Sałatka z ananasem

sałatka z ananasem

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie. Na rynku dostępny jest zarówno w postaci świeżej, jak i w puszce w soku. Ten soczysty, słodki i nieco kwaskowaty owoc tradycyjnie służy do dań na słodko, jak lody desery i ciasta. Sprawdza się także do dań wytrawnych. Do najsłynniejszych należy pizza hawajska i kotlety schabowe z ananasem. Bardzo dobrze pasuje ananas do sałatek, szczególnie do sałatek z gotowanych warzyw, sałatek makaronowych, sałatek ze śledziem, jak również z mięsem i z rybą. Szybka sałatka ananasowa powstaje z kukurydzą i z szynką. Doskonałym daniem na imprezę jest szybka i prosta sałatka wegetariańska z ananasa i selera.

Sałatka z ananasem - pomysły na lekkie sałatki z dodatkiem ananasa

Kto nie lubi ananasa? Ten pyszny, soczysty i nieco kwaskowy owoc doskonale smakuje jako dodatek do ciast, lodów i deserów. Nie każdy wie, że ananas świetnie sprawdza się także w daniach wytrawnych i sałatkach. Co ważne, sałatka z ananasem jest nie tylko pyszna, lecz także prosta i szybka do zrobienia, gdyż możemy wykorzystać składniki z puszki. Doradzamy jakie połączenia smakowe idealnie sprawdzą się w sałatkach z ananasem. Przedstawiamy ciekawe pomysły i przepisy na sałatki z dodatkiem ananasa świeżego i z puszki.

Sałatka z ananasem - jak i z czego ją zrobić

Dlaczego warto dodawać ananasy do sałatek

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy został przywieziony przez Krzysztofa Kolumba. Niestety uprawa tej rośliny wymaga ciepłego klimatu. Dlatego też w Europie uprawiano ją w szklarniach jako przysmak arystokracji. Obecnie największe uprawy ananasa znajdują się w krajach o ciepłym klimacie jak Chiny, Brazylia, Kostaryka, Tajlandia czy Indie.

Ananas jest owocem bardzo zdrowym i odchudzającym. Bromelina, którą zawiera ananas, poprawia trawienie i działa odchudzająco. Owoc jest niskokaloryczny i nietuczący, dlatego też doskonale sprawdza się w daniach dietetycznych i odchudzających. Jednak stosując ananasa do dań dietetycznych i odchudzających, warto pamiętać, aby używać świeżego ananasa. Wyroby i soki ananasowe mogą zawierać dużo cukru. Prócz właściwości odchudzających ananasa zawiera witaminy i składniki mineralne korzystne dla zdrowia. Ma on również korzystne działanie na kości, dlatego warto, aby jadły go osoby zmagające się z osteoporozą. Ananas poprawia odporność, łagodzi bóle i ma duże właściwości antyoksydacyjne.

Na rynku możemy dostać zarówno świeże ananasy, jak również ananasy z puszki w postaci krążków lub kawałków w soku. Do dań na słodko i na słono sprawdzi się zarówno świeży ananas oraz ananas z puszki.

Do jakich dań dodajemy ananasa

Owoc ananasa ma słodki i nieco kwaskowy, soczysty miąższ. Jako typowy owoc znajduje zastosowanie głównie do deserów i wypieków. Robimy z niego również pyszne napoje i soki. Ananasa dodajemy do lodów i deserów. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do ciast. Pysznym zestawieniem jest sernik na zimno udekorowany ananasem zalanym galaretką. Ananasem dekorujemy także ciasto drożdżowe lub ucierane. Fajny deser stanowią krążki ananasa z puszki usmażone w cieście naleśnikowym.

Co ciekawe, kwaskowy smak ananasa świetnie komponuje się z daniami wytrawnymi. Najsłynniejszym daniem z dodatkiem ananasa jest pizza hawajska, której składnikiem są szynka, sos pomidorowy i ananas. Ananas doskonale pasuje do kotletów schabowych. Jeśli chcemy zrobić wykwintne danie na rodzinny obiad lub na imprezę, możemy ułożyć na kotletach krążki ananasa z puszki, a na to położyć plasterek ser żółtego. Tak udekorowane kotlety schabowe zapiekamy w piekarniku. Dodatek ananasa sprawia, że kotlety schabowe są pysznie wilgotne i lekko kwaskowe.

Ananas świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju sałatek. Sprawdzi się jako składnik sałatek wiosennych ze świeżych warzyw, jak różne rodzaje sałat, pomidor, ogórek, rzodkiewki itp. Jednak najczęściej znajduje on zastosowanie w sałatkach majonezowych z mięsem, gotowanymi warzywami lub śledziami.

Owoc ten dobrze pasuje do mięsa, dlatego też najczęściej dodaje się go do sałatek z mięsem, sałatek makaronowych, czy też sałatek z jajkiem. Ananas pasuje również do śledzia i można go zastosować do sałatek śledziowych. Dodatek ananasa wzbogaca smak mięsa lub ryb. Pasuje do łososia i tuńczyka. Świetnie komponuje się ze smakiem majonezu. Sok z ananasa z puszki w połączeniu z majonezem daje smaczny sos do sałatki. Warstwa żółtego koloru ananasa pięknie wygląda w sałatce warstwowej.

Jak zrobić sałatkę z ananasem

Szybka sałatka z ananasa i selera z kukurydzą - pomysł na szybkie i pyszne danie

Ananas świetnie pasuje szczególnie do sałatek z majonezem. Smak ananasa współgra ze smakiem majonezu. Doskonałym pomysłem na danie na kolację lub na imprezę, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowania, jest szybka sałatka z selera z kukurydzą i ananasem. Ta pyszna i prosta sałatka wegetariańska wymaga tylko zmieszania składników i polania całości majonezem. Potrzebne będą gotowe składniki, jak ananas z puszki, kukurydza z puszki, seler ze słoika i groszek konserwowy z puszki.

Przepis ten możemy także zmodyfikować i zrobić sałatkę z szynką, z tuńczykiem lub łososiem. Inna wersja wegetariańska powstanie z jajkiem na twardo lub z serem żółtym. Świetny dodatek stanowią też kolorowe warzywa, jak papryka, por, dymka, lub rzodkiewka.

Sałatka z ananasem i gotowanymi warzywami - najlepszy przepis na danie na kolację lub na imprezę

Ananas świeży lub z puszki sprawdzi się także jako dodatek do klasycznej sałatki jarzynowej. Gotowane warzyw lub warzywa z rosołu, które stanowią bazę dla tej tradycyjnej, polskiej sałatki, są dość mdłe. Dlatego też zwykle dodaje się pokrojone jabłko, ogórek konserwowy, które wzbogacają smak sałatki o kwaśną nutę. W tej roli świetnie sprawdzą się także kawałki ananasa. Pyszna sałatka powstaje przez połączenie składników o różnych smakach i konsystencjach. Dlatego też chrupki i soczysty ananas tak dobrze pasuje do miękkich warzyw gotowanych.

Sałatka z ananasem i gotowanymi warzywami sprawdzi się zarówno jako danie na kolację oraz potrawa na imprezę, szczególnie że można ją ciekawie uformować i udekorować. Sałatka nadaje się także jako proste danie do lunch boxa, które można zabrać do pracy jako drugie śniadanie.

Chrupiący i kwaskowy ananas pasuje również do sałatki z fasoli i innych roślin strączkowych, na przykład ciecierzycy. Szybka sałatka powstaje z fasoli lub ciecierzycy z puszki. Wystarczy dodać ogórek kiszony, ananasa i polać całość majonezem. Do fasoli pasują także czarne oliwki, seler naciowy oraz jajko i ryby.

Makaronowa sałatka z ananasem - fajny przepis na sycące danie

Doskonałym rozwiązaniem na co dzień, jak i na imprezę jest prosta i pyszna sałatka makaronowa. Nieco mdły smak makaronu wymaga jakiegoś kwaskowego dodatku, który wzbogaci smak. Świetnie sprawdzają się ananas, ogórek kiszony lub konserwowy, czy też jabłko.

Aby zrobić sałatkę makaronową wystarczy ugotować dowolny makaron. Do makaronu dodajemy warzywa i mięso. Najlepszym sosem do sałatki makaronowej jest majonez. Możemy też wykorzystać sok z ananasa z puszki i pomieszać go z majonezem. Klasyczna sałatka makaronowa powstanie z takimi dodatkami, jak marchewka z groszkiem, wędlina, ananas z puszki i ogórek kiszony. Doskonale sprawdzi się ta sałatka z szynką, z tuńczykiem lub z łososiem. Możemy też zastosować inną wędlinę oraz pieczonego lub wędzonego kurczaka. W wersji wegetariańskiej najlepiej zastosować zamiast mięsa jajko na twardo lub ser żółty pokrojony w kostkę. W wersji bardziej dietetycznej możemy zrobić sos do sałatki na bazie jogurtu z odrobiną musztardy, sokiem z ananasa z puszki i sokiem z cytryny. Zamiast makaronu sprawdzi się także ryż lub kasza.

Sałatka z ananasem i z mięsem

Sałatki z mięsem są bardziej sycące, dlatego też sprawdzają się jako samodzielne danie na obiad, kolację oraz na drugie śniadanie do pracy. Mięso dodajemy do sałatek ze świeżych warzyw, aby danie było bardziej sycące i zaspokoiło głód na dłużej. Do sałatki z różnymi rodzajami sałat i świeżymi warzywami, jak pomidor, rzodkiewka i papryka itd, dodatek mięsa sprawia, że sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad lub kolację. Tego rodzaju sałatki robimy najczęściej z szynką, z kurczakiem, z tuńczykim, z łososiem. Szczególnie popularne są sałatki typu gyros, czyli z przyprawami gyros lub z kurczakiem smażonym lub pieczonym w stylu gyros.

Dodatek ananasa przełamuje smak mięsa i tłuszczu, dzięki czemu sałatka jest smaczniejsza, kwaskowa i chrupiąca. Przy komponowaniu sałatek warto łączyć przeciwstawne smaki i konsystencje. Dlatego też chrupiący i soczysty ananas pasuje do miękkiego i tłustego mięsa. Dodatek ananasa sprawdzi się zarówno w sałatkach ze świeżymi warzywami liściastymi z mięsem, jak i z warzywami gotowanymi. Przykładem fajnej sałatki z mięsem i ananasem, jest sałatka z selerem, kukurydzą i żółtym serem, z sosem majonezowym.

Sałatka śledziowa z ananasem

Ananas świetnie przełamuje smak śledzi i doskonale pasują do sałatek ze śledziami w śmietanie lub w majonezie. Pomysłów na sałatki śledziowe z ananasem jest mnóstwo. Przykładem jest sałatka ze śledziami, porem i ananasem. Często robimy sałatki śledziowe z trzema składnikami. Prócz śledzi i ananasa dodajemy dodatkowe warzywo, jak por, kukurydza lub groszek konserwowy. Aby zrobić świetną, szybką sałatkę wystarczą tylko śledzie i ananas, bez żadnych dodatków.

Klasyczną sałatkę śledziową z kukurydzą, groszkiem konserwowym, jajkiem na twardo, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, można uzupełnić o dodatek ananasa, który sprawi, że sałatka będzie bardziej soczysta i chrupiąca.

Ważnym elementem sałatki śledziowej jest sos. Najczęściej stosuje się majonez, śmietanę, lub sos na bazie jogurtu z dodatkiem musztardy. Ananasy świetnie pasują do sosu curry. Majonez mieszamy z sokiem z ananasa z puszki i dodajemy przyprawę curry. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej dietetyczne możemy zastosować śmietanę lub jogurt.

Sałatka z ananasem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto