Sałatka szwedzka

sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mylona jest jednak z jarzynową, która składa się z warzyw i majonezu. Składniki wykorzystywane do przyrządzenia sałatki szwedzkiej różnią się w zależności od regionu czy osobistych upodobań kulinarnych. W klasycznym przepisie na sałatkę szwedzką zwykle są ogórki, marchew, cukier, ocet spirytusowy i sól. W naszym kraju często przyrządzamy weki z sałatki szwedzkiej, aby cieszyć się jej smakiem niezależnie od pory roku.

Sałatka szwedzka - przepisy

Sałatka szwedzka – sprawdzone przepisy na smaczną sałatkę obiadową

Sałatka szwedzka cieszy się dużą popularnością w Polsce. Jest smaczna, zdrowa i doskonała jako dodatek do obiadu. Najczęściej robimy ją na zimę do słoików, ponieważ sałatka obiadowa fantastycznie komponuje się z różnymi daniami głównymi. Zalewa do sałatki szwedzkiej jest prosta w przygotowaniu. W dodatku nawet laicy gotowania bez problemu zrobią sałatkę z ogórków zielonych. Jak się robi przepisy na sałatkę szwedzką? Które składniki wystarczą, aby sałatka po szwedzku wyszła perfekcyjnie? Przeczytaj.

Sprawdzone przepisy na sałatkę szwedzką na zimę do słoików

Sałatka szwedzka – co warto o niej wiedzieć?

Sałatka szwedzka to popularna sałatka obiadowa, która przez wielu traktowana jest jako najlepsza. Mnóstwo osób przyrządza ją do obiadu. Składniki na sałatkę szwedzką często też wekujemy, aby zachować smak sałatki na wiele miesięcy. Przepisy na sałatkę szwedzką są bardzo smaczne i proste do przygotowania. Nawet laik gotowania nie powinien mieć zupełnie żadnych problemów ze zrobieniem sałatki szwedzkiej. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie pysznej sałatki szwedzkiej. Najlepiej sprawdza się jednak klasyczny, dzięki któremu można szybko i łatwo zrobić sałatkę. Warto dodać, że dobra jest nie tylko do obiadu. Sałatka szwedzka wyśmienicie smakuje jako dodatek na kanapki lub do burgerów. Można też podawać ją jako przekąskę na domówce czy lekką kolację.

Sałatka popularna jest nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach. Ludzie dostosowują jej skład pod własne upodobania kulinarne czy aktualnie dostępne produkty sezonowe. Niektóre odmiany sałatki różnią się składnikami, co tylko pokazuje, jak bardzo jest ona elastyczna. Można zaadaptować sałatkę do własnych preferencji smakowych, a nawet do konkretnego dania. Mimo nazwy sałatka szwedzka nie ma jednoznacznego pochodzenia. Ciężko stwierdzić, skąd wziął się na nią przepis. Wiadomo jedynie, że od lat serwowana jest w różnych restauracjach jako dodatek do obiadu. Podaje się ją również jako przekąska np. do mięsa na rozmaitych przyjęciach.

Biorąc pięć słoików o pojemności 500 ml, zmieścisz w nich ok. kilogram ogórków gruntowych. Sałatkę powinno się przygotowywać z ogórków zielonych. Aby pomieścić je w słojach, należy pokroić ogórki w plasterki. Warto posiekać je na kawałki, bo zwykle wtedy wejdzie więcej ogórków, niż miałbyś zamykać w słojach w całości. Ilość ogórków należy dostosować pod swoje potrzeby. Zawsze możesz zwiększyć ich liczbę – tak samo, jak liczbę słoików do zawekowania. Do przygotowania sałatki używaj wyłącznie świeżych ogórków. Najlepiej sprawdzają się warzywa zbierane tego samego dnia. Ogórki powinny mieć dwa twarde końce. Nie mogą mieć śladów uszkodzeń lub przebarwień. Nie usuwaj z nich skórki – ma wiele cennych właściwości odżywczych oraz witamin.

Smaczna i dobra sałatka szwedzka

Przygotowywanie sałatki szwedzkiej jest bardzo proste i szybkie. Nawet amator kuchni powinien doskonale poradzić sobie z jej przyrządzeniem. Aby zrobić sałatkę szwedzką, należy zaopatrzyć się w kilka składników: ogórki, marchew, sól, cukier, ocet spirytusowy i przyprawy do smaku – ziele angielskie, gorczyca i pieprz w ziarnach. Warto regularnie przyrządzać sałatkę szwedzką, ponieważ składa się z warzyw. Są one cennym źródłem minerałów, błonnika i witamin. Dodajmy jeszcze, że warzywa zawarte w sałatce potrafią dostarczyć do organizmu dużej ilości błonnika pokarmowego. Dzięki niemu można więc m.in. wspierać zdrowie jelit, ale też wyregulować prawidłowy poziom cukru we krwi i poprawić trawienie.

Przepis na sałatkę szwedzką jest bardzo prosty. Najpierw trzeba dokładnie umyć ogórki, następnie pokroić je w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do miski. W następnej kolejności rozpuść sól w zimnej wodzie. Odstaw tak przygotowane warzywa na ok. 2 godziny, po czym odcedź. Obierz marchewkę i pokrój ją w plastry. Ułóż porcje marchewek na dnie każdego słoika. Następnie dodaj czarny pieprz, ziele angielskie i po 3-4 ziarenka gorczycy. Dodaj ogórki i wlej do garnka niecałe dwie szklanki wody. Dodaj również cukier i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Wlej ocet i doprowadź go do wrzenia, po czym zdejmij z ognia. Wlej zalewę do słoików. Zalewa do sałatki szwedzkiej powinna w całości przykryć ogórki. Wymieszaj i mocno dokręć wieczka. Warto od czasu do czasu zjeść sałatkę szwedzką, zwłaszcza że jest niskokaloryczna.

Jak się robi sałatkę szwedzką? Sprawdzone przepisy na sałatkę po szwedzku

O czym pamiętać, przyrządzając sałatkę szwedzką?

Sałatka szwedzka jest jedną z najsmaczniejszych, jakie można samodzielnie przyrządzić. To klasyczny dodatek do domowych obiadów, który pasuje niemal do każdego dnia. Warto dodać, że sałatka szwedzka jest prosta w przygotowaniu, więc nawet początkujący w kuchni nie będą mieć problemu z jej zrobieniem. W smaku jest prosta, ale naprawdę wyśmienita. Najważniejsze w sałatce są oczywiście chrupiące ogórki, które decydują o całej sałatce szwedzkiej. Na aromat sałatki wpływa też pyszna zalewa. Z ogórkami gruntowymi w słoiku świetnie współgrają też inne warzywa, zwłaszcza marchewka. Ogórkowo-marchewkowa sałatka doskonale komponuje się z prawie każdym daniem obiadowym. Jej smak zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.

Jeśli chcesz zamknąć letni smak ogórków gruntowych w słoikach, zawekuj sałatkę szwedzką. Ten wyśmienity przysmak jest świetnym uzupełnieniem domowej spiżarni. Dzięki sałatce szwedzkiej przypomnisz sobie smak lata w dowolnym momencie. Sałatka wyśmienicie smakuje z klasycznymi polskimi daniami, takimi jak kotlety mielone czy schabowe. Możesz podawać ją również w wegańskich potrawach jako smaczny i zdrowy dodatek. Mimo że przepis na sałatkę szwedzką jest prosty, warto trzymać się jego najważniejszych zasad. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że sałatka będzie smakować idealnie. Zadbaj o równe pokrojenie warzyw, ale też pachnącą zalewę i wyselekcjonowane przyprawy. Pamiętaj również o wybieraniu jędrnych i pozbawionych skaz ogórków do słoików. Do wekowania wybieraj tylko nieprzerośnięte, małe ogórki.

Jak zrobić smaczną sałatkę szwedzką na zimę?

Aby przygotować pożywną, zdrową i aromatyczną sałatkę szwedzką na zimę, należy zabrać się do tego latem. Właśnie wtedy mamy najlepszy dostęp do różnych świeżych warzyw, ale też owoców. Dlaczego więc nie wykorzystać okazji i dużej ilości ogórków rosnących w ogródku? Sałatkę szwedzką możesz zrobić według własnych upodobań i preferencji kulinarnych. Nie lubisz ostrej sałatki? Zawsze możesz postawić na łagodniejszą wersję. W klasycznym przepisie na sałatkę znajdują się ogórki i marchewka. W wersji rozszerzonej wykorzystać możesz dodatkowo koper włoski czy cebulę pokrojoną w piórka. W takiej wersji możesz podawać sałatkę szwedzką do kanapek. Aby przygotować ulepszoną sałatkę szwedzką, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, marchew, papryka czerwona, cebula, czosnek i koper. Przydadzą się również składniki, takie jak olej, ocet, cukier, pieprz czarny mielony i sól kamienna niejodowana.

Najpierw dokładnie umyj ogórki, po czym odetnij końce i pokrój w cienkie talarki. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Wymieszaj cebulę z ogórkami i solą – odstaw na godzinę. Zlej nadmiar soku, nie odciskając go. Obierz marchewkę, po czym umyj i zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Umyj paprykę i pokrój w paski. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. Opłucz koper i posiekaj na drobne kawałeczki. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Na koniec przygotuj esencjonalną zalewę. W tym celu połącz ocet z cukrem i olejem. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj warzywa z gorącą zalewą, następnie dodaj pieprz i odstaw całość na ok. 12 godzin do suchego i ciemnego miejsca. Przełóż wszystko do słoików. Po gotowaniu zamknij i pasteryzuj przez kwadrans. Zawekowane słoiki z sałatką szwedzką przechowuj w suchym i możliwie zaciemnionym miejscu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto