Nuggetsy

nuggetsy

Nuggetsy - wyjątkowe danie wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych, które przyrządza się z małych kawałków kurczaka lub indyka pozbawionych kości. Kawałki mięsa są otoczone panierką lub ciastem naleśnikowym, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Nuggetsy bardzo szybko zyskały popularność w wielu sieciach restauracyjnych, w których serwuje się jedzenie typu fast food. Przyrządzane są na wiele sposobów, jednak te tradycyjne nie zawierają żadnych specjalnych przypraw.

Nuggetsy - proste przepisy na domowe nuggetsy z piersi kurczaka

Gdy mamy ochotę coś dobrego zjeść, niekoniecznie wpadniemy na pomysł zjedzenia tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Szczególnie pomysłowe dania przygotowujemy dla dzieci. Do takiej niezastąpionej propozycji zaliczają się nuggetsy. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób zrobić domowe kawałki z kurczaka, a także, jaka panierka okaże się najlepsza.

Nuggetsy - co to jest?

Po raz pierwszy nuggetsy z kurczaka zostały wymyślone w 1950 roku przez Roberta C. Bakera w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe, była to jego praca akademicka na Cornell University, która nie została opatentowana. Ponadto pierwsza nazwa nuggetsów brzmiała Chicken Crips. To właśnie Robert C. Baker wraz ze swoimi współpracownikami znalazł sposób na to, aby mięso zachowało jednolity, a nawet dowolny kształt. Do tego celu stosował między innymi sól, ocet, czy też mleko w proszku, a następnie panierował i smażył na głębokim oleju.

Istnieje wiele kontrowersji związanych z nuggetsami, ponieważ według American Journal of Medicine, nie zawierają one sobie 100% mięsa z kurczaka. Połowa zawartości stanowi mieszankę zmielonego tłuszczu, mięśni szkieletowych, tkanki łącznej, tkanki nabłonkowej oraz tkanki nerwowej. Dlatego mimo wszystko nuggetsy zostały uznane za niezbyt zdrowy posiłek serwowany przez restauracje typu fast food.

Nuggetsy - skład

Już wiemy dokładnie, iż oryginalne nuggetsy nie cieszą się dobrą sławą u dietetyków. Jednak to wcale nie oznacza, iż całkowicie musimy zrezygnować z tego przysmaku. Mięso z kurczaka w panierce, jako domowe danie, nie będzie wzbudzać takich kontrowersji. W zależności od sposobu przyrządzenia, 100 g nuggetsów jest w stanie dostarczyć nam od 160 do 230 kcal.

W takiej porcji znajdziemy również ok. 14 g węglowodanów, 15 g białka, a także 20 g tłuszczu. Jeżeli zdecydujemy się na przepis na nuggetsy wykonane z piersi kurczaka, to możemy liczyć także na inne składniki odżywcze. W 100 g filetu zawiera w sobie 370 mg potasu, 210 mg potasu, a także 116 mg sodu. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę również z tego, iż filet z kurczaka jest źródłem witaminy A, C, D, E oraz K. Dlatego warto przygotowywać zdrowe domowe nuggetsy, w których będziemy dokładnie wiedzieli, co jemy, jak i również będziemy dostarczać do swojego organizmu odpowiednie wartości odżywcze.

Przepis na nuggetsy w panierce

Chyba najpopularniejszy przepis na nuggetsy z kurczaka dotyczy tej receptury, w której występuje panierka. Okazuje się, że domowe danie typu fast food nie tylko jest zdrowe i pożywne, a także bardzo smaczne, ale również jego przyrządzenie trwa naprawdę bardzo szybko. Na początku trzeba przygotować wszystkie składniki, dzięki czemu samo przyrządzenie dania będzie o wiele sprawniejsze.

Prosty przepis na nuggetsy w panierce przewiduje takie składniki jak:

  • 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
  • Podstawowa panierka - bułka tarta, jajko
  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub inna ulubiona przyprawa (tutaj można użyć na przykład słodkiej papryki, ostrej papryki, mieszanki ziół prowansalskich lub curry)

Jak zrobić nuggetsy, kiedy jednym z głównych składników jest panierka? Jeżeli mieliśmy już do czynienia z robieniem tradycyjnych kotletów schabowych, to nie będziemy mieli również żadnego kłopotu z przygotowaniem nuggetsów. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. W tym celu mięso z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na porcje, które chcemy docelowo zjeść. Mogą to być zarówno małe kawałki o wielkości ok. 2x2 cm lub paseczki o szerokości 1-1,5 cm.

Następnie ten prosty przepis przewiduje, aby przygotować przyprawy, w których obtaczamy kawałki kurczaka. Najlepiej jest, aby wszystkie przyprawy wymieszać razem, a następnie każdy kawałek mięsa dokładnie w nich obtoczyć. Tak przygotowane mięso z piersi kurczaka najlepiej jest zostawić na noc w lodówce. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, to warto odstawić je przynajmniej na godzinę do lodówki.

Kolejnym krokiem będzie panierka. W jednej miseczce przygotowujemy bułkę tartą, natomiast w drugiej rozbijamy jajko, które dokładnie rozbełtujemy. Każdy kawałek z piersi kurczaka zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane nuggetsy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż każdy kawałek nabierze apetycznego, złotego koloru.

Pomysłowa panierka do nuggetsów

Okazuje się, że panierka, którą chcemy wykorzystać przy naszych nuggetsach, wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do bułki tartej wymieszanej z jajkiem. W przypadku nuggetsów możemy znaleźć ciekawe domowe przepisy, które mogą być naprawdę zaskakujące. Poniżej znajdziesz kilka przykładów najpopularniejszych rodzajów panierek. Jednak jeżeli lubisz gotować, a także chcesz przygotować domowe nuggetsy we własnej odsłonie, to nie bój się eksperymentować.

Do ciekawych rodzajów panierek do nuggetsów zalicza się:

  • Panierka z płatków kukurydzianych - jest to jedna z najpopularniejszych rodzajów panierek, którą obtaczamy mięso z piersi kurczaka. Taka panierka idealnie sprawdzi się nie tylko w wersji dla dorosłych, ale również dla dzieci. Płatki kukurydziane po wcześniejszym rozdrobnieniu (jednak nie za bardzo) z powodzeniem zastąpią tradycyjną bułkę tartą
  • Panierka Panko - jest to specjalna panierka, którą możemy kupić w sklepie. Domowe nuggetsy w panierce Panko smakują naprawdę dobrze. Jest to grubiej niż bułka tarta zmielony biały chleb bez skórek. Dlatego domowe nuggetsy będą dzięki niej jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Najczęściej taką panierkę możemy zakupić w sklepach z azjatycką żywnością.
  • Panierka z krakersów - przepis na nuggetsy w krakersach jest dość nietypowy, ale na pewno doskonale sprawdzi się w imprezowym menu. Również taka ciekawa propozycja może być serwowana dla dzieci. Pamiętajmy o tym, że krakersy same w sobie już są słone, dlatego dodatkowe solenie mięsa z piersi kurczaka nie będzie potrzebne.
  • Panierka orzechowa - najczęściej do panierki orzechowej wykorzystujemy dość drobno zmielone lub posiekane orzeszki ziemne. Ale tutaj także możemy z powodzeniem eksperymentować. Idealnie sprawdzą się na przykład orzechy nerkowca, orzechy włoskie, czy też orzeszki pistacjowe.
  • Panierka sezamowa - jeżeli chcemy przygotować nuggetsy w nieco azjatyckiej odsłonie, to prosty przepis na panierkę przewiduje obtoczenie kawałków z piersi kurczaka w sezamie. Nasiona sezamu na głębokim oleju bardzo ładnie się zarumienią, a także wydobędą jeszcze bardziej swój wyjątkowy smak.
  • Panierka z wiórków kokosowych - bułkę tartą możemy zastąpić wiórkami kokosowymi. Takie domowe nuggetsy z kurczaka na pewno będą oryginalną propozycją. Jest to doskonały pomysł na danie o słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym smaku.
  • Panierka z chipsów - taka wersja raczej nie będzie dla dzieci, chociaż na pewno domowe nuggetsy w chipsach by im bardzo smakowały. Ulubione chipsy wystarczy rozdrobnić, a następnie zastąpić nimi bułkę tartą.

Jak zrobić nuggetsy w cieście naleśnikowym

Mając na uwadze, jak zrobić nuggetsy nie tylko dla dzieci, ale tak naprawdę dla całej rodziny, warto zacząć eksperymentować. Domowe nuggetsy zamiast w panierce z powodzeniem mogą zostać przygotowane w cieście naleśnikowym. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy z 1 jajka, pół szklanki wody mineralnej gazowanej, ¾ szklanki mleka, a także szczypty soli.

Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego, kawałki z kurczaka dokładnie zanurzamy w masy, a następnie smażymy na rozgrzanym i najlepiej głębokim oleju. Takie domowe nuggetsy smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Po usmażeniu każdy kawałek osuszamy z oleju na papierowym ręczniku.

Prosty przepis na nuggetsy w tempurze

Jeżeli zależy nam na tym, aby przepis na nuggetsy był z jednej strony delikatniejszy,a  z drugiej nieco bardziej zaawansowany, to doskonale sprawdzą się domowe nuggetsy w tempurze. Wbrew pozorom jest to dość prosty przepis, ponieważ przygotowanie ciasta składa się z wymieszania ze sobą jedynie ok. 100 g mąki pszennej z ¾ szklanki lodowatej wody. Do całości dodajemy 1 jajko i szybko mieszamy.

Jak zrobić nuggetsy w tempurze dla dzieci? Kawałki kurczaka sprawnie obtaczamy w cieście, a następnie wrzucamy do głębokiego oleju. Ważne jest to, aby olej był rozgrzany do 160-180 stopni Celsjusza. Zastanawiasz się, czy takie domowe nuggetsy w tempurze są odpowiednie dla dzieci? Okazuje się, że odpowiednio przygotowana tempura zamyka dojście do mięsa z piersi kurczaka, przez co nie pochłania ono tłuszczu.

Przepis na pieczone nuggetsy z piekarnika

Jak widzimy prosty przepis na to, jak zrobić nuggetsy, bardzo często zastanawiamy się, czy są one zdrowe dla dzieci. Najczęściej domowe nuggetsy robimy na głębokim oleju, przez co rzeczywiście mogą chłonąć tłuszcz. Dlatego alternatywą dla takich nuggetsów są kawałki pieczone z piekarnika. Jest to bardzo prosty przepis na pieczone nuggetsy, które zamiast smażenia poddajemy obróbce termicznej w piekarniku.

Pieczone nuggetsy z piekarnika nie mają w sobie tyle tłuszczu, zatem po ich wyjęciu z pieca nie musimy ich osuszać. Jak zrobić nuggetsy pieczone z piekarnika? Kawałki mięsa obtaczamy w cieście lub wybranej panierce, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Domowe nuggetsy następnie pieczemy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sosy i dipy do nuggetsów z piekarnika i nie tylko

Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy prosty przepis na pieczone nuggetsy z piekarnika, czy też smażone na oleju, warto zastanowić się, w jaki sposób możemy je serwować. Okazuje się, że doskonale smakują one samodzielnie. Jednak dobrze jest przygotować różne dipy oraz sosy. Do najpopularniejszych z nich zalicza się ketchup oraz sos czosnkowy.

Możemy również przygotować prosty przepis na salsę z pomidorów z dodatkiem ostrej papryki lub słodkiej papryki. Sosy oraz dipy idealnie podkreślą określony smak nuggetsów z piekarnika lub smażonych na oleju. Dlatego możemy w ten sposób przygotować nuggetsy w wersji łagodnej, pikantnej, słodkie, słodko-kwaśnej, czy też słodko-pikantnej. Ponadto nuggetsy mogą stanowić doskonały pomysł na obiad, jeżeli podamy je z dobrze wysmażonymi frytkami, a także aromatyczną sałatką z sezonowych warzyw.

Nuggetsy dla dorosłych i dla dzieci. Zobacz, jak zrobić nuggetsy na oleju, a także pieczone z piekarnika, jak i również, z czym podawać kawałki mięsa z piersi kurczaka.

Nuggetsy - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto