Rewelacyjne surówki na zimę

rewelacyjne surówki na zimę

Surówki na zimę od lat robione są w naszym kraju. Polacy uwielbiają surówki ze słoików. Nie dość, że smakują wybornie, to w dodatku zawierają wiele cennych właściwości odżywczych. Warzywa w słoikach są świetnym pomysłem na zachowanie smaku i witamin ze świeżych, sezonowych owoców. Warto robić surówki z ogórków, pomidorów czy papryki, które pasują do różnych domowych obiadów. Można też serwować je do kolacji i na różnych imprezach, a także jeść saute jako zdrową przekąskę między posiłkami.

Rewelacyjne surówki na zimę – poznaj przepisy na domowe sałatki obiadowe

Surówki do słoików są jednymi z najciekawszych pomysłów na zimowe weki. Przetwory warto przygotowywać z kapusty, pomidorów, papryki czy ogórków. Rewelacyjne surówki na zimę pasują do domowych obiadów. Surówki bez papryki czy z białej kapusty można traktować jako sałatki obiadowe, ale też jeść saute jako przekąski między posiłkami. Jak zrobić najlepsze sałatki do słoików? Sprawdź przepisy na rewelacyjne surówki.

Najciekawsze przepisy na rewelacyjne surówki na zimę

Surówka z kapusty kiszonej – ciekawy i prosty przepis

Nie masz pomysłu na domowe przetwory? Warto wykorzystać przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej, która pasuje niemal do każdego obiadu. Surówka doskonale komponuje się z czerwonym mięsem czy rybą. Aby ją zrobić, należy zaopatrzyć się w kilka ważnych produktów: kapustę kiszoną, marchewkę, cebulę, jabłko, nać pietruszki, olej rzepakowy i sól. Odciśnij kiszoną kapustę z soku i pokrój ją na kawałki. Włóż kapustę do osobnego naczynia. Obierz jabłko i marchew, następnie zetrzyj na tarce i dorzuć do kapusty. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, po czym dorzuć do pozostałych składników z solą, pietruszką i olejem rzepakowym. Wymieszaj i podawaj po minimum 30 minutach, gdy surówka odstanie. Składniki powinny się sobą przegryźć – wówczas będą smakować rewelacyjnie.

Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z najciekawszych surówek na zimę, która pasuje do niemal wszystkich potraw. Jest prosta do przygotowania, więc nie musisz mieć specjalnego doświadczenia w kuchni, aby samodzielnie zrobić taką pyszną surówkę. To pyszna surówka, idealna w okresie zimowym – kiedy brakuje świeżych warzyw, a odporność organizmu spada. Kapusta kiszona zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki czemu w naturalny sposób można wzmocnić układ immunologiczny i lepiej zadbać o swoje zdrowie.

Słone pomidory w kawałkach do słoików

Chcesz na dłużej zachować smak, właściwości odżywcze i aromat świeżych pomidorów? Warto przygotować je w słoikach, dzieląc na kawałki i wekując. Potrzebować będziesz jedynie dwóch składników, aby je zrobić – pomidorów i soli. Aby przygotować słone pomidory, umyj warzywa i wrzuć je na 3 minuty do wrzącej wody. Poczekaj, aż ostygną, po czym obierz pomidory ze skórki. Odkrój od nich zielone końcówki, następnie pokrój pomidory na małe kawałki.

Wrzuć pokrojone pomidory do garnka. Następnie gotuj przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania wsyp do pomidorów pieprz i sól – dokładnie wymieszaj wszystko. Przelej wrzące pomidory do wyparzonych słojów. Porządnie je dokręć, żeby się nie otworzyły. Odłóż do ciepłego miejsca. Możesz owinąć słoiki kocem, następnie zostawić do wystygnięcia. Przestaw słoiki do ciemnego, możliwie chłodnego pomieszczenia, np. piwnicy lub spiżarni.

Pyszne surówki do słoików – buraczki z chrzanem

Masz ochotę na surówki bez papryki lub białej kapusty? Spróbuj przygotować buraczki z chrzanem, które świetnie komponują się niemal z każdą wędliną, schabem czy pieczonym kurczakiem. Dzięki dodatkowi chrzanu buraczki rozgrzewają organizm, co doceniane jest zwłaszcza mroźną zimą. Do przygotowania pysznych surówek do słoików potrzebujesz tylko kilku produktów spożywczych: chrzanu, buraków ćwikłowych, cukru, octu winnego, soli i wybranych, ulubionych przypraw.

Jak zrobić buraczki z chrzanem? Przede wszystkim najpierw dokładnie umyj buraki. Nie obieraj ich i zostaw korzonki. Włóż buraki do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 90 minut, aż zrobią się miękkie. Po ugotowaniu ostudź i obierz je ze skóry. Zetrzyj warzywa na tarce z grubymi oczkami, następnie przełóż do miski. Obierz chrzan i zetrzyj go na tarce. Wyłóż na sitku i zalej chrzan wrzątkiem, jeśli nie ma być zbyt ostry. Przełóż go do miski, po czym dodaj cukier, sól i ocet. Wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli tylko będziesz mieć taką potrzebę. Dodaj do buraczków odrobinę chrzanu i porządnie wymieszaj. Przełóż gotowe buraki z chrzanem do wyparzonych, suchych i czystych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15-20 minut.

Najlepsze przepisy na rewelacyjne surówki – pyszne sałatki obiadowe

Surówka z czerwonej kapusty – sprawdź, jak zrobić

Masz ochotę na rewelacyjne surówki na zimę? Doskonałym pomysłem może być surówka z czerwonej kapusty. Pasuje zarówno na przekąskę saute, jak i wartościowy, zdrowy dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty jest prosta do przygotowania, więc nawet amator gotowania sobie z nią poradzi. Do przygotowania surówki należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: kapustę czerwoną, sok z cytryny, jabłko, cebulę, olej rzepakowy, sól i pieprz. Kapustę czerwoną poszatkuj i przełóż do miski. Oprósz całość solą, wymieszaj i schowaj do lodówki na godzinę. Obierz cebulę i pokrój na kawałki, po czym dorzuć do kapusty. Umyj jabłko i pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj jabłuszko na tarce. Dorzuć jabłko do kapusty i wkrop nieco soku z cytryny. Wymieszaj wszystko i dopraw ulubionymi przyprawami.

Polacy uwielbiają surówkę z czerwonej kapusty. Często traktujemy ją jako klasyczny dodatek do dania obiadowego. Co ważne, przepis na surówkę nie jest taki trudny, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Aby ją zrobić, wystarczy połączyć kilka składników. Dla urozmaicenia surówki możesz podawać ją zimą np. ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub majonezem. Warto pamiętać, że kapusta czerwona ma mnóstwo wartościowych dla organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najlepiej serwować ją zatem m.in. z olejem rzepakowym lub oliwą.

Sałatka szwedzka z ogórków – idealna do słoików na zimę

Jeśli masz ochotę, przygotować możesz rewelacyjne surówki na zimę. Jedną z najczęściej polecanych jest pyszna sałatka szwedzka. Jest ona pożywnym, zdrowym i niezwykle smacznym dodatkiem do dań mięsnych z ziemniakami, a także np. ryby z frytkami. Do przygotowania sałatki potrzebujesz tylko kilku składników: marchewki, ogórków, gorczycy, ziela angielskiego, cukru, octu spirytusowego i pieprzu w ziarnach. Sałatka na zimę jest niezwykle prosta do przygotowania. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy o gotowaniu, aby ją zrobić. Sałatkę można zaserwować do obiadu, ale doskonale spisze się też jako smaczny dodatek do klasycznych bułeczek czy chleba na kolację. Jest uniwersalna, więc sałatkę szwedzką będziesz mógł bez większego problemu wykorzystać na kilka sposobów.

Aby zrobić sałatkę, najpierw umyj ogórki i porządnie je osusz. Pokrój ogórki w cienkie plastry. Przełóż warzywa do osobnej, plastikowej lub szklanej miski. Rozpuść sól w zimnej wodzie i zalej nią ogórki. Odstaw warzywa na 2 godziny, po czym odcedź z wody. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Wyłóż nią dno każdego słoja. Na marchewce połóż po kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego. Wypełnij słoik ogórkami i wlej do garnka dwie szklanki wody. Dodaj cukier i grzej do rozpuszczenia. Dolej ocet i doprowadź składniki do wrzenia. Zdejmij całość z palnika, następnie zalej ogórki gorącą zalewą. Wymieszaj zawartość i zakręć, po czym odstaw do góry dnem – w ten sposób zapasteryzujesz słoiki. Możesz też zagotować je w garnku. Dzięki procesowi pasteryzacji będziesz mógł bezpiecznie przechowywać słoiki z sałatką szwedzką nawet przez kilka miesięcy.

Sałatka szwedzka nie tylko znakomicie pasuje do wielu różnych obiadów, ale też jest bardzo zdrowa i smaczna. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przepis odtworzy dosłownie każdy – nawet największy amator gotowania. Sałatka szwedzka to świetny pomysł na zakonserwowanie ogórków na zimę. Trzeba jednak brać poprawę na jeden fakt – w przeciwieństwie do innych przetworów, w sałatce szwedzkiej jest spora ilość cukru, więc nie zaleca się jeść jej codziennie, zwłaszcza przy cukrzycy albo insulinooporności. Mając wrażliwy układ pokarmowy lub skłonność do zgagi, również nie jedz jej zbyt dużo – sałatka szwedzka ma sporą ilość soli. Szukając inspiracji na rewelacyjne surówki na zimę, mimo wszystko warto przygotować sałatkę szwedzką. Zwłaszcza że pasuje niemal do każdego dania obiadowego.

Rewelacyjne surówki na zimę - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto