Sałatki z krewetkami

sałatki z krewetkami

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza na całym świecie. Ludzie uwielbiają je ze względu na nietuzinkowy smak, ale też cenne składniki odżywcze. Krewetki są zdrowym i smacznym źródłem białka. Są wspaniałym dodatkiem do wielu dań kuchni m.in. azjatyckiej, a także śródziemnomorskiej. Warto jeść je w sałatkach, ponieważ pełne są substancji mineralnych oraz witamin. Jeśli masz ochotę na pożywne danie, sałatka z krewetkami będzie znakomitym wyborem.

Sałatki z krewetkami - przepisy

Sałatki z krewetkami – przepisy na pyszne sałatki na wykwintną kolację

Sałatki z krewetkami są jednymi z najpopularniejszych na świecie. Można je zrobić zarówno na wykwintną kolację, jak i smaczne danie na domówkę. Pomysły na pyszne, lekkie sałatki z krewetkami koktajlowymi się nie kończą. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie dla siebie najlepsze danie na kolację. Jak przyrządzić przepisy na sałatki z krewetkami? Jak zrobić naprawdę dobre danie z krewetkami? Co do sałatki z krewetkami podać gościom? Sprawdź ciekawe pomysły na sałatki z krewetkami.

Najlepsze pomysły na sałatki z krewetkami – jak zrobić?

Dlaczego warto jeść sałatki z krewetkami koktajlowymi?

Krewetki pojawiają się w różnych daniach kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej. Często goszczą na naszych talerzach również jako jeden z głównych składników fit sałatek. Warto dodawać je do potraw, zwłaszcza że krewetki są cennym źródłem białka. Stanowi ono główny budulec naszych tkanek, włosów, skóry i mięśni. Krewetki w dodatku nie zawierają wiele kalorii, dzięki czemu można spożywać je na diecie np. redukcyjnej. Krewetek nie powinny obawiać się osoby dbające o swoją sylwetkę i kontrolujące wagę. Należy też zaznaczyć, że w krewetkach znajduje się dużo wartościowych składników, takich jak:

  • Witamina D – dzięki niej można lepiej zadbać o swój układ immunologiczny.
  • Witamina B12 – pozwala utrzymywać dobrą kondycję układu nerwowego.
  • Kwasy omega-3 – dzięki nim można znacznie poprawić pracę układu krążenia.
  • Żelazo, cynk, jod – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Warto wiedzieć, że krewetki są nie tylko smaczne. Koniecznie sprawdź, jak przyrządzić je na kolację, aby lepiej zadbać o swoje zdrowie. Krewetki wspomagają zdrowie serca – mogą obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, a to z kolei pozwala zmniejszyć ryzyko pojawienia się udaru czy chorób serca. Dzięki temu, że w krewetkach jest tak dużo białka, można wspomóc budowę swoich mięśni czy regenerację tkanek (np. po treningu). Zawarta w krewetkach witamina B12 i inne składniki odżywcze pozwalają też skuteczniej wspierać koncentrację i funkcje poznawcze. W ten sposób funkcjonowanie mózgu może zostać naturalnie wzmocnione. Nie zapominaj również o tym, że jedzenie krewetek świetnie wpływa na zdrowie skóry. Dzięki nim można zapewnić jej odpowiednie odżywienie.

Krewetki są wszechstronnie wykorzystywanym składnikiem kulinarnym. Można je obrabiać na wiele sposobów, ponieważ są dość uniwersalne w przygotowaniu. Krewetki bez większego problemu można grillować, piec, smażyć czy gotować. W każdej wersji świetnie pasują do zdrowych sałatek. Nic więc dziwnego, że przepisy na sałatki z krewetkami są tak liczne i popularne. Mają delikatny, charakterystyczny smak, który umożliwia komponować je z różnymi daniami. Dzięki dodawaniu krewetek można eksperymentować w kuchni, wymyślając ciekawe przepisy.

Sałatka warzywna z krewetkami – przepis krok po kroku

Sałatka z krewetkami jest smacznym i pożywnym daniem, które przyrządzić można na obiad, kolację lub przekąskę dla gości. Warto zaznaczyć, że jest prosta do przygotowania, więc nawet amator powinien znakomicie sobie z nią poradzić. Przepis nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnej, więc nawet laik w kuchni może bez problemu przygotować sałatkę bez doświadczenia. Aby ją zrobić, zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: krewetki, mix sałat, oliwa z oliwek, awokado, pomidor, masło i przyprawy do smaku – wystarczy pieprz, sól i czosnek.

Przepis na sałatkę z krewetkami jest bardzo łatwy. Najpierw należy przepłukać mix sałat pod bieżącą wodą. Następnie należy wysuszyć sałaty i ułożyć w misce. Umyj pomidory i pokrój w kostkę, po czym dodaj do sałaty. Przetnij awokado na pół, wyciągnij pestkę. Wydrąż środek i pokrój w równą kostkę. Następnie dodaj awokado do miski. Rozpuść masło na patelni, dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dorzuć rozmrożone krewetki. Smaż, aż całość się zarumieni. Dodaj krewetki do warzyw, po czym skrop wszystko oliwą z oliwek. Najlepiej podawać sałatkę tuż po przygotowaniu – wówczas smakuje zdecydowanie najlepiej.

Lekkie sałatki na wykwintną kolację – co do sałatki z krewetkami?

Pyszne fit danie – sałatka z krewetkami i jogurtem naturalnym

Co powiesz na dobre i lekkie danie na kolację? Doskonale sprawdzić się może sałatka z krewetkami na bazie jogurtu naturalnego. To ciekawy pomysł wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. Nawet amator gotowania nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Aby przyrządzić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: awokado, mix sałat, ketchup, krewetki, jogurt naturalny 2% i przyprawy do smaku – czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól.

Przepis na sałatkę z krewetek jest bardzo prosty. Wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z instrukcją, aby go przygotować. Najpierw przetnij awokado na pół. Następnie wyjmij pestkę i wydrąż z niego miąższ. Pokrój awokado w kostkę, po czym włóż do miski sałatę i dodaj pokrojone awokado. Skrop sałatę sokiem z cytryny, aby nabrała wyrazistego smaku i aromatu. Rozmroź krewetki, po czym ugotuj je w osolonej wodzie. Gotowanie powinno zająć ok. 5 minut od momentu wrzucenia krewetek do wrzątku. Następnie należy przecedzić je i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane i wystudzone krewetki należy dodać do awokado i sałaty.

Ostatnim etapem przygotowania sałatki jest stworzenie sosu. W tym celu należy połączyć jogurt naturalny z ketchupem, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj do tego pieprz i sól, po czym starannie wymieszaj całość. Przygotowanym sosem polej gotową sałatkę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sałatka z krewetkami i fasolą konserwową

Doskonałym pomysłem na zdrowe, smaczne i pyszne danie jest sałatka z krewetkami, jajkiem i fasolą konserwową. Przygotować można ją na pożywną kolację dla całej rodziny, a nawet dla niespodziewanych gości. Robi się ją błyskawicznie i w bardzo łatwy sposób – nawet amatorzy kulinarni świetnie poradzą sobie z przyrządzeniem sałatki. Aby zrobić potrawę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: krewetki koktajlowe, mix sałat, pomidory, jajka, jogurt naturalny 2%, fasola konserwowa i koper. Możesz też użyć wybranych przypraw, aby dodać sałatce wyrazistszego smaku i zapachu.

Najpierw należy rozmrozić krewetki, po czym ugotować je we wrzątku. Powinno to potrwać ok. 5 minut. Odcedź krewetki po ugotowaniu, po czym zostaw do wystygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz ze skorupki. Pokrój je w równą kostkę. Przecedź fasolę na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę pomidory. Następnie wrzuć do miski sałatę i dodaj do niej pokrojone jajko, krewetki, fasolę i pomidora. Na koniec przygotuj sos koperkowy. Aby go przyrządzić, dodaj jogurt naturalny i świeży koper. Wymieszaj całość. Polej sosem gotową sałatkę krewetkową i dokładnie wymieszaj, zanim ją podasz.

Czy krewetki są dobrym źródłem białka?

Krewetki są jednym z najlepszych źródeł białka na świecie. Znajduje się w nich wiele cennych wartości odżywczych i minerałów. Warto podkreślić, że krewetki są niskokaloryczne, więc można używać ich do przyrządzania potraw na diecie redukcyjnej. W krewetkach znajduje się ok. 20 g białka na 100 g produktu. Właśnie dlatego warto sięgać po owoce morza np. zamiast mięsa wieprzowego czy wołowego. Dlaczego jeszcze powinieneś regularnie spożywać krewetki np. w sałatkach? Oto kilka ważnych zalet krewetek:

  • W krewetkach znajduje się wiele pożytecznych witamin dla naszego organizmu, np. witamina B12, witamina A, D i E.
  • Krewetki są znakomitym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Wszystkie te składniki pełnią ważną funkcję w utrzymaniu zdrowych kości i układu krwionośnego. Dzięki nim mózg może też znacznie lepiej funkcjonować. Wszystkie wymienione witaminy wspomagają również poprawne zachodzenie procesów metabolicznych.
  • Krewetki są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Niezwykle korzystnie wpływają one na zdrowie naszego serca. Poza tym wykazują też cenne właściwości przeciwzapalne. Dzięki jedzeniu krewetek można znacznie poprawić poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć ryzyko pojawienia się m.in. chorób serca.

Warto zdać sobie sprawę z kilku faktów, zanim wcielisz regularne jedzenie krewetek w swoje życie. Wcześniej koniecznie sprawdź, czy nie jesteś na nie uczulony. Niektórzy są bowiem wrażliwi na składniki zawarte w owocach morza. W przypadku podejrzenia uczulenia zachowaj ostrożność w jedzeniu krewetek i skonsultuj się z lekarzem.

Jeśli nie jesteś uczulony na krewetki, staraj się systematycznie spożywać je w różnych daniach, takich jak sałatki. Możesz przyrządzać krewetki na wiele ciekawych sposobów. Zaleca się ich obróbkę w rozmaitej postaci, np. grillować, gotować, dusić i smażyć. Najważniejsze, aby wybierać krewetki ze sprawdzonego źródła i nauczyć się je odpowiednio przechowywać. Dzięki temu istnieje większa szansa, że unikniesz zatrucia pokarmowego. Nie zapominaj o tym, że krewetki to świetne źródło białka oraz cennych składników odżywczych. Jeśli będziesz jadł je zgodnie z zaleceniami dotyczącymi bezpieczeństwa i umiarkowania, spożywanie krewetek z pewnością przyniesie ci mnóstwo cennych korzyści zdrowotnych. Dzięki nim wesprzesz też zbilansowaną dietę i zmienisz swój styl życia na znacznie zdrowszy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto