Sałatka tortellini
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 437 kcal -
Sałatka z tortellini i jajkiem
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 4 358 kcal -
Sałatka tortellini
Sałatka z tortellini to popularna sałatka, zazwyczaj przygotowywana z dużą ilością majonezu i suszonymi tortellini. Nasz przepis zawiera świeże pierożki …
10 + 10 min łatwy 10 314 kcal
Sałatka tortellini - przepisy
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
Sałatka z tortellini i kurczakiem to doskonały wybór na szybką przekąskę na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Jest prosta w …
30 min łatwy 5 284 kcal -
Sałatka z makaronu tortellini
Pyszna sałatka z makaronu tortellini to dobry pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, które idealnie sprawdzi …
30 + 20 min łatwy 4 371 kcal -
Sałatka z tortellini i szynką
Sałatka z tortellini nie jest popularna tak bardzo jak sałatka jarzynowa. Jednak jest to bardzo smaczna potrawa, którą można zaintrygować …
10 + 30 min łatwy 4 505 kcal -
Sałatka z tortellini na imprezę
Sałatka z tortellini na imprezę jest świetną opcją dla miłośników kuchni włoskiej, w nieco polskiej odsłonie. Ta sałatka sprawdzi się …
20 + 5 min łatwy 8 111 kcal -
Sałatka z tortellini i rukoli
Sałatka z tortellini i rukoli doskonała propozycja na kolację, szybką przekąską do pracy lub danie, które można podać podczas spotkań …
20 + 20 min łatwy 2 562 kcal -
Sałatka z tortellini i ogórkiem
Sałatka z tortellini i ogórkiem to doskonały pomysł na smaczną kolację. Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się …
20 + 20 min łatwy 2 624 kcal
-
Sałatka z tortellini i brokułem
Sałatka z tortellini i brokułem to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Sprawdzi się idealnie jako sałatka na rodzinne …
30 min łatwy 1 439 kcal -
Sałatka z tortellini z grzybami
Sałatka z tortellini z grzybami to doskonały pomysł na kolację. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się również …
20 + 20 min łatwy 5 -
Sałatka z tortellini z mięsem
Sałatka z tortellini z mięsem to doskonały pomysł na kolację lub danie, które możesz zabrać ze sobą w podróż lub …
20 + 20 min łatwy 3 -
Sałatka z tortellini i porem
Sałatka z tortellini i porem to doskonały wybór na kolację, ale również imprezę. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Tortellini …
20 + 15 min łatwy 4 -
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj mój …
20 + 10 min łatwy 3 431 kcal
-
Tania sałatka z tortellini
Brakuje Ci pomysłu na przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj mój …
20 + 10 min łatwy 4 302 kcal -
Sałatka z tortellini fit
Sałatka z tortellini fit jest dobrym pomysłem na lekki posiłek. Choć jej podstawę stanowi makaron, to wszystkie składniki są dobrane …
20 + 20 min łatwy 4 364 kcal -
Sałatka z tortellini wegetariańska
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 5 378 kcal
Sałatka tortellini - co to jest?
Tortellini to popularne włoskie pierożki, które najczęściej podaje się z różnymi nadzieniami – serowym, grzybowym lub mięsnym. Włosi polewają tortellini sosem pomidorowym i doprawiają startym twardym serem, np. pecorino lub parmezanem. Pierożki przygotowywane są na bazie ciasta makaronowego i przypominają kształtem słynne polskie uszka. W naszym kraju tortellini najchętniej jadamy z barszczem lub jako składnik majonezowej sałatki.
Często zadawane pytania
Sałatka z tortellini – proste i sprawdzone przepisy na sałatkę z makaronu tortellini
Tortellini to jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Określa się je jako włoskie pierożki, jednak zdecydowanie trafniejszym określeniem na tortellini jest „nadziewany makaron”. Makaronowe ciasto wypełnione jest najczęściej farszem, który zwykle jest mięsny, serowy albo grzybowy. Jak zrobić makaron na tortellini z szynką, ogórkiem, serem lub grzybami? Która sałatka z tortellini jest smaczna, prosta i szybka do przygotowania? Sprawdź najważniejsze informacje na temat sałatek z tortellini oraz historii włoskiego przysmaku.
Sałatka z tortellini – sprawdź, jak zrobić prostą i smaczną sałatkę z tortellini
Kilka słów na temat włoskiego tortellini
Tortellini są to popularne włoskie pierożki, które w rzeczywistości są nadziewanymi różnym farszem makaronikami. Włosi przyrządzają tortellini z ciasta makaronowego, a później makaronowa otoczka nadziewana jest farszem serowym, mięsnym lub grzybowym. Oczywiście farszów może być znacznie więcej, jednak jego skład zależy ostatecznie od inwencji osoby przyrządzającej tortellini. Trzy wymienione przez nas nadzienia są podstawowymi w słonecznej Italii. Tortellini pochodzi z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Emilia-Romania. Na tortellini składa się mąka, woda, sól i jajka. Tortellini wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przygotowania. Mieszkańcy Italii jadają nadziewany makaron zwykle na pierwsze danie.
W naszym kraju mało kto jada tortellini samodzielnie – kupuje się je gotowe w paczkach i podaje z dodatkami lub serwuje się makaroniki w postaci sałatki. Najczęściej spotykane w sklepie są tortellini z szynką, z serem, ze szpinakiem, z grzybami i ricottą lub mozzarellą. Czasami spotkać można też makarony nadziewane farszem z warzywami (np. z ogórkiem czy marchewką). Oryginalnie tortellini powinno się podawać w małej ilości bulionu drobiowego lub wołowego. Włosi polewają je dodatkowo sosem pomidorowym, a także startym twardym serem (np. parmezanem lub pecorino). W Polsce chętnie polewamy tortellini sosem śmietanowo-serowym albo neapolitańskim. Najczęściej nadziewany makaron serwujemy jednak w postaci różnego rodzaju sałatek z majonezem, które stanowią nieodłączną część niemal każdego imprezowego menu.
Historia powstania tortellini – jak było naprawdę?
Od wielu lat twórcą tortellini uważają się dwa włoskie miasta w rejonie Emilia-Romagna, mianowicie Modena i Bolonia. Niedaleko Modeny krąży XVI-wieczna legenda o Lukrecji Borgii. Była ona córką papieża Aleksandra VI, która podczas jednej ze swoich licznych podróży postanowiła zatrzymać się w lokalnej gospodzie, blisko Modeny. Właściciel miejsca był tak zachwycony piękną Lukrecją, że postanowił wieczorem… podejrzeć ją w wynajętym pokoju. Przez dziurkę od klucza w drzwiach nie zobaczył jednak nic poza pępkiem kobiety. Tak czy siak, mężczyzna zauroczył się nawet nim. Wieczorem poszedł do kuchni i postanowił stworzyć danie, które przypominać mu będzie pępek pięknej niewiasty. Właśnie w taki sposób powstać miało tortellini.
W Bolonii krąży z kolei legenda, która swój początek miała w trakcie jednej z batalii pomiędzy Bolonią a Modeną. Pewnego wieczora do bolońskiej gospody zawitać miał Jowisz z Wenus, którzy aktywnie uczestniczyli w sporze miast. Późniejsza część legendy jest podobna do poprzedniej – właściciel gospody zakochał się w Wenus i postanowił ją podejrzeć, a następnie odtworzyć danie przypominające pępek niewiasty, który udało mu się ukradkiem dojrzeć. Niestety nadal nie wiadomo, która wersja legendy jest prawdziwa – modeńska czy bolońska. Rzeczywiście stwierdzić można jednak, że tortellini swoim kształtem bardzo przypominają taki… pępek.
Skąd nazwa „tortellini”? Otóż od włoskiego słowa torta, które oznacza ciasto. Włosi uważają, że tortellini można przygotować na sto różnych sposobów. Ważne jednak, aby danie serwować w rosole lub sosie pomidorowym. Mieszkańcy Italii dopuszczają także tortellini z sosem śmietanowym i masłem. Najlepsza proporcja ciasta na tortellini to 1 jajko / 100 g mąki. Takie składniki popularne są jednak wyłącznie w rejonie Emilia-Romagna, gdzie powstało tortellini. W innych częściach Italii skład nadziewanych makaroników wygląda już zupełnie inaczej. Czasami robi się je bowiem z samymi żółtkami, samymi białkami albo zupełnie bez jajek. Warto dodać jeszcze, że tortellini po raz pierwszy nadziano w 1974 roku. Według Akademii Kuchni Włoskiej tortellini w klasycznej wersji bolońskiej powinny być nadziewane mięsem, szynką (dojrzewającą), parmezanem, jajkami lub mortadelą.
Przepisy na smaczne sałatki z makaronu tortellini – sprawdź najlepsze!
Jak zrobić ciasto na tortellini? Najważniejsze wskazówki, krok po kroku
Jeśli nie chcesz kupować gotowego tortellini w sklepie, bo masz wątpliwości co do jego składu, spróbuj zrobić je samodzielnie. Potrzebować będziesz mąkę pszenną, jajko, oliwę z oliwek, wodę i sól. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, a później zrób w niej wgłębienie. Do takiego dołka wbij jajko, wlej łyżeczkę oliwy i dosyp sól. Później wlej tam troszkę wody i delikatnie wymieszaj całość w celu połączenia mąki z płynną masą. Ciasto należy ugniatać przez kilka minut, a później trzeba zawinąć je jeszcze w folię spożywczą i zostawić na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na obsypanym mąką blacie, a następnie wykrajaj z niego równe kwadraty. Na każdy wycięty fragment nałóż farsz, najlepiej po niewielkiej łyżce. Zawiń ciasto wzdłuż przekątnej i połącz ze sobą ostre rogi. Tortellini ugotuj w uprzednio osolonej wodzie – poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i podryfują w niej przez kilka minut, zanim wyjmiesz makaroniki.
Przepis na sałatkę z tortellini – przegląd najlepszych sałatek z makaronem tortellini
· Sałatka z tortellini, papryką czerwoną i ogórkiem
Sałatka z tortellini jest jedną z najbardziej popularnych wśród tego typu sałatek. Co ciekawe, nie ma w niej majonezu, więc jest to znacznie lżejsza od klasycznych wersja sałatek z tortellini. Do jej przygotowania należy użyć oczywiście tortellini (z dowolnym nadzieniem), papryki czerwonej, ogórka, kukurydzy konserwowej, suszonych pomidorów w oleju, szczypiorku i mozzarelli. Całość doprawić można solą i pieprzem.
Wlej wodę do garnka i posól ją, a następnie ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij tortellini cedzakiem i zostaw do ostudzenia. Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją w kostkę. Umyj ogórka, obierz go i pokrój, a szczypior z suszonymi pomidorami posiekaj na drobne kawałeczki. Wymieszaj warzywa z kukurydzą odsączoną z zalewy, a także mozzarellą pokrojoną w kawałki. Do całości wlej trochę oleju z suszonych pomidorów i dopraw do smaku. Dodaj do warzyw wystudzone tortellini, zmieszaj i odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki się „przegryzły”.
· Sałatka z tortellini i brokułem
Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty i szybki. Makaronowa sałatka z brokułem sprawdzi się świetnie zarówno na imprezie, jak i grillu czy w formie pożywnej, delikatnej kolacji. Do przygotowania dania potrzebujesz tortellini o dowolnym nadzieniu, brokułów, pomidorków koktajlowych, jogurtu naturalnego i czosnku w przyprawie (może być też świeży, przepuszczony przez praskę). Nie obejdzie się także bez pieprzu i soli do smaku.
Zagotuj osoloną wodę na tortellini i ugotuj je według instrukcji na opakowaniu. Od momentu wypłynięcia makaroników na powierzchnię wody gotuj je jeszcze przez ok. 4 minuty. Podziel brokuł na małe różyczki, a następnie ugotuj go na parze. Umyj pomidory, osusz je i pokrój na kawałki. Jogurt połącz z czosnkiem. Następnie wymieszaj tortellini z pomidorkami i brokułem, po czym polej sałatkę sosem jogurtowo-czosnkowym.