Włoskie śniadanie

włoskie śniadanie

Włoska kuchnia jest jedną z najpyszniejszych i najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie. Nic dziwnego – jest naprawdę smaczna i pożywna. Potrawy z Italii są niezwykle smaczne i świeże. W dodatku łatwo je przygotować. Śniadanie włoskie charakteryzuje się pewnymi szczegółami. Nie ma mowy o włoskim śniadaniu bez aromatycznej kawy i słodkiego cornetto, którego Włosi najchętniej przegryzają do cappuccino.

Włoskie śniadanie - przepisy

Włoskie śniadanie – tradycyjne włoskie przepisy na śniadanie

Włoskie śniadanie zaliczane jest do jednych z najbardziej charakterystycznych na świecie. Wyróżnia się tym, że jest niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Typowe śniadanie z Italii nie jest trudne do przygotowania. Tak naprawdę wystarczy zrobić słodką kawę i przegryźć cornetto. Jak się robi śniadanie po włosku? Czy jest proste do przyrządzenia? Co przygotować, jeśli nie masz składników pochodzących z Italii? Sprawdź łatwe i pyszne przepisy na klasyczne włoskie śniadania.

Jak zrobić smaczne włoskie śniadanie? Sprawdź najlepsze pomysły

Jak wygląda typowe włoskie śniadanie?

Kuchnia włoska uwielbiana jest na całym świecie. Nic dziwnego – dania są pyszne i dość łatwe do przygotowania. Jak się robi klasyczne śniadanie po włosku? Otóż Włosi nie przepadają za śniadaniami na słono – rano zdecydowanie bardziej preferują słodkie dania. Obowiązkowym elementem śniadania we Włoszech jest oczywiście kawa. Mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy. Najbardziej lubią espresso, które sączą od rana do wieczora. To mała, intensywna czarna kawa serwowana w niewielkiej porcji i małej filiżance. Niektórzy do godziny 11:00 piją również mleczne kawy, takie jak cappuccino czy latte. Cappuccino często gości na włoskich stołach śniadaniowych – to kawa z równą ilością mleka oraz mocno spienioną mleczną pianką. Jeśli preferujesz coś łagodniejszego niż klasyczne włoskie espresso, to właśnie cappuccino może być doskonałym wyborem. Warto pamiętać o tym, że włosi po 11:00 w większości piją wyłącznie espresso. Jeśli chcesz poczuć się jak oni, powinieneś ustawić się przy barze i wypić espresso właśnie tam – nie siadając przy stoliku.

Włosi uwielbiają jeść na śniadanie cornetto. Jest to krucha, słodka bułeczka, która mocno przypomina francuskiego croissanta. Cornetto najczęściej nadziewa się kremem, dżemem lub innym ciekawym nadzieniem. Mieszkańcy Italii uwielbiają jeść bułeczki w różnych smakach, np. migdałowym, waniliowym lub czekoladowym. Lokalna wersja francuskiego rogalika cieszy się ogromną popularnością na włoskich stołach śniadaniowych. To smaczne, szybkie i pożywne śniadanie, dzięki któremu Włosi mają energię na rozpoczęcie dnia. Warto podkreślić, że Włosi przywiązują ogromną wagę do jakości i świeżości składników. Właśnie dlatego rano uwielbiają jeść m.in. owoce. Świetnym uzupełnieniem włoskiego śniadania są np. jabłka, pomarańcze, nektarynki, gruszki, mandarynki lub inne sezonowe owoce. Włosi określają je jako „frutta fresca”. Owoce często serwuje się w formie sałatek, które dostarczają do organizmu niezbędnych witamin.

Co jeszcze warto wiedzieć o włoskich śniadaniach?

Włosi uwielbiają jeść jogurty na śniadanie. Najważniejsze dla nich, aby był lekki i miał słodki smak. Najbardziej smakuje im jogurt z miodem i orzechami, który jest świetny na rozruch z rana. Włosi nazywają taki jogurt „yogurt con miele e noci”. Tego typu posiłek jest lekki, jednak sycący. Dostarcza wartościowych minerałów do organizmu, takich jak tłuszcze i białko. W północnych Włoszech niektórzy lubią jeść na śniadanie słodki melon w połączeniu z plasterkiem prosciutto. Danie na słono z dodatkiem słodyczy jest proste i potrafi zachwycić niejedno podniebienie. Mimo że Włosi preferują słodkie śniadania, nie pogardzą też prosciutto e formaggio – danie z wędliną i serem typu ricotta albo mozzarella. Oba składniki najczęściej lądują jako dodatek do pieczywa albo panini – wówczas je się szynkę z serem na ciepło.

Na włoskie śniadanie wspaniale smakuje również pane e marmellata – smaczna i chrupiąca kromka chleba przesmarowana domowej roboty marmoladą. W towarzystwie cappuccino potrafi dodać energii na cały dzień. Włosi z ochotą jedzą również różne ciasteczka, babeczki i placki, które doskonale pasują do porannej kawy. Jak widzisz, Włosi słyną nie tylko z ciekawej historii, ale i kuchni. W ich kulturze śniadanie odgrywa bardzo ważną rolę. To czas, kiedy mieszkańcy Italii mogą spędzić czas z rodziną, rozkoszować się słodkim smakiem śniadania i czerpać energię na kolejne godziny. Mimo że włoskie śniadanie jest bardzo proste, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Składniki są świeże i pyszne – dostarczają energii i cennych witamin oraz minerałów. Warto jednak podkreślić, że włoskie śniadanie jest nie tylko kwestią jedzenia. Chodzi w nim o mile spędzony czas z najbliższymi i atmosferę, która jest wokół posiłku. Włosi uwielbiają spokojne poranki, gdy mogą czytać gazetę, rozmawiać ze sobą oraz cieszyć się posiłkiem i celebrować chwilę.

Kuchnia włoska, czyli jak zrobić proste włoskie śniadanie

Tiramisu bez pieczenia – idealny pomysł na słodkie śniadanie

Zastanawiasz się, co jeszcze ciekawego można zjeść na śniadanie? Otóż doskonałym pomysłem jest przygotowanie włoskiego tiramisu. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na jego zrobienie, nie martw się – ten przepis nie wymaga pieczenia ciasta. Uproszczone tiramisu to kilka produktów, które wystarczy ze sobą połączyć w celu zrobienia przepysznego deseru. Ciasto powinno wyjść puszyste, kremowe i przyjemnie słodkie. To idealny przepis dla miłośników ciast wypełnionych masą. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego na śniadanie, warto przyrządzić tiramisu bez pieczenia.

Aby przyrządzić tiramisu, należy zaopatrzyć się w kilka następujących składników: kajmak, gorzkie kakao, kawa bez cukru, mascarpone, biszkopty (mogą być też herbatniki), biała czekolada i śmietanka kremowa 36%. Najpierw przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zajmij się następnie za przyrządzanie masy na tiramisu. W tym celu połam białą czekoladę na kawałki, po czym wsyp do rondelka. Wlej do środka śmietankę 30% i podgrzewaj, aż się rozpuści. Nie doprowadź masy do zagotowania – wystudź ją. Po ochłodzeniu masy dodaj mascarpone i ubijaj całość w możliwie jak najkrótszym czasie. Masa nie zrobi się sztywna, jednak powinna stężeć podczas chłodzenia. Zaparz kawę, dopasowując jej ilość pod siebie. Kawa nie może być jednak słodka – chyba że lubisz bardzo słodkie tiramisu. Pamiętaj, że pozostałe składniki będą mieć dość sporą ilość cukru.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest namoczenie biszkoptów, po czym rozłożenie połowy ciasteczek na spodzie tortownicy. Połowę kajmaku rozlej po biszkoptach. Wylej na nie również masę z białej czekolady. Posyp wszystko kakao i jeszcze raz powtórzy procedury – muszą powstać dwie warstwy. Owiń ciasto aluminiową folią, następnie wstaw do lodówki, żeby się ochłodziło. Dobrze, gdyby ciasto mogło przeleżeć kilkanaście godzin w lodówce. Właśnie dlatego najlepszym pomysłem będzie wsadzenie go tam na noc. Tiramisu bez pieczenia jest pyszne i wspaniale nadaje się na śniadanie. Doskonale smakuje w towarzystwie cappuccino. Trzeba jednak pamiętać, że jest dość kaloryczne. Dlatego, jeśli chcesz poczęstować się nim rano, nie jedz zbyt dużej porcji ciasta.

Śniadanie z ricottą i owocami – najlepsze śniadanie po włosku

Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie we włoskim stylu? Niezwykle ciekawym pomysłem jest deser z ricottą i owocami. To śniadanie powinno zachwycić nawet najbardziej wymagających. Deser podobnie do tiramisu składa się z trzech warstw. W porównaniu do niego deser z ricottą na śniadanie wykazuje jednak więcej korzyści zdrowotnych. Do przygotowania pierwszej warstwy należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: ser ricotta, skórka z pomarańczy, miód, ekstrakt z wanilii i sól. Druga warstwa to posiekane migdały, cynamon i miód. Trzecią warstwę stanowią świeże owoce, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Przygotuj również startą czekoladę i liście mięty, aby ozdobić śniadanko.

Zacznij od wymieszania składników pierwszej warstwy. Możesz to zrobić prostym sposobem, bo za pomocą miksera. Dzięki temu szybciej uzyskasz gładką masę. Następnie odstaw masę do lodówki. W osobnym naczyniu zmieszaj składniki na drugą warstwę, aby się ze sobą połączyły. Odstaw. Do ostatniej miski wkrój owoce, następnie wsyp cukier trzcinowy i wlej sok z cytryny. Wymieszaj – składniki powinny się połączyć. Następnie odstaw wszystko na kilka minut. Podziel deser na warstwy, po czym połową masy z ricottą przykryj dno pucharka. Rozłóż połowę mieszanki z migdałami z drugiej warstwy, po czym powtórz proces, ponownie rozkładając dwie pierwsze warstwy. Udekoruj całość trzecią warstwą z owocami, dociskając do reszty. Śniadanie najlepiej przyrządzać dzień wcześniej, ponieważ deser powinien poleżeć minimum 2-3 godziny w lodówce, zanim go zjesz. Smaki muszą się przemieszać, a składniki schłodzić. Przed podaniem na śniadanie udekoruj miętą i startą czekoladą.

Deser z ricottą i owocami jest jednym z najciekawszych pomysłów na śniadanie. Właśnie dlatego poleca się go zamiast klasycznych kanapek czy owsianki. Warto zaznaczyć, że ser ricotta jest lekki i zawiera mniejszą ilość tłuszczu niż inne sery. Ricotta jest również bogata w cenne dla organizmu białko i wapń. W przeciwieństwie do niektórych wypieków imitujących włoskie, których skład nie ma nic wspólnego ze zdrowym i racjonalnym odżywianiem, deser z ricottą jest pożywniejszy. Nie ma w nim żadnych konserwantów czy barwników oraz innych sztucznych dodatków. Zrobienie tego typu słodkiego śniadania we włoskim stylu będzie znacznie zdrowszą opcją niż postawienie na gotowy wypiek o niejasnym składzie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto