Śniadanie na masę

śniadanie na masę

Dieta odgrywa kluczową rolę w budowie masy mięśniowej. Podstawą jest również odpowiednio skomponowane śniadanie, czyli fundament każdego dnia. Śniadanie może znacząco wpłynąć na osiągnięcie imponujących efektów w postaci rozwiniętych mięśni. Warto jednak wiedzieć, które dokładnie składniki powinny wylądować na talerzach śniadaniowych. Dzięki temu będziesz pamiętać o tym, czego używać rano, aby porządnie odżywić mięśnie.

Śniadanie na masę - przepisy

Śniadanie na masę – sprawdzone przepisy na wysokobiałkowe śniadania

Śniadanie na masę to propozycja dla osób, które dążą do uzyskania umięśnionej sylwetki. Duża zawartość białka w posiłku sprawi, że budowanie masy mięśniowej będzie łatwe – a przynajmniej znacznie łatwiejsze niż bez białka. Jakie proste przepisy są najlepsze na przyrost masy mięśniowej? Co przygotować na śniadanie, aby mięśnie każdego dnia mogły się rozwijać? Sprawdź szybkie, dobre i smaczne przepisy na masę.

Najlepsze śniadanie na masę – sprawdź, co przygotować na dobre śniadanie

Zanim przygotujesz śniadanie na przyrost masy mięśniowej, postaraj się głębiej wniknąć w składniki odżywcze. Musisz wiedzieć, na które zwrócić uwagę, aby mięśnie rozwijały się szybciej i efektywniej. Fundamentem siły i rozwoju mięśni jest oczywiście białko. To absolutny klucz w diecie osób, które rozbudowują masę mięśniową. Białko powinno wylądować w śniadaniu, ponieważ składa się z aminokwasów niezbędnych dla odbudowy i regeneracji mięśni po treningu. Głównymi źródłami wysokiej jakości białka, które powinny znaleźć się w śniadaniu, to m.in. chude mięso, mleko, jaja, ryby, produkty mleczne (np. ser, twaróg) i źródła roślinne (np. tofu, nasionka chia). Paliwem dla mięśni są również węglowodany – są nieocenione zwłaszcza podczas treningu. Dzięki węglowodanom można dostarczyć energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Poza tym węglowodany pomagają w regeneracji glikogenu mięśniowego po treningu. Warto stawiać na węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, np. owoce, warzywa czy produkty pełnoziarniste.

Bardzo ważne dla hormonów i regeneracji są oczywiście tłuszcze. To nieoceniony składnik diety osób trenujących na masę. Jeśli chodzi o hormony i regenerację, są istotne, aby masa mięśniowa mogła się prawidłowo rozbudowywać. Tłuszcze są niezbędne do produkcji m.in. testosteronu. Wysokojakościowymi źródłami tłuszczu są np. orzechy, nasionka chia, tłuste ryby, oliwa z oliwek i awokado. Nie ma mowy o prawidłowym budowaniu masy mięśniowej bez błonnika. To właśnie on wspomaga trawienie i kontroluje nasz apetyt. Błonnik to istotny składnik, który ma za zadanie wspierać cały nasz układ trawienny. Zwiększa też uczucie sytości i pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała. Można go znaleźć m.in. w owocach, roślinach strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Kluczem do odpowiedniego funkcjonowania organizmu są minerały i witaminy. Są też nieocenione przy procesach anabolicznych – a więc takich, które prowadzą do regeneracji tkanek (w tym mięśni) czy ich wzrostu. Znajdziesz je m.in. w nasionach, orzechach, owocach i warzywach liściastych.

Nie możemy zapominać również o wodzie. To właśnie ona upłynnia wszelakie procesy zachodzące w organizmie. Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Woda pozwala m.in. zachować odpowiedni poziom wydolności podczas treningu. Podsumowując wszystkie informacje – można uznać, że śniadanie dla osób dążących do rozbudowy masy mięśniowej musi być odpowiednio zbilansowane. Powinno być w nim dużo białka, ale też odpowiednia ilość węglowodanów, witamin, tłuszczów, minerałów, błonnika i wody. Jeśli zapewnisz organizmowi wszystko, czego potrzebuje, na pewno się odwdzięczy – w postaci świetnie rozwiniętej masy mięśniowej. Nie zapominaj o indywidualnych potrzebach i preferencjach organizmu. Śniadanie powinno być dostosowane do rozbudowywania masy mięśniowej. Musi być jednak uzgodnione zgodnie z zaleceniami dietetyka lub trenera personalnego. Tylko w ten sposób będziesz mieć pewność, że śniadanie będzie ci służyć, a nie szkodzić.

Proste przepisy na szybkie, smaczne i łatwe śniadania na masę

Proteinowe placuszki z daktylami – doskonałe na masę

Placuszki proteinowe to świetny pomysł na śniadanie, które ma służyć rozbudowaniu masy mięśniowej. Tego typu danie jest zdrowsze niż klasyczne placuszki smażone na patelni. Do przygotowania śniadania nie musisz zaopatrywać się w wiele składników. Nie musisz mieć także specjalistycznej wiedzy kulinarnej, żeby je przyrządzić z rana. Aby usmażyć placuszki proteinowe, koniecznie zaopatrz się w kilka produktów spożywczych: masło z orzechów laskowych, ser twarogowy półtłusty, śmietankę kremową 30%, czekoladę mleczną bez cukru, jajka, masło, miód, odżywkę białkową, banany, daktyle suszone, sól oraz sok z cytryny.

Namocz daktyle w gorącej wodzie i przykryj. Oddziel białka od żółtek, po czym połącz białka z solą. Zmiksuj oba składniki na puszystą pianę. Dodaj do sera żółtka i odżywkę białkową. Zblenduj i połącz masę ze wcześniej ubitymi białkami. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki. Rozgrzej masło na patelni i wylewaj po jednej łyżce masy. Formuj je tak, aby robiły się okrągłe placuszki. Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu. Po upływie ok. 4-5 minut obróć placuszki na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę na złoto. Następnie odcedź daktyle namoczone w wodzie. Wrzuć do blendera z połową wody. Dodaj miód, sól i masło orzechowe. Dokładnie zblenduj wszystko, aby masa przybrała konsystencję karmelu.

Przygotuj bitą śmietanę ze śmietanki, pamiętając o dodaniu do niej świeżego soku z połówki cytryny. Obierz banana i pokrój na plastry. Wymieszaj go starannie z sokiem z cytryny. Usmażone placuszki ułóż na talerzyku. Przesmaruj je bitą śmietaną i rozłóż na wszystkich banana. Polej karmelem i posyp wiórkami z mlecznej czekolady. Tak przygotowane śniadanie dostarczy energii i wspomoże rozbudowywanie masy mięśniowej. Jeśli zrobisz więcej placuszków, możesz je zjeść również na deser czy pożywną kolację.

Kasza manna z bananem – słodkie śniadanie na masę

Lubisz słodkie śniadania? Koniecznie wypróbuj więc przepis na kaszę manną z bananem. Jest to bardzo smaczne danie, dzięki któremu z rana poczujecie się naprawdę fantastycznie. Kasza manna zapewni energię na początek dnia, co pozwoli być wydajniejszym i bardziej skupionym. Banan jest z kolei cennym źródłem białka – tak więc nieocenionym na diecie mającej na celu rozbudowę tkanki mięśniowej. Śniadanie przygotujesz z zaledwie trzech składników: kasza manna, mleko 2% i banan. Przepis jest banalnie prosty, więc nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem – nawet największy laik w kuchni. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Najpierw wlej mleko do garnka i zagotuj. Następnie stopniowo dodawaj kaszę, gdy zacznie wrzeć. Zagotuj wszystko na małym ogniu – kasza musi zgęstnieć. Zdejmij ugotowaną kaszę z ognia i zostaw do wystudzenia. Obierz banany ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż przestudzoną kaszę do miseczki, następnie włóż do niej banany i wymieszaj wszystkie składniki. Udekoruj z wierzchu plastrami bananów – zawsze to trochę więcej białka. Spożywaj kaszę bezpośrednio po przygotowaniu.

Banany dodawane do kaszy manny są świetnym źródłem cennych składników odżywczych. Nie dość, że są wysokobiałkowe, to w dodatku zawierają m.in. potas. Dzięki niemu można znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. W bananach są też pektyny pomagające w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL. W owocu znajdują się również przeciwutleniacze, dzięki którym można zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kasza manna na mleku z bananami jest zatem doskonałym pomysłem na smaczne, pożywne i sycące śniadanie. Nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie, więc spokojnie możesz zrobić je rano. To dobra opcja dla zabieganych. Przepis jest łatwy – dosłownie każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Jeśli masz ochotę, kaszę można zjeść również na deser. Na pewno będzie to zdrowsza opcja niż sklepowe batony i wafelki.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto