Sałatki z kapusty na zimę

sałatki z kapusty na zimę

Kapusta od dawna stanowi nieodłączny składnik domowej kuchni. Szczególną rolę odgrywa zimą, gdy świeże warzywa nie są już tak łatwo dostępne. Właśnie dlatego warto przyrządzać sałatki z kapusty na zimę. Dzięki nim można wciąż dostarczać do organizmu cennych właściwości odżywczych, minerałów i witamin – niezależnie od pory roku. Sałatki z kapusty na zimę to klasyczne i jednocześnie bardzo przydatne rozwiązanie. Pozwalają zachować świeżość warzyw. Otwierają też dostęp do wachlarza korzyści związanych z jedzeniem sałatek.

Sałatki z kapusty na zimę - przepisy

Sałatki z kapusty na zimę – przepisy na domowe sałatki do słoików

Sałatki z kapusty na zimę od lat cieszą się powodzeniem w polskiej kuchni. Przyrządzamy ją do słoików, aby zachować świeżość warzyw. Domowe przetwory z kapusty pozwalają cieszyć się minerałami i witaminami o każdej porze roku. Tradycyjne pomysły na kapuściane sałatki są pyszne, zdrowe i pożywne. Warto więc opanować kilka przepisów na te dobre dodatki np. do obiadu. Sprawdź najlepsze proste przepisy na sałatki z kapusty na zimę.

Domowe sałatki z kapusty na zimę – sprawdź, jak zrobić przetwory do słoików

Dlaczego warto robić pyszne sałatki z kapusty na zimę?

Proste przepisy na sałatki z kapusty na zimę cieszą się ogromną popularnością. Uwielbiamy przyrządzać dobre domowe sałatki do słoików, które następnie chętnie otwieramy w chłodne miesiące. Przygotowywanie ich ma korzenie w klasycznych metodach konserwacji żywności. Dzięki staropolskim praktykom możemy zachować świeżość warzyw, ale też ich cenne minerały czy witaminy. Pozwala to cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez cały rok – nie tylko latem, ale i mroźną zimą. Robiąc tradycyjne weki, kontynuujemy również wielopokoleniowe tradycje kulinarne. Dzięki sałatkom na zimę możemy cieszyć się smakiem warzyw, nawet gdy minie już na nie sezon. Konserwacja kapusty jest doskonałą alternatywą dla m.in. mrożonych produktów w sklepach.

Głównym składnikiem sałatek jest kapusta, która stanowi cenne źródło składników odżywczych. Znajduje się w niej mnóstwo witamin z grupy B, ale też witaminy C i K oraz błonnik czy kwas foliowy. Dzięki nim można skutecznie wzbogacić organizm w cenne składniki mineralne. Sprawiają one, że układ immunologiczny działa sprawniej. Mamy też więcej siły do działania i życia. Warto podkreślić, że przyrządzanie sałatek z kapusty na zimę jest bardzo proste. Nie trzeba mieć ogromnej wiedzy kulinarnej czy znać skomplikowanych technik przyrządzania potraw. Wystarczy jedynie posiekać kapustę i dodać do niej odpowiednie przyprawy czy inne produkty spożywcze. W ten prosty sposób przygotować można zdrowe i smaczne sałatki dla całej rodziny.

Istnieje wiele różnorodnych przepisów na pyszne i pożywne sałatki z kapusty. Dzięki temu dopasować można ich smak do indywidualnych potrzeb czy preferencji kulinarnych. Do sałatki z kapusty można dodać wiele różnych warzyw i owoców. Dorzucić też warto m.in. suszone owoce czy orzechy, aby zyskać zupełnie nietuzinkowy smak potrawy. Przystawka na imprezę w postaci sałatki lub pyszny dodatek do obiadu może być zarówno słodki, jak i pikantny lub kwaśny. Przyrządzanie sałatek na zimę może być idealną okazją do eksperymentowania w kuchni. Jeśli zostaną odpowiednio przygotowane, umożliwią zachowanie większości wartości odżywczych warzyw. Należy podkreślić, że marynowanie albo kiszenie warzyw często zwiększa ich właściwości zdrowotne.

Sałatka z kapusty czerwonej – prosty przepis, krok po kroku

Zastanawiasz się nad tym, jakie pomysły na sałatkę z kapusty na zimę są pyszne i zdrowe? Doskonała może okazać się sałatka z kapusty czerwonej. Dzięki niej będziesz mógł cieszyć się smakiem kapusty nawet w chłodne miesiące. Kapusta ma wiele wartościowych witamin i substancji mineralnych, więc tym bardziej warto przyrządzać ją w formie sałatki. Kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego. To również niskokaloryczne warzywo, które ma zaledwie 40 kcal w 100 g. Aby przyrządzić sałatkę z czerwonej kapusty, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: kapusta czerwona, cukier, cebula, jabłko, ocet spirytusowy i przyprawy do smaku – ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz i sól.

Obierz kapustę z wierzchnich liści. Następnie wytnij głąb i poszatkuj na niewielkie kawałki. Możesz użyć do tego szatkownicy. Jeśli nie masz takiego narzędzia, zrób to za pomocą noża kuchennego. Obierz cebulę i pokrój ją w drobne piórka. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej do garnka ocet i pół szklanki wody. Dodaj cukier, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz gorczycę. Wymieszaj składniki i zagotuj zalewę. Następnie dodaj kapustę i cebulę do garnka z zalewą. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj przez ok. 20-30 minut, wciąż mieszając. Dodaj jabłka do garnka i gotuj następne 5 minut. Przełóż sałatkę do wyparzonych słoików – dzięki temu będzie lepiej przylegać do ścianek. Wytrzyj do sucha brzegi słoików i zakręć je. Pasteryzuj słoiki przez maksymalnie 30 minut, odwracając do góry dnem. Następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce, gdy już wystygną.

Najciekawsze pomysły na sałatki z kapusty na zimę

Sałatka na zimę z białej kapusty – jak ją zrobić?

Sałatki z kapusty na zimę nie mają sobie równych. Ludzie uwielbiają je za cenne właściwości zdrowotne i dużą zawartość witamin oraz minerałów. Jedzenie sałatek z kapusty, zwłaszcza kiszonej, może poprawić perystaltykę jelit oraz wzmocnić układ odpornościowy. Poza kiszoną warto spróbować również innych rodzajów kapusty, np. białej w formie sałatki. Przyrządzenie sałatki z białej kapusty może być znakomitym pomysłem na zachowanie smaku lata na dłużej. Możesz przygotować więcej słoików i cieszyć się sałatką nawet w zimowe miesiące. Przepis jest tak prosty, że nawet amator gotowania bez większego problemu z nim sobie poradzi. Aby zrobić sałatkę na zimę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: kapusta biała, marchew, papryka czerwona, cebula, ocet, olej rzepakowy, cukier, sól i pieprz.

Wytnij głąb z kapusty i dokładnie poszatkuj liście. Przełóż je do możliwie dużej miski. Następnie obierz marchewki, umyj je i zetrzyj na tarce – najlepiej o grubych oczkach. Dodaj marchewkę do kapusty. Umyj papryki, po czym pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój paprykę w cienkie paski, a następnie dodaj do miski. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do miski, po czym wsyp odrobinę soli. Wymieszaj całość i odstaw na bok. Wlej ocet i olej do rondelka. Następnie dodaj cukier i powoli podgrzewaj całość, wciąż mieszając – poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wlej zalewę do warzyw i porządnie wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku, następnie odstaw całość na ok. godzinę. Wkładaj sałatkę z zalewą do wyparzonych, koniecznie suchych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez kwadrans. Sałatkę z białej kapusty najlepiej przechowywać z chłodnym i ciemnym miejscu.

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki – zrób ją sam, krok po kroku

Surówki są doskonałymi dodatkami do dań obiadowych – zarówno do mięsa, ryby i kotletów sojowych, jak i tofu. Zastanawiasz się, jaką przekąskę podać do dania głównego? Świetnym pomysłem może okazać się smaczna surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Nie dość, że smakuje wybornie, to w dodatku jest naprawdę bardzo prosta do przyrządzenia. Doskonale poradzi z nią sobie amator gotowania, ponieważ do przyrządzenia sałatki nie jest wymagana specjalistyczna wiedza kulinarna. Surówka z kapusty pekińskiej zawiera też wiele cennych właściwości odżywczych i witamin, dzięki którym organizm może sprawniej funkcjonować. Do przyrządzenia surówki powinieneś zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, takich jak: kapusta pekińska, jogurt naturalny, ogórek, majonez, cebula, papryka czerwona i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, pieprz i sól.

Z przygotowaniem surówki na pewno poradzi sobie każdy laik gotowania. Nie trzeba mieć umiejętności w kuchni, aby zrobić smaczną sałatkę z kapusty na zimę. Aby ją przyrządzić, zacznij od umycia kapusty. Następnie umyj ogórka i pokrój go w talarki. Dodaj ogórek do pozostałych warzyw. Obierz cebulę i pokrój ją w równą kostkę. Pokrój również umytą paprykę i wrzuć do miski. Dodaj cebulę do reszty składników, następnie dokładnie je ze sobą wymieszaj. O ile nie zamierzasz wekować surówki, w osobnej misce połącz jogurt z majonezem. Zmieszaj je z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotowym sosem polej swoją surówkę. Jeśli chcesz pasteryzować surówkę, sos powinieneś zrobić osobno – tuż przed wyjęciem jej ze słoika.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto