Niskokaloryczny obiad

niskokaloryczny obiad

Niskokaloryczny obiad - nietuczące i zdrowe dania, które wyróżniają się tym, iż mają bardzo niską zawartość kalorii. Najczęściej składają się one w głównej mierze z warzyw. Niskokaloryczne dania obiadowe są chętnie wybierane przez osoby, które są na diecie odchudzającej lub chcą zadbać o to, aby w ich jadłospisie znajdowały się pełnowartościowe posiłki. Oprócz warzyw, przepisy na obiad niskokaloryczny zawierają w sobie także chude mięso, kasze, pełnoziarniste makarony, czy nawet dodatki w postaci owoców.

Niskokaloryczny obiad - przepisy

Niskokaloryczny obiad - pomysły na zdrowe i nietuczące dania obiadowe

Na pewno przynajmniej raz w życiu mieliśmy taki epizod, w którym chcieliśmy zadbać o siebie poprzez wprowadzenie do swojej diety niskokaloryczne posiłki. Okazuje się, iż nietuczące i zdrowe posiłki mogą być bardzo smaczne. Dlatego warto poznać przepisy na obiad niskokaloryczny, który możemy przyrządzić na szybko bez większych umiejętności kulinarnych.

Czym wyróżniają się niskokaloryczne dania obiadowe?

Aby w ogóle zrozumieć, czym wyróżniają się przepisy na obiad niskokaloryczny, warto wcześniej dowiedzieć się, ile kalorii zawiera najczęściej serwowany posiłek. Przyjmuje się oczywiście, iż to właśnie obiad jest najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu całego dnia. Dlatego jedna porcja powinna dostarczać nam od ok. 500 do 600 kcal. Jeżeli te normy zostaną przekroczone, to będziemy mówić o posiłku wysokokalorycznym.

Natomiast, jeżeli obiad będzie dostarczać nam o wiele mniej kalorii, to wtedy rzeczywiście kwalifikuje się on jako posiłek niskokaloryczny. Średnio w takiej diecie deficytowej, bardzo niskokaloryczne obiady będą dostarczać nam od 200 do ok. 400 kcal. Oczywiście najlepsze efekty osiągniemy, jeżeli nasze posiłki będą dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych, a także będą bardzo smaczne. Wtedy taka dieta rzeczywiście okaże się korzystna dla naszego organizmu, jak i również nie spowoduje u nas zniechęcenia.

Niskokaloryczny obiad na szybko - papryka faszerowana mięsem mielonym

Jeżeli chcemy znaleźć przepisy na obiad niskokaloryczny, który również będzie przygotowywany na szybko, to faszerowane warzywa sprawdzą się pod tym względem naprawdę świetnie. Takim przepisem jest faszerowana papryka mięsem mielonym. Chcąc się dowiedzieć, w jaki sposób zrobić takie nietuczące i zdrowe danie, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 5 papryk czerwonych lub żółtych
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g brązowego ryży
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Średniej wielkości cebula
  • 100 g sera feta
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz do smaku

Dzięki tej propozycji możemy się przekonać, iż niskokaloryczne dania obiadowe mogą być najlepsze nawet dla całej rodziny. Chociaż są nietuczące i zdrowe, to jednak odpowiednio dopasowanym składnikom, na pewno będą bardzo smaczne. Papryki faszerowane przygotujemy, zaczynając od ugotowania ryżu. Kolejnym krokiem będzie podsmażenie na patelni przeciśniętego przez praskę czosnku, a także posiekanej w drobną kostkę cebuli.

Gdy już nam cebula się zeszkli, to kolejnym krokiem będzie dodanie mięsa wraz z solą i pieprzem. Smażymy mięso tak długo, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do wszystkich składników passatę pomidorową, pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko jeszcze dokładnie mieszamy i po 2-3 minutach zdejmujemy z palnika. Zanim farsz nieco przestygnie, będziemy mogli przekroić nasze papryki na pół, pamiętając o pozbyciu się gniazd nasiennych. Każdą z połówek nadziewamy farszem, po czym zapiekamy warzywa przez ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Jedna porcja dostarczy nam ok. 300 kcal.

Niskokaloryczne dania obiadowe - kalafior zapiekany z serem

Jeżeli chcemy przygotować bardzo niskokaloryczne i zdrowe posiłki, które będą jednocześnie bardzo smaczne, to z pewnością doskonale sprawdzi się kalafior zapiekany z serem. Jedna porcja obejmująca 100 g tego dania będzie zawierać ok. 120 kcal. Dlatego są one najlepsze dla osób, które są na diecie odchudzającej lub nawet oczyszczającej.

Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Duży kalafior
  • 250 g startego żółtego sera
  • Łyżka bułki tartej
  • Sól i cukier do smaku
  • Masło
  • 2 łyżeczki curry
  • Łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%

To bardzo niskokaloryczne danie przygotujemy na szybko w piekarniku. Pierwszym krokiem jest ugotowanie kalafiora na pół twardo. Do wody dodajemy odrobinę soli, cukru, curry oraz małą łyżeczkę masła. Po ugotowaniu warzywa dzielimy go na mniejsze różyczki, które wyłożymy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Kolejnym krokiem jest roztopienie na patelni łyżki masła, a następnie przygotowanie zasmażki z mąki. Gdy tylko mąka nabierze delikatnego złocistego koloru, dodajemy szklankę wywaru, jaki pozostał po ugotowaniu kalafiora.

Gdy nasz wywar się zagotuje, dodajemy połowę porcji sera i śmietanę, a także doprawiamy odrobiną soli. Taki sos wylewamy na wcześniej przygotowanego kalafiora, a na końcu posypujemy go żółtym serem. Całość zapiekamy przez ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Takie zapiekane warzywa mogą być najlepsze nie tylko na obiad, ale również jako kolacja na ciepło.

Niskokaloryczny obiad z cukinii

Chyba nie będzie dla nas żadnym zaskoczeniem, iż warzywa uchodzą za najlepsze i nietuczące składniki, które pozwolą na bardzo niskokaloryczne potrawy. Jednym z popularnych warzyw cieszących się dużą popularnością, jest cukinia. Sezon na to warzywo trwa niemalże przez całe lato. Ciekawą propozycją są placuszki z cukinii. Aby je przygotować, będziemy potrzebować:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 mała cebula
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Niskokaloryczne dania obiadowe na szybko są bardzo ciekawą propozycją na główny posiłek, ponieważ nie zajmują one zbyt wiele czasu. Jednocześnie nie musimy się martwić tym, że potrzebujemy skomplikowanych składników, aby móc wreszcie jeść zdrowe posiłki. Placuszki z cukinii przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Jeżeli warzywa są młode, wystarczy je tylko dokładnie umyć, i nie będą potrzebować one obierania ze skórki.

Kolejnym krokiem, aby przygotować to bardzo niskokaloryczne danie, jest starcie cukinii, cebuli oraz marchewki na tarce o dużych oczkach. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy, aż nasza cukinia puści sok. Po pewnym czasie odciskamy warzywa z soku i dodajemy do nich bułkę tartą, jajka oraz przyprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, w postaci niedużych placuszków. Smażymy je z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią.

Przepisy na obiad niskokaloryczny - pikantne kaszotto z mięsem drobiowym

Już wiemy, że niskokaloryczne dania obiadowe mogą być naprawdę bardzo smaczne, nawet jeżeli są nietuczące. Takim przykładem jest, chociażby pikantne kaszotto z mięsem drobiowym. Oczywiście warto pamiętać o tym, że sami decydujemy, jaki stopień ostrości wybierzemy dla tego dania, ponieważ każdy z nas ma zupełnie inne preferencje smakowe.

Niskokaloryczny obiad w postaci kaszotto przygotujemy z następujących składników:

  • 100 g kaszy typu pęczak
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Średniej wielkości cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 duże pomidory najlepiej malinowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne

Przepisy na obiad niskokaloryczny to wyjątkowo smaczne propozycje na główne posiłki, które są nietuczące, ale jednocześnie bardzo sycące. Takim przykładem jest właśnie kaszotto z mięsem z indyka. To bardzo niskokaloryczne danie zaczynamy przygotowywać od posiekania w drobną kostkę cebuli, którą następnie podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy również pokrojoną na drobno paprykę. Razem z cebulą i papryką podsmażamy mięso mielone z indyka.

Gdy już nieco te warzywa wraz z mięsem się podsmażą, kolejnym etapem jest dodanie pokrojonych w grubą kostkę pomidorów. Aby nasz niskokaloryczny obiad był jeszcze smaczniejszy, warto wcześniej pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Do pomidorów dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną. Bardzo niskokaloryczne danie jest jednocześnie jednogarnkowym posiłkiem, ponieważ do naszego sosu wrzucamy kaszę pęczak, i gotujemy całość jeszcze przez czas wskazany na opakowaniu.

Ostatnim etapem jest przyprawienie potrawy, dzięki czemu nasze niskokaloryczne dania obiadowe są najlepsze w smaku. Oczywiście powinniśmy pamiętać o tym, aby dopasować poziom ostrości potrawy do naszych preferencji. Teraz widzimy, że niskokaloryczny obiad naprawdę może być bardzo łatwy w przygotowaniu, a także smakować całej rodzinie.

Najlepsze przepisy na obiad niskokaloryczny. Zobacz, jak przygotować niskokaloryczne dania obiadowe, a także z czego składają się nietuczące i zdrowe posiłki główne.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto