Sałatki z kapusty pekińskiej

sałatki z kapusty pekińskiej

Sałatki z kapusty pekińskiej popularne są w całej Polsce. W naszym kraju zajadamy się nimi od lat. Sałatki z kapustą pekińską najczęściej spożywamy jako dodatek do obiadu. Znakomicie smakują i świetnie komponują się m.in. z daniami mięsnymi, ale też warzywnymi. W dodatku kapusta pekińska zawiera mnóstwo warzyw, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kapusta pekińska fantastycznie współgra z różnymi innymi warzywami, a także dodatkami takimi jak majonez lub jogurt naturalny.

Sałatki z kapusty pekińskiej - przepisy

Sałatki z kapusty pekińskiej – przepisy na pyszne sałatki obiadowe

Sałatki z kapusty pekińskiej są jednymi z najpopularniejszych w Polsce. Proste przepisy na sałatki znakomicie sprawdzają się do obiadu. Sałatki obiadowe z kapustą pekińską są nie tylko łatwe, ale też szybkie, pyszne i stosunkowo tanie. Które składniki najlepiej komponują się z kapustą pekińską? Co przygotować na sałatkę do mięsnego lub warzywnego obiadu? Sprawdź najlepsze przepisy na smaczne sałatki z kapusty pekińskiej.

Pyszne i proste przepisy na sałatki z kapusty pekińskiej – jak zrobić?

Dlaczego warto robić sałatki z kapusty pekińskiej?

Sałatki z kapusty pekińskiej są zdrowe, dobre i dość szybkie do przygotowania. Sprawia to, że wielu ludzi chętnie podaje warzywne sałatki jako dodatek do obiadu. Kapusta ma mnóstwo cennych właściwości odżywczych i nie jest wysokokaloryczna. Właśnie dzięki temu ludzie chętnie dodają ją do różnych dań. Kapusta pekińska nazywana jest również chińską. Jest to warzywo, które cieszy się ogromnym powodzeniem w dietach zdrowo żyjących osób. Liście kapusty są chrupiące, a ich smak łagodny. Nic dziwnego, że tak często używa się ich do przyrządzania rozmaitych sałatek. To wyborna baza do wielu potraw. Warto podkreślić, że kapusta pekińska jest niesamowitą skarbnicą składników mineralnych i witamin. Mnóstwo w niej witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. W dodatku sporo w niej również witaminy A będącej cenną dla naszego wzroku i skóry. W kapuście pekińskiej jest też dużo witaminy K, która odgrywa ogromną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Znajdują się w niej m.in. magnez, wapń i potas – są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potas odpowiada za regulację ciśnienia krwi, wapń za zdrowe kości, a magnez za pracę m.in. układu nerwowego oraz mięśni.

Sałatki z kapusty pekińskiej są bardzo łatwe do przygotowania. Nawet amator kulinarny nie powinien mieć większego problemu z tym, aby poradzić sobie z taką sałatką. Poza tym kapusta pekińska jest nie tylko prosta do przyrządzenia, ale też zdrowa i niskokaloryczna. Sprawia to, że chętnie sięgają po nią osoby prowadzące zdrowy tryb życia oraz odchudzające się. Dzięki kapuście można dostarczyć do organizmu sporo błonnika. To potrzebny składnik, który m.in. reguluje poziom cukru we krwi oraz wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. W dodatku kapusta pekińska jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża żołądka i jest łatwo przyswajalna. Przepisy na sałatki z kapusty pekińskiej są różnorodne. Wystarczy zmieszać ze sobą różne składniki, aby utworzyć coś naprawdę pysznego i zdrowego. Dzięki szerokiej gamie produktów spożywczych wielbiciele gotowania mogą cały czas wymyślać nowe pomysły na sałatki. Kapusta pekińska wybornie smakuje m.in. z nasionami, orzechami, awokado, tofu czy grillowanym mięsem. Unikalnego smaku dodasz jej, stosując m.in. jogurt naturalny, majonez czy sos na bazie cytrusów. Warto pamiętać o tym, że sałatka z kapusty pekińskiej może stanowić fantastyczną alternatywę dla klasycznych sałatek. Dlatego, jeśli tylko masz czas i wenę, koniecznie eksperymentuj z kapustą pekińską. W ten sposób odkryjesz pyszne, nowe i zaskakujące smaki.

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki – prosty przepis

Surówki obiadowe są świetnymi dodatkami zarówno do mięsa, jak i np. ryby czy tofu. Zastanawiasz się, co przygotować jako przekąskę do dania głównego? Może to być np. surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Danie jest bardzo smaczne i proste do przyrządzenia. W dodatku zawiera mnóstwo cennych właściwości odżywczych i witamin, dzięki którym nasz organizm może lepiej funkcjonować. Do przygotowania surówki należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: kapusta pekińska, ogórek, papryka czerwona, majonez, cebula, jogurt naturalny i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, pieprz i sól.

Ze zrobieniem surówki świetnie poradzi sobie nawet początkujący w kuchni. Nie trzeba mieć bowiem imponujących umiejętności kulinarnych, aby ją przyrządzić. Najpierw umyj kapustę i drobno ją poszatkuj. Następnie dodaj do miski. Umyj paprykę i pokrój w kostkę. Dodaj do kapusty. Umyj ogórka, po czym pokrój go w półplasterki. Dodaj ogórka do pozostałych warzyw. Obierz cebulę i pokrój w równą kostkę. Dodaj cebulę do reszty składników, następnie porządnie je ze sobą wymieszaj. Wymieszaj w osobnej misce jogurt z majonezem. Następnie zmieszaj go z odrobiną pieprzu i soli oraz ziołami prowansalskimi. Polej surówkę gotowym sosem, a następnie całość jeszcze raz porządnie wymieszaj. Warto przez minimum 15 minut potrzymać sałatkę w lodówce, zanim zaserwujesz ją do obiadu. Dzięki temu jej smak zrobi się wyrazistszy i jeszcze bardziej intensywny.

Najlepsze pomysły na sałatki z kapusty pekińskiej, krok po kroku

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – nie tylko na dodatek

Jedną z ciekawszych sałatek, które można przygotować na bazie kapusty pekińskiej, jest klasyczny gyros. Stanowi znakomite uzupełnienie dań głównych, ale też pełnowartościową potrawę. Gyros można jeść na kolację czy zaserwować gościom jako przekąskę na imprezie. Aby przygotować gyros, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki marynowane konserwowe, ryż biały, olej rzepakowy, kukurydza konserwowa, ser gouda, groszek zielony konserwowy, papryka czerwona, majonez, ketchup i przyprawy – pieprz, sól i przyprawa do gyrosa.

Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia, więc nawet amator w kuchni powinien fantastycznie poradzić sobie z przepisem. Najpierw pokrój mięso z piersi w niewielką kostkę. Następnie dopraw je przyprawami i usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw mięso do wystudzenia. Ugotuj ryż na sypko zgodnie z instrukcją podaną przez producenta. Odłóż do wystygnięcia. Odcedź groszek i kukurydzę – włóż do osobnych miseczek. Pokrój pieczarki w kostkę, a ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Umyj paprykę i pozbądź się gniazd nasiennych – pokrój w kostkę. Przestudzony ryż i kurczaka zacznij układać naprzemiennie z kolejnymi warstwami warzyw. Możesz zastosować kolejność: mięso, ketchup, marynowane pieczarki, groszek, majonez, kukurydza, papryka, ryż i ser.

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Surówki z kapusty pekińskiej są smaczne, dobre i pożywne. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Warto więc szukać pomysłów, jak ją przygotować. Na szczęście kapusta pekińska jest takim warzywem, które można mieszać niemal z każdym innym. W połączeniu z różnymi składnikami tworzyć może świetną, smaczną i zdrową kompozycję. Jedną z najciekawszych propozycji jest surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret. Składniki do jej przyrządzenia dostępne są przez cały rok. Surówkę można przyrządzić więc w dowolnej chwili. Przepis jest prosty, zatem nawet amatorzy gotowania nie będą mieć większego problemu z jej zrobieniem. Aby przygotować surówkę, zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: jabłko, kapusta pekińska, marchewka, musztarda, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – sok z cytryny, pieprz i sól.

Obierz wierzchnie liście kapusty, po czym je wyrzuć. Oberwij pozostałe liście kapusty, następnie je umyj. Wysusz wszystko za pomocą ręcznika papierowego. Posiekaj kapustę na desce – kawałki nie mogą być za długie. Wrzuć kapustę do miski. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę. Wrzuć do kapusty. Następnie umyj jabłko i zetrzyj je na tarce bez obierania. Dodaj do reszty warzyw. Wlej łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj całość i odstaw – w tym czasie możesz przygotować sos. Połącz w jednej miseczce (może być też kubek) oliwę, pozostały sok z cytryny, musztardę, łyżeczkę pieprzu i soli. Wymieszaj całość. Wlej do warzyw, po czym jeszcze raz zamieszaj. Przed podaniem do obiadu odstaw surówkę z kapusty pekińskiej na ok. 5 minut. Dzięki temu smaki się przegryzą, a surówka będzie jeszcze pyszniejsza.

Kapusta pekińska na grilla – jak zrobić taką sałatkę?

Jedną z najciekawszych sałatek obiadowych jest sałatka z kapusty pekińskiej na grilla. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, dzięki czemu nawet laicy mogą świetnie poradzić sobie z przygotowaniem. Sałatkę zrobisz ze składników łatwo dostępnych w prawie każdym sklepie. Poza tym ten pyszny dodatek do obiadu jest bardzo zdrowy – zawiera wiele cennych składników odżywczych. Sałatka ta pasuje do większości dań obiadowych, jednak zdecydowanie najlepiej komponuje się z mięsem. Jest lekka, dlatego polecana również osobom będącym na redukcji. Przepis na sałatkę sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy nie masz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu. Aby przygotować sałatkę, należy zaopatrzyć się w kilka produktów: kapusta pekińska, rzodkiewka, kukurydza konserwowa, papryka żółta, kukurydza konserwowa, olej lniany, koperek, sok z cytryny, musztarda i przyprawy do smaku – pieprz oraz sól.

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty. Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby sobie z nim poradzić. Najpierw należy wymieszać olej w dużej misce razem z sokiem z cytryny, koperkiem oraz dopasowaną do smaku ilością soli i pieprzu. Wymieszaj całość na jednolitą masę – najlepiej za pomocą rózgi. Przekrój wzdłuż na pół kapustę, a następnie połówki rozdziel wzdłuż na trzy części. Posiekaj ją drobno w poprzek i przełóż do miski z sosem. Wymieszaj wszystko. Kukurydzę odsącz z zalewy, po czym dodaj do kapusty. Obierz ogórka w półplasterki i dodaj do miski. Dokładnie umyj rzodkiewki, następnie pozbądź się końcówek. Pokrój rzodkiewki w plastry i włóż do miski. Umyj paprykę, pozbądź się gniazd nasiennych i nasionek, a także usuń białe elementy. Pokrój paprykę w równą kostkę i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko. Przed podaniem odstaw minimum na 5 minut, aby składniki miały szansę przejść swoimi smakami. Dzięki temu surówka z kapusty pekińskiej będzie znacznie pyszniejsza.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto