zgubić zbędne kilogramy? Właśnie dlatego powinieneś zainteresować się wysokobiałkowymi śniadaniami. Okazuje się, że posiłki bogate w białko są sprzymierzeńcami w redukcji wagi. Białko to niezwykle skuteczny budulec mięśni – spala znacznie więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa, nawet będąc w spoczynku. Warto dodać, że wysokobiałkowe potrawy redukują apetyt. Oznacza to, że najprawdopodobniej zaczniesz unikać przekąsek między głównymi posiłkami – staniesz się po prostu najedzony i nie będziesz ich potrzebować. Białko pełne jest cennych dla organizmu aminokwasów wpływających pozytywnie na działanie mózgu. Właśnie dlatego jedzenie wysokobiałkowych śniadań pomaga w poprawie koncentracji, wydajności i lepszej pamięci.

W których produktach spożywczych znajduje się duża ilość białka?

Istnieje dużo produktów, które warto mieć na uwadze, przygotowując wysokobiałkowe śniadanie. Wśród nich wyróżniamy m.in.:

  • Jajka – świetnie źródło wysokojakościowego białka, w którym znajdują się najcenniejsze dla organizmu aminokwasy. Można jeść je w różnorodnej formie, np. jajecznicy, omletów, naleśników czy gofrów.
  • Jogurt naturalny – cenne źródło probiotyków i białka, dzięki którym można poprawić zdrowie swoich jelit. Warto jeść jogurt naturalny w towarzystwie orzechów, nasion lub świeżych owoców.
  • Orzechy i nasiona – świetnie źródło białka roślinnego, a także zdrowych tłuszczów. Aby uzupełnić śniadanie w kilka niezbędnych składników odżywczych, warto dodawać nasiona i orzechy m.in. do jogurtu naturalnego, twarogu lub owsianki.
  • Twaróg – jedno z najcenniejszych źródeł białka. Można jeść twaróg samodzielnie, dodawać do sałatki czy smarować nim kanapki. Twaróg znakomicie smakuje ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Niektórzy wolą go jednak w wersji na słodko, zajadając twarożek np. z masłem orzechowym.

Jak można zauważyć, wysokobiałkowe śniadanie może być kluczem do zdrowia, ale też fantastycznego samopoczucia. Wprowadzając białkowe posiłki do diety, można m.in. stabilizować poziom cukru we krwi, zrzucić zbędne kilogramy, poprawić koncentrację i ogólny stan zdrowia. Warto więc poznać proste przepisy na wysokobiałkowe śniadania.

Przepisy na wysokobiałkowe śniadanie na diecie – smaczne dietetyczne dania

Wysokobiałkowe placki twarogowe – doskonałe na śniadanie

Zastanawiasz się nad tym, jakie dobre wysokobiałkowe śniadanie warto zjeść przed pracą? Doskonałym pomysłem będą placki twarogowe na słono z dodatkiem piersi z kurczaka. Przepis jest prosty, więc nawet amator gotowania doskonale sobie z nim poradzi. Do przygotowania potrawy należy zaopatrzyć się w kilka potrzebnych składników: jajko, olej rzepakowy, ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna typ 550, wędzony filet z piersi z kurczaka i przyprawy do smaku – świeża natka pietruszki, pieprz i sól.

Najpierw dodaj ser do miski, po czym rozgnieć go za pomocą widelca. Dodaj jajko, a następnie pokrojony drobno filet wędzony z kurczaka i świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość pieprzem i solą, po czym wymieszaj i dodaj mąkę. Starannie zagnieć całe ciasto. Placuszki należy uformować ręcznie. Formuj okrągłe, grube na ok. 3 cm placuszki. Obtaczaj każdy w mące. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki z obu stron przez 4-5 minut. Należy zarumienić je na złoto.

Placki bananowe z jajkiem i kakao – wysokobiałkowe śniadanie

Chcesz zrobić coś naprawdę smacznego na śniadanie? Doskonałym pomysłem mogą okazać się placki bananowe z jajkiem i kakao. Najlepsze są bez cukru – są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Śniadanie jest dość proste do przygotowania, więc z odtworzeniem przepisu nie będzie miał problemu żaden amator gotowania. Aby usmażyć placki, należy zaopatrzyć się w kilka składników: jajka, gorzka czekolada, płatki owsiane, mleko 3,2%, banany, olej rzepakowy i proszek do pieczenia. Wsyp płatki owsiane do miski, wlej mleko i dodaj proszek do pieczenia. Wbij jajka, po czym zblenduj składniki na gładką, jednolitą masę. Obierz banana ze skórki i dodaj do miski ze składnikami – koniecznie go rozdrabniaj. Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj do reszty produktów i wymieszaj. Porcjami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż placki na złoto z obu stron przez ok. 4-5 minuty.

Bananowe placki to świetny pomysł na wysokobiałkowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, więc nawet laik w kuchni nie będzie miał większego problemu, aby usmażyć placki. Nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego, aby przygotować je na śniadanie. Warto podkreślić, że przepis bazuje na płatkach owsianych, ponieważ są źródłem wartościowego błonnika – jak żadne inne powoli podnoszą poziom cukru we krwi. W plackach bananowych mamy też gorzką czekoladę, która doskonale wpływa na nasze zdrowie – oczywiście w odpowiedniej ilości. Placki z bananów są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i pożywne. Co ciekawe, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zjeść placki na wysokobiałkowy deser.

Ser twarogowy z rzodkiewką – pomysł na białkowe śniadanie

Jeśli nie masz pomysłu na słone wysokobiałkowe śniadanie, spróbuj zrobić ser twarogowy. Doskonale smakuje z wielozbożowym pieczywem – najlepiej samodzielnie upieczonym w piekarniku. Do przyrządzenia tego prostego śniadania potrzebujesz zaledwie kilku składników: sera twarogowego półtłustego, szczypiorku, rzodkiewki, śmietany 12%, pieprzu i soli.

Najpierw przełóż twaróg do miski. Następnie wlej śmietanę i dopraw pieprzem oraz solą. Połącz śmietanę z twarogiem, używając widelca – powinna wyjść z tego jednolita, gładka masa. Pokrój rzodkiewkę w kostkę, po czym posiekaj szczypiorek i wrzuć do twarogu. Wymieszaj całość i tak przygotowaną pastą twarogową posmaruj kanapki.

Jak zrobić shake białkowy na śniadanie?

Doskonałym pomysłem na wysokobiałkowe śniadanie jest również proteinowy shake. Przepis jest prosty, więc nawet laik w kuchni znakomicie sobie z nim poradzi. Do przyrządzenia posiłku potrzebujesz tylko czterech składników: odżywki białkowej, mleka 3,2%, płatków owsianych i banana.

Najpierw obierz banana ze skórki i podziel go na mniejsze kawałki. Wrzuć owoc do blendera, następnie wlej mleko i wsyp odżywkę białkową. Dosyp niewielką ilość płatków owsianych, po czym dokładnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej tak przygotowany shake proteinowy do szklanek lub pojemnika, który zabierzesz ze sobą do pracy. Śniadanie najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, dlatego poleca się jeść je tuż po zrobieniu shake’a.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto