Sałatka tortellini

sałatka tortellini

Tortellini to popularne włoskie pierożki, które najczęściej podaje się z różnymi nadzieniami – serowym, grzybowym lub mięsnym. Włosi polewają tortellini sosem pomidorowym i doprawiają startym twardym serem, np. pecorino lub parmezanem. Pierożki przygotowywane są na bazie ciasta makaronowego i przypominają kształtem słynne polskie uszka. W naszym kraju tortellini najchętniej jadamy z barszczem lub jako składnik majonezowej sałatki.

Sałatka tortellini - polecane przepisy

Sałatka tortellini - pozostałe przepisy

Sałatka z tortellini – proste i sprawdzone przepisy na sałatkę z makaronu tortellini

Tortellini to jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Określa się je jako włoskie pierożki, jednak zdecydowanie trafniejszym określeniem na tortellini jest „nadziewany makaron”. Makaronowe ciasto wypełnione jest najczęściej farszem, który zwykle jest mięsny, serowy albo grzybowy. Jak zrobić makaron na tortellini z szynką, ogórkiem, serem lub grzybami? Która sałatka z tortellini jest smaczna, prosta i szybka do przygotowania? Sprawdź najważniejsze informacje na temat sałatek z tortellini oraz historii włoskiego przysmaku.

Sałatka z tortellini – sprawdź, jak zrobić prostą i smaczną sałatkę z tortellini

Kilka słów na temat włoskiego tortellini

Tortellini są to popularne włoskie pierożki, które w rzeczywistości są nadziewanymi różnym farszem makaronikami. Włosi przyrządzają tortellini z ciasta makaronowego, a później makaronowa otoczka nadziewana jest farszem serowym, mięsnym lub grzybowym. Oczywiście farszów może być znacznie więcej, jednak jego skład zależy ostatecznie od inwencji osoby przyrządzającej tortellini. Trzy wymienione przez nas nadzienia są podstawowymi w słonecznej Italii. Tortellini pochodzi z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Emilia-Romania. Na tortellini składa się mąka, woda, sól i jajka. Tortellini wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przygotowania. Mieszkańcy Italii jadają nadziewany makaron zwykle na pierwsze danie.

W naszym kraju mało kto jada tortellini samodzielnie – kupuje się je gotowe w paczkach i podaje z dodatkami lub serwuje się makaroniki w postaci sałatki. Najczęściej spotykane w sklepie są tortellini z szynką, z serem, ze szpinakiem, z grzybami i ricottą lub mozzarellą. Czasami spotkać można też makarony nadziewane farszem z warzywami (np. z ogórkiem czy marchewką). Oryginalnie tortellini powinno się podawać w małej ilości bulionu drobiowego lub wołowego. Włosi polewają je dodatkowo sosem pomidorowym, a także startym twardym serem (np. parmezanem lub pecorino). W Polsce chętnie polewamy tortellini sosem śmietanowo-serowym albo neapolitańskim. Najczęściej nadziewany makaron serwujemy jednak w postaci różnego rodzaju sałatek z majonezem, które stanowią nieodłączną część niemal każdego imprezowego menu.

Historia powstania tortellini – jak było naprawdę?

Od wielu lat twórcą tortellini uważają się dwa włoskie miasta w rejonie Emilia-Romagna, mianowicie Modena i Bolonia. Niedaleko Modeny krąży XVI-wieczna legenda o Lukrecji Borgii. Była ona córką papieża Aleksandra VI, która podczas jednej ze swoich licznych podróży postanowiła zatrzymać się w lokalnej gospodzie, blisko Modeny. Właściciel miejsca był tak zachwycony piękną Lukrecją, że postanowił wieczorem… podejrzeć ją w wynajętym pokoju. Przez dziurkę od klucza w drzwiach nie zobaczył jednak nic poza pępkiem kobiety. Tak czy siak, mężczyzna zauroczył się nawet nim. Wieczorem poszedł do kuchni i postanowił stworzyć danie, które przypominać mu będzie pępek pięknej niewiasty. Właśnie w taki sposób powstać miało tortellini.

W Bolonii krąży z kolei legenda, która swój początek miała w trakcie jednej z batalii pomiędzy Bolonią a Modeną. Pewnego wieczora do bolońskiej gospody zawitać miał Jowisz z Wenus, którzy aktywnie uczestniczyli w sporze miast. Późniejsza część legendy jest podobna do poprzedniej – właściciel gospody zakochał się w Wenus i postanowił ją podejrzeć, a następnie odtworzyć danie przypominające pępek niewiasty, który udało mu się ukradkiem dojrzeć. Niestety nadal nie wiadomo, która wersja legendy jest prawdziwa – modeńska czy bolońska. Rzeczywiście stwierdzić można jednak, że tortellini swoim kształtem bardzo przypominają taki… pępek.

Skąd nazwa „tortellini”? Otóż od włoskiego słowa torta, które oznacza ciasto. Włosi uważają, że tortellini można przygotować na sto różnych sposobów. Ważne jednak, aby danie serwować w rosole lub sosie pomidorowym. Mieszkańcy Italii dopuszczają także tortellini z sosem śmietanowym i masłem. Najlepsza proporcja ciasta na tortellini to 1 jajko / 100 g mąki. Takie składniki popularne są jednak wyłącznie w rejonie Emilia-Romagna, gdzie powstało tortellini. W innych częściach Italii skład nadziewanych makaroników wygląda już zupełnie inaczej. Czasami robi się je bowiem z samymi żółtkami, samymi białkami albo zupełnie bez jajek. Warto dodać jeszcze, że tortellini po raz pierwszy nadziano w 1974 roku. Według Akademii Kuchni Włoskiej tortellini w klasycznej wersji bolońskiej powinny być nadziewane mięsem, szynką (dojrzewającą), parmezanem, jajkami lub mortadelą.

Przepisy na smaczne sałatki z makaronu tortellini – sprawdź najlepsze!

Jak zrobić ciasto na tortellini? Najważniejsze wskazówki, krok po kroku

Jeśli nie chcesz kupować gotowego tortellini w sklepie, bo masz wątpliwości co do jego składu, spróbuj zrobić je samodzielnie. Potrzebować będziesz mąkę pszenną, jajko, oliwę z oliwek, wodę i sól. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, a później zrób w niej wgłębienie. Do takiego dołka wbij jajko, wlej łyżeczkę oliwy i dosyp sól. Później wlej tam troszkę wody i delikatnie wymieszaj całość w celu połączenia mąki z płynną masą. Ciasto należy ugniatać przez kilka minut, a później trzeba zawinąć je jeszcze w folię spożywczą i zostawić na pół godziny.

Rozwałkuj ciasto na obsypanym mąką blacie, a następnie wykrajaj z niego równe kwadraty. Na każdy wycięty fragment nałóż farsz, najlepiej po niewielkiej łyżce. Zawiń ciasto wzdłuż przekątnej i połącz ze sobą ostre rogi. Tortellini ugotuj w uprzednio osolonej wodzie – poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i podryfują w niej przez kilka minut, zanim wyjmiesz makaroniki.

Przepis na sałatkę z tortellini – przegląd najlepszych sałatek z makaronem tortellini

·         Sałatka z tortellini, papryką czerwoną i ogórkiem

Sałatka z tortellini jest jedną z najbardziej popularnych wśród tego typu sałatek. Co ciekawe, nie ma w niej majonezu, więc jest to znacznie lżejsza od klasycznych wersja sałatek z tortellini. Do jej przygotowania należy użyć oczywiście tortellini (z dowolnym nadzieniem), papryki czerwonej, ogórka, kukurydzy konserwowej, suszonych pomidorów w oleju, szczypiorku i mozzarelli. Całość doprawić można solą i pieprzem.

Wlej wodę do garnka i posól ją, a następnie ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij tortellini cedzakiem i zostaw do ostudzenia. Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją w kostkę. Umyj ogórka, obierz go i pokrój, a szczypior z suszonymi pomidorami posiekaj na drobne kawałeczki. Wymieszaj warzywa z kukurydzą odsączoną z zalewy, a także mozzarellą pokrojoną w kawałki. Do całości wlej trochę oleju z suszonych pomidorów i dopraw do smaku. Dodaj do warzyw wystudzone tortellini, zmieszaj i odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki się „przegryzły”.

·         Sałatka z tortellini i brokułem

Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty i szybki. Makaronowa sałatka z brokułem sprawdzi się świetnie zarówno na imprezie, jak i grillu czy w formie pożywnej, delikatnej kolacji. Do przygotowania dania potrzebujesz tortellini o dowolnym nadzieniu, brokułów, pomidorków koktajlowych, jogurtu naturalnego i czosnku w przyprawie (może być też świeży, przepuszczony przez praskę). Nie obejdzie się także bez pieprzu i soli do smaku.

Zagotuj osoloną wodę na tortellini i ugotuj je według instrukcji na opakowaniu. Od momentu wypłynięcia makaroników na powierzchnię wody gotuj je jeszcze przez ok. 4 minuty. Podziel brokuł na małe różyczki, a następnie ugotuj go na parze. Umyj pomidory, osusz je i pokrój na kawałki. Jogurt połącz z czosnkiem. Następnie wymieszaj tortellini z pomidorkami i brokułem, po czym polej sałatkę sosem jogurtowo-czosnkowym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto