Sałatki z awokado

sałatki z awokado

Awokado rośnie na wiecznie zielonych drzewach pochodzących z Meksyku. Uprawia się go głównie w Ameryce, gdzie znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej. Awokado jest owocem niskokalorycznym i świetnie nadaje się do dań fit. Jada się go na surowo i najlepiej sprawdza się jako składnik sałatek i past do pieczywa. Najlepsza i najbardziej znana pasta do pieczywa to guacamole, które robimy z rozgniecionego awokado z sokiem z limonki. Awokado sprawdza się jako dodatek do past z jajkiem i serem, jajek faszerowanych czy chłodników. Najlepsza sałatka z awokado powstaje z wiosennych warzyw zielonych, pomidorów, ogórków. Awokado dobrze komponuje się także z serami, mięsem i jajkiem.

Sałatki z awokado - polecane przepisy

Sałatki z awokado - pozostałe przepisy

Sałatki z awokado - pomysły i przepisy na sałatki z dodatkiem awokado

Awokado, jako owoc o wytrawnym smaku i mazistej strukturze, ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie każdy lubi jego delikatny i mało wyrazisty smak. Jednak ten nieco mdły smak sprawia, że awokado pasuje do wielu innych składników, nawet słodkich. Awokado cieszy się coraz większym powodzeniem jako niskokaloryczny owoc fit, dla odchudzających się. Z dodatkiem awokado robimy zdrowe pasty do chleba, jajka faszerowane i oczywiście sałatki. Prosta i pyszna sałatka powstaje z awokado z dodatkiem wiosennych warzyw. Doradzamy jak zrobić pyszną sałatkę z awokado do obiadu i przedstawiamy najciekawsze przepisy na sałatki z udziałem awokado.

Zdrowe sałatki z awokado

Dlaczego warto jeść sałatki z awokado

Awokado ma swoich zwolenników i przeciwników. Jego mazisty, wytrawny miąższ nie kojarzy się z typowymi słodkimi i soczystymi owocami. A jednak awokado jest owocem, który rośnie na wiecznie zielonych drzewach pochodzących z Meksyku. Uprawy awokado upowszechniły się w Ameryce Północnej i Południowej. Owoc ten stał się tak popularny, że jego intensywne uprawy zaczęły zagrażać środowisku naturalnemu, gdyż na potrzeby upraw drzew awokado zaczęto wycinać naturalne lasy.

Potrawy z awokado nie występują w tradycyjnej kuchni polskiej, gdyż owoc ten pojawił się na rynku całkiem niedawno. Jednak szybko zaczął zdobywać zwolenników, szczególnie że świetnie nadaje się do sałatek i past do chleba. Delikatny i nieco mdły smak awokado sprawia, że sprawdzi się on do różnych połączeń smakowych, także na słodko.

Zwolennicy awokado powinni jednak pamiętać o wadach tego owocu. Przede wszystkim awokado ciemnieje pod wpływem powietrza, dlatego też pasta czy sałatka na drugi dzień nie wygląda już tak apetycznie. Sałatki z awokado na imprezę trzeba przygotowywać przed imprezą. Dlatego też sałatki i pasy z awokado skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, który do pewnego stopnia zapobiega ciemnieniu. Warto również pamiętać, że awokado jest trujące dla psów i kotów. Należy więc uważać, aby nasz ulubieniec nie zjadł kawałka potrawy. Dużą wadą awokado jest jego wysoka cena.

W jaki sposób jadamy awokado

Awokado je się głównie na surowo. Owoc nie wymaga podgrzewania ani obróbki termicznej. Ponadto pod wpływem temperatury nabiera goryczki. Mimo tego z udziałem awokado robi się także dania do obiadu, na przykład sosy do makaronu i do ziemniaków. Tajemnica tkwi w dodaniu awokado na końcu smażenia lub gotowania, tak aby owoc nie nabrał goryczki. Z dodatkiem awokado robimy również nadzienie do naleśników lub omleta.

Najbardziej podstawowym sposobem wykorzystania awokado są sałatki i pasty do pieczywa. Awokado dodajemy również do chłodnika. Stanowi ono również ciekawy dodatek do jajek faszerowanych. Co ciekawe, awokado dodajemy także do deserów, na przykład robi się lody z awokado lub desery z czekoladą i awokado.

Zwarta i mazista konsystencja awokado oraz wytrawny smak sprawiają, że owoc ten idealnie nadaje się do past do pieczywa. Wystarczy rozgnieść awokado widelcem, dodać czosnek i sok z cytryny, aby powstała pyszna i prosta pasta do pieczywa. Jest to pasta fit dla odchudzających się, gdyż zawiera mało kalorii. W taki sposób powstaje słynna, meksykańska pasta lub sos guacamole. W Meksyku guacamole jada się z tortillą. Jest to sos na tyle gęsty, że może służyć zarówno jako pasta do pieczywa jak i jako osobne danie w postaci sałatki.

Klasyczne przepisy na guacamole wymagają tylko dodatku soku z cytryny lub z limonki, które sprawiają, że miąższ awokado nie ściemnieje. Do guacamole możemy również dodać czosnek oraz inne, zblendowane warzywa, jak papryka, pomidor czy cebula.

Awokado świetnie sprawdza się jako dodatek do past do smarowania z dodatkiem jajek, serka lub pieczarek. Jest to pyszna i prosta potrawa, gdyż wystarczy całość przyprawić i zblendować.

Czy sałatki z awokado są zdrowe

Awokado jest jednym z najlepszych owoców fit. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Zawiera mało cukrów prostych. Ma mało kalorii, za to powoduje uczucie sytości. Przy tym awokado jest świetne dla cukrzyków.

Owoc ten reguluje poziom cholesterolu we krwi. Cechuje się dobrą proporcją kwasów omega 3 i omega 6. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Zawartość luteiny sprawia, że jest ono dobre na oczy. Ponadto obecność awokado w sałatce sprawią, że lepiej wchłania się likopen.

Warto również znać cenne właściwości pestki z awokado. Można ją ususzyć, zetrzeć na tarce i dodawać do zup czy sałatek. Pestka awokado jest bardzo bogata w cenne przeciwutleniacze.

Najlepsze przepisy jak zrobić sałatki z awokado

Jak zrobić sałatkę z awokado do obiadu

Awokado sprawdza się nie tylko jako składnik sałatki do obiadu. Sałatkę z awokado można również zabrać ze sobą do pracy w lunch boxie. Dodatek awokado w sałatce wiosennej jest tym bardziej cenny, że poprawia ono wchłanianie likopenu. Samo awokado ma dość mdły smak, dlatego należy tak dobrać składniki sałatki, aby wzbogacić jej smak. Można to zrobić również poprzez dodanie sosu do sałatki o wyrazistym smaku. Sprawdzi się tu sok z cytryny lub limonki, które dodatkowo sprawią, że awokado nie ściemnieje.

Awokado doskonale pasuje do świeżych, wiosennych warzyw. Ponadto warto łączyć je z pomidorami, które są bogate w likopen. Pyszną sałatkę zrobimy dodając do awokado świeże warzywa, jak: cebula czerwona, szczypiorek, pomidory zwykłe lub koktajlowe. Świetnym uzupełnieniem są zielone warzywa jak sałata, bazylia, roszponka lub rukola. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek lub sosem winegret.

Awokado sprawdzi się również jako składnik sałatki w stylu greckim polana oliwą z oliwek. Do awokado dodajemy pomidory, zielone warzywa, jak również serek typu feta lub mozzarella. Bardzo dobre połączenie smakowe stanowi także awokado z serami pleśniowymi. Fajnym uzupełnieniem będzie szynka parmeńska lub bresaola. Do sałatki z awokado doskonale pasują sery o zdecydowanym smaku oraz mięso i wędliny, jak również jajko na twardo. Sprawdzą się również ryby, jak łosoś i tuńczyk, czy też krewetki.

Jako sos do sałatki najlepiej sprawdzi się prosty winegret. Dobre będą również wszelkiego rodzaju kombinacje z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przypraw o wyrazistym smaku. Dobrym dodatkiem do sosu będzie także ocet balsamiczny. Aby sałatka z awokado miała wyrazisty smak warto ograniczyć się do 4 - 5 składników, na przykład: awokado, miks sałat, pomidor, mięso lub ryba oraz sos. Do posypania sałatki dobry jest sezam, szczypiorek, koperek lub drobno posiekana czerwona cebula.

Sałatki z awokado na imprezę

Awokado jest owocem dość drogim, egzotycznym, nie występującym w naszym klimacie, dlatego też kojarzy się z egzotyką i luksusem. Z tego powodu świetnie nadaje się na składnik sałatek imprezowych. Warto wtedy pociąć awokado na większe kawałki, aby było je widać.

Na imprezie liczy się nie tylko smak sałatki, lecz także ciekawy sposób podania i ładny wygląd. Na imprezie dobrze sprawdzi się sałatka warstwowa w szklanym naczyniu, która pięknie ozdobi stół lub bufet. Ciekawym sposobem zaprezentowania sałatki jest awokado nadziewane. Wystarczy obrać awokado ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Otwór po pestce awokado wypełniamy sałatką. Innym sposobem prezentacji sałatki z awokado, jest po prostu wypełnienie nią skórek z awokado.

Ciekawym pomysłem są także pieczone ziemniaki, które możemy wydrążyć i wypełnić sałatką. Podobnie możemy zrobić faszerowane pomidory czy paprykę. Sałatka z awokado świetnie sprawdzi się jako farsz do tortilli. Tortillę z sałatką kroimy na plastry. Dzięki temu będzie ona łatwa do jedzenia palcami i sprawdzi się jako potrawa na imprezowy bufet. Awokado, jeśli nie jest zbyt przejrzałe, nadaje się także jako składnik imprezowych koreczków.

Najlepsza sałatka makaronowa z awokado

Awokado pasuje również do sałatek sycących, które chętnie zjemy na śniadanie, kolację, do obiadu lub weźmiemy do pracy w lunchboxie. Sycąca sałatka sprawdzi się także na wycieczkę, na piknik czy na podróż. Owoc ten jest niskokaloryczny i nietuczący, dlatego nie ma obawy o nadwagę. Jednocześnie taka sałatka zaspokoi głód i da nam potrzebną energię. Tego rodzaju sałatka stanowi także wspaniały posiłek sycący dla wegan, gdyż zawiera tylko składniki roślinne, a jednocześnie jest pożywna i energetyczna.

Aby wzbogacić wzbogacić sałatkę o sycące elementy możemy dodać takie składniki jak:

  • makaron,
  • komosa ryżowa,
  • pęczak,
  • ryż,
  • kasze,
  • ciecierzyca,
  • fasola.

Doskonałym i sycącym dodatkiem są również jajka na twardo, orzechy, mięso i ryby. Jako bazę do sosu do sałatki możemy użyć oliwę z oliwek, winegret lub jogurt. Warto pamiętać o soku z cytryny lub limonki, który wzmocni smak awokado i sprawi, że owoc nie zciemnieje. Można dodać również majonez lub kwaśną śmietanę.

Prostym sposobem na pyszną i prostą sałatkę makaronową, jest dodanie makaronu do wiosennej sałatki ze świeżymi warzywami. Jeśli zastosujemy makaron pełnoziarnisty, sałatka będzie bardziej fit. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością składników. Ważna jest obecność pomidorów. Sałatkę z makaronem, ryżem lub kaszą możemy wzbogacić także mięsem, rybą lub dla wegetarian jajkiem na twardo.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto