Sałatki wegańskie

sałatki wegańskie

Nie jesz mięsa? A może ktoś w rodzinie, kto zamierza cię odwiedzić, jest na diecie wegańskiej? Warto zaznajomić się z przepisami na sałatki wegańskie. Sałatki bez mięsa są świetnym dodatkiem do każdej potrawy. Mogą stanowić pyszną przekąskę na domówce. Niektórzy jedzą też warzywne surówki na kolację – są lekkostrawne i pełnowartościowe. Sałatki wegańskie da się błyskawicznie przyrządzić – w zaledwie kilka lub kilkanaście minut. W dodatku przepisy na sałatki są proste, dzięki czemu nawet amatorzy kuchni mogą bez problemu je przygotować.

Sałatki wegańskie – sprawdzone przepisy na pyszne i smaczne sałatki

Sałatki wegańskie uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. W większości składają się z wartościowych warzyw i dodatków pełnych witamin. Pomysły na pyszne sałatki bez mięsa są niemal nieograniczone. Mimo że są bez majonezu i bez jajek, są naprawdę bardzo smaczne. Jak zrobić sałatki wegańskie? Sprawdź dobre, proste i sprawdzone przepisy na sałatki wegańskie.

Najlepsze przepisy na sałatki wegańskie – pomysły na sałatki bez mięsa

Polecane produkty wegańskie – które są najlepsze?

Do polecanych produktów wegańskich zalicza się przede wszystkim rośliny strączkowe. Odpowiednio zbilansowane białko roślinne powinno mieć wysoką wartość odżywczą. Dzięki niemu zapewnić można sobie zarówno doskonałe samopoczucie, jak i lepsze zdrowie. Rośliny strączkowe są pełne wysoko przyswajalnego białka. Znajdują się w nich również składniki mineralne oraz witaminy. Będąc weganem, warto pamiętać o białku pochodzącym z m.in. ciecierzycy, zielonego groszku, fasoli (czerwonej, białej i czarnej), bobu, soczewicy (zielonej, czerwonej i czarnej) oraz grochu. Należy zadbać również o pojawienie się w diecie nieoczyszczonych, pełnoziarnistych produktów. Powinny być bogate w białko, ale też witaminy i cenne substancje mineralne. Wśród nich znaleźć się mogą produkty takie jak pełnoziarnista mąka, gruboziarnista kasza i ciemny makaron. Doskonale sprawdzić się może również komosa ryżowa, otręby owsiane i pszenne, amarantus oraz brązowy ryż.

Skąd jeszcze czerpać białko? Weganie mogą pozyskiwać je z produktów sojowych pochodzenia odzwierzęcego, np. orzechów i nasion. Do diety wegańskiej warto włączyć np. siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, ziemne, nerkowca i laskowe, pestki słonecznika i dyni, migdały czy pistacje. Doskonałym źródłem białka na diecie wegańskiej może być również tempeh – klasyczny składnik kuchni indonezyjskiej produkowany z fermentowanej soi. Pełne wartościowych substancji mineralnych jest także tofu. Weganie chętnie zastępują nim nabiał czy mięso. Dużą ilość zdrowego białka do organizmu dostarczą też mleka i jogurty sojowe.

Pamiętaj o tym, że wegańskie menu powinno być różnorodne i pełne wysokojakościowych składników. Dzięki temu będzie można dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dla wegan. Produkty odzwierzęce bogate w białko powinny być starannie ze sobą komponowane – tak, aby dostarczać do organizmu potrzebnych substancji mineralnych i witamin. Czasami wymaga to dużej pracy i kreatywności. Najważniejsza jest znajomość pochodzenia i właściwości produktów. Tylko w ten sposób można zacząć świadomą przygodę ze zdrowym weganizmem.

Sałatka bez majonezu i mięsa – pyszne wegańskie danie z tofu

Jeśli lubisz wegańskie sałatki, koniecznie powinieneś sprawdzić ten przepis. To jedna z najciekawszych opcji na dodatek do obiadu lub lekką kolację. Sałatka z tofu nada się również na przekąskę podczas domówki. Jest dość tania, więc można przygotować ją nawet z ograniczonym budżetem. Danie jest dobre, pożywne i sycące. Sałatka powinna posmakować wszystkim miłośnikom bezmięsnych potraw. Warto podkreślić, że sałatka jest lekka, dzięki czemu nie obciąża żołądka. Jest uniwersalna, więc może stać się uzupełnieniem dosłownie każdego obiadu. Aby przyrządzić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: tofu, pomidorki koktajlowe, papryka zielona, mix sałat, awokado, orzechy laskowe, marchew, oliwa z oliwek, sos sojowy, musztarda sarepska i przyprawy do smaku – chili, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól.

Wymieszaj sos sojowy z musztardą. Pokrój tofu w kostkę, po czym wrzuć do marynaty – odłóż na kwadrans w osobne miejsce. Opłucz sałatę i włóż do możliwie dużej miski. Pokrój obraną marchewkę w słupki. To samo zrób z awokado i papryką. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe, następnie wrzuć wszystkie warzywa do sałaty. Rozgrzej patelnię i przez 2 minuty smaż na niej orzechy – wrzuć do sałaty. Przez ok. 5 minut podgrzewaj tofu. Ostudź gotowe tofu i wymieszaj z resztą składników. Wymieszaj również oliwę z przyprawami i sokiem z cytryny – użyj do tego osobnej miseczki. Polej sałatkę przygotowanym sosem. Sałatka bez jajek, majonezu i mięsa jest prosta i pyszna. Dzięki obecności tofu syci oraz dostarcza do organizmu dużą ilość białka.

Sprawdzone sałatki wegańskie – smaczne i niedrogie pomysły na sałatki

Wegańska sałatka z gruszką – prosty przepis, krok po kroku

Jeśli masz ochotę na wegańską sałatkę z owocami, warto wypróbować ten nietuzinkowy przepis. Klasyczne połączenie gruszki z orzechami włoskimi może zachwycić miłośników bezmięsnej kuchni. Sałatka polecana jest na różne okazje – zarówno na pożywną kolację, jak i lekką przekąskę dla gości. Do przygotowania potrawy potrzebujesz następujących składników: mix sałat, tofu, gruszka, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, syrop klonowy (lub z agawy), sok z cytryny, pieprz i sól.

Przełóż mix sałat do miski. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu do sałaty. Podpraż orzechy włoskie na patelni i smaż je do momentu, aż zaczną wypuszczać zapach. Posyp sałatę uprażonymi orzechami. Umyj gruszkę i przetnij ją na pół. Pozbądź się gniazd nasiennych, po czym pokrój sałatę w plastry. Połącz w osobnej salaterce oliwę z oliwek z sokiem cytrynowym, pieprzem, solą i syropem klonowym lub syropem z agawy. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Letnia i zdrowa wegańska sałatka na grilla

Sałatki wegańskie są niezwykle smaczne i pożywne. W większości składają się ze świeżych warzyw, dlatego znakomicie wpływają na zdrowie. Jak zrobić sałatki warzywne? Przede wszystkim, bazując na sprawdzonych przepisach. Wśród polecanych króluje lekka sałatka na grilla, do której przygotowania niepotrzebna jest specjalistyczna wiedza kulinarna. Aby przyrządzić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: kapusta pekińska, papryka żółta, olej lniany, kukurydza konserwowa, sok z cytryny, ogórek, koperek, musztarda, sól i pieprz.

Wymieszaj w misce musztardę z olejem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny i koperkiem. Połącz całość rózgą, aby wyszła masa jednolitej konsystencji. Przekrój kapustę pekińską wzdłuż, po czym podziel połówki na trzy części – najlepiej wzdłuż długości. Kapustę posiekaj w poprzek – zrób to jak najdrobniej. Przełóż kapustę do miski z sosem i wymieszaj. Kukurydzę w puszce odsącz z zalewy, następnie dodaj do kapusty. Obierz ogórki i pokrój w plastry, po czym dodaj do pozostałych składników. Umyj rzodkiewki i obetnij końce – pokrój w plastry i wrzuć do sałatki. Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne oraz białe części. Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć do reszty składników. Wymieszaj całość. Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu. Będzie jednak smakować znacznie lepiej, gdy przetrzymasz ją w lodówce przez minimum godzinę. Dzięki temu składniki lepiej sobą przejdą.

Sałatki wegańskie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto