Niskokaloryczne kolacje

niskokaloryczne kolacje

Liczenie kalorii przy komponowaniu dań wynika z zasady, aby dostarczyć organizmowi tylko tyle energii, ile jest w stanie spożytkować przy normalnej, codziennej aktywności. Należy przy tym unikać pustych kalorii i tak wybierać przepisy na dobre dania na kolację, aby zawierały jak najmniej kalorii, a jednocześnie najwięcej wartości odżywczych. Niskokaloryczna kolacja powinna składać się głównie z warzyw, z dodatkiem chudego mięsa, nabiału i niewielkiej ilości węglowodanów. Dobrym pomysłem są dania kuchni śródziemnomorskiej, sałatki, zupy krem, spring rolls, kanapki z warzywami.

Niskokaloryczne kolacje - pomysły na zdrowe dania na kolacje

Chcesz odżywiać się zdrowo, aby nie mieć problemu z nadwagą? Zastanawiasz się co można zjeść na zdrową, niskokaloryczną kolację? Jak tworzyć niskokaloryczne kolacje dla rodziny lub gości, aby były nie tylko zdrowe, lecz także smaczne? Wyjaśniamy jak powinna wyglądać kolacja, aby nie przyczyniła się do nadwagi. Przedstawiamy najlepsze przepisy na niskokaloryczne i nietuczące dania, które są nie tylko smaczne, lecz także łatwe do zrobienia.

Jak zrobić najlepsze, dietetyczne dania na kolację

Co można zjeść na kolację, aby nie przybierać na wadze

W obecnych czasach coraz więcej ludzi zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tym problemem jest dieta niskokaloryczna, która opiera się na liczeniu kalorii poszczególnych produktów. Mając tabele kaloryczności poszczególnych produktów, wiemy jak zrobić dobre, nietuczące dania na kolację.

Kalorie stanowią jednostki do mierzenia ciepła. Jedna kaloria ogrzewa gram wody o jeden stopień Celsjusza. Kaloryczność na duże znaczenie w dietetyce. Generalnie uważa się, że należy przyjmować tyle kalorii energii ile jesteśmy w stanie zużytkować w czasie normalnej aktywności w ciągu dnia. Nadmiar energii magazynowany jest przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do nadwagi.

Problem ten jest dużo bardziej złożony i cały czas prowadzone są badania na temat tego co można zjeść, aby nie przybierać na wadze. Samo liczenie kalorii nie wystarczy. Znany jest problem pustych kalorii, które dostarczają organizmowi tylko czystą energię, lecz pozbawione są substancji odżywczych. Dlatego też pomysły na zdrowe, niskokaloryczne kolacje powinny wykorzystywać głównie warzywa i owoce, które są niskokaloryczne a jednocześnie dostarczają mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Najlepsze pomysły na zdrowe, nietuczące i dietetyczne dania na kolację

Jak zrobić kolację dla całej rodziny lub dla gości, aby dania były nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i dietetyczne? Dobre, niskokaloryczne dania na kolację powinny być tak skomponowane, aby stosowały się do zasad zdrowej kolacji:

  • kolację spożywamy na co najmniej 2 - 3 godziny przed snem,
  • kolacja nie powinna być ciężka i obfita,
  • należy unikać dań tłustych, ciężkostrawnych, ostro przyprawionych, fast food, dań z gęstymi, zawiesistymi sosami, dań smażonych na głębokim tłuszczu i słodyczy,
  • przepisy na kolację powinny składać się głównie z warzyw i białka,
  • ograniczamy ilość węglowodanów,
  • wybieramy owoce zawierające najmniej cukrów.

Ilość dań na kolację zależy od preferencji indywidualnych. Kolacja powinna być na tyle obfita, aby strawić wszystko przed snem i nie obciążać organizmu w czasie snu. Jednocześnie kolacja powinna być na tyle sycąca, aby nie dopadł nas głód w nocy i nie zmuszał nas do wstawania i podjadania.

Przykładowe, proste przepisy na smaczne, szybkie i łatwe dania na niskokaloryczną kolację:

  • placki z cukinii z serem,
  • risotto z pomidorami,
  • dorsz lub inna ryba pieczona z warzywami,
  • panzanella,
  • pulpety z sosem koperkowym,
  • kotlety jajeczne,
  • spring rolls,
  • omlet z warzywami,
  • sałatka caprese,
  • bruschetta z pomidorami,
  • zupy krem,
  • ziemniaki z gzikiem,
  • gulasz z cukinii.

Pomysły na pyszne niskokaloryczne kolacje - ciekawe, proste przepisy na smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia dania na kolację

Najlepsze proste przepisy na pyszne i łatwe do zrobienia niskokaloryczne dania na zimno

Wieczorem zwykle siadamy przed telewizorem, rozmawiamy lub siadamy z książką, czyli spędzamy czas siedząc. Dlatego też ważne jest, aby zjeść niskokaloryczne, zdrowe i nietuczące przekąski. Warto przy tym sięgać głównie po warzywa. Inspiracją na szybkie i ciekawe dania może być dieta śródziemnomorska, na przykład włoskie antipasti czy hiszpańskie tapas. Dobrym pomysłem jest włoska panzanella, czyli sałatka ze świeżych warzyw i grzanek.

Klasyką polskiej kolacji są wszelkiego rodzaju kanapki. Warto zrobić je z pełnoziarnistego pieczywa, zaś na chleb położyć chude wędliny i sery w towarzystwie sałat, rukoli, pomidora i ogórka. Doskonale sprawdzą się warzywne pasty do chleba, które można zrobić z pieczonych buraków, gotowanej marchewki, jajka, pestek ze słonecznika, orzechów itp. Dobrym pomysłem na nietuczącą kolację są warzywa pokrojone w słupki do maczania w dipach. Jako pyszny dip możemy zrobić sos tzatziki, guacamole lub hummus. Warto, aby sosy zawierały dużo czosnku.

Dobrym pomysłem na niskokaloryczne kolacje będą wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych lub gotowanych warzyw. Należy unikać sosów na bazie majonezu. Zamiast tego warto zrobić lekki sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, ziół i przypraw. Majonez możemy również zastąpić sosem jogurtowym. Do sałatek podajemy lekkie pieczywo w niewielkiej ilości. Jeśli potrzebujemy zjeść coś bardziej pożywnego, można zrobić sałatkę z mięsem, na przykład sałatkę gyros lub sałatkę Cezar.

Jeśli na kolację przychodzą goście warto zrobić dania nie tylko smaczne, lecz także ciekawe i łatwe do zjedzenia. Mimo, że na kolację należy ograniczać węglowodany, warto skorzystać z ciasta francuskiego lub tortilli, które pozwalają na szybkie i ciekawe przekąski. Ciasto francuskie jest dość kaloryczne, jednak wszystko zależy od farszu. Paszteciki z ciasta francuskiego lub roladki z tortilli napełnione warzywnym farszem z dodatkiem jajka, chudej wędliny lub sera, będą mniej kaloryczne niż ciasteczka.

Ciekawym pomysłem na szybkie, niskokaloryczne przekąski imprezowe są tzw. spring rolls. Robimy je z namoczonego w ciepłej wodzie papieru ryżowego lub maniokowego. Jako farszu używamy warzywa świeże lub lekko podsmażone. Możemy dodać także mięso. Całość zawijamy w papier ryżowy i podajemy z niskokalorycznymi sosami.

Jak przygotowywać dobre, niskokaloryczne kolacje na ciepło

Wybierając przepisy na niskokaloryczne kolacje na ciepło należy skupić się nie tylko na niskokalorycznych produktach, lecz także na obróbce cieplnej, która nie zwiększa ilości kalorii w daniu. Dania na nietuczącą kolację powinny być gotowane w wodzie lub na parze lub pieczone. Należy unikać smażenia, a szczególnie smażenia na głębokim tłuszczu.

Dobrym pomysłem są kotlety jajeczne, które można podać z dużą ilością warzyw.

Składniki dla 4 osób:

  • Jajko 12 szt.,
  • Bułka tarta 80 g,
  • Oliwa z oliwek 90 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek.

Ugotuj 10 jajek na twardo. Po ostudzeniu obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj 2 jajka surowe, przyprawy i posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Dokładnie rozmieszaj. Z masy formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i usmaż na oliwie.

Ziemniaki z gzikiem - składniki dla 4 osób:

  • Ziemniaki ugotowane 1120 g,
  • Ser twarogowy półtłusty 600 g,
  • Jogurt naturalny 160 ml,
  • Szczypiorek 80 g,
  • Oliwa z oliwek 40 ml.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki ułuż na blasze, polej oliwą, posyp przyprawami i piecz 30 minut. Gzik zrób z sera twarogowego zmieszanego ze śmietaną lub jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Upieczone ziemniaki podawaj z gzikiem.

Niskokaloryczna kolacja powinna być tworzona na bazie produktów o niskiej zawartości kalorii, czyli głównie warzyw, chudych mięs, nabiału, jajek i niskokalorycznych owoców. Należy unikać pustych kalorii oraz obróbki cieplnej, która zwiększa ilość kalorii.

Niskokaloryczne kolacje - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto