Lekkostrawny obiad na chory żołądek

lekkostrawny obiad na chory żołądek

Lekkostrawny obiad na chory żołądek - przepisy na dania lekkostrawne, które idealnie sprawdzają się w przypadku chorób układu trawiennego. Tego typu dania wyróżniają się tym, iż są one lekkie i bardzo zdrowe, jednocześnie nie obciążają one układu trawiennego. Najczęściej dieta lekkostrawna jest wprowadzana w przypadku grypy żołądkowej, czy też po przeprowadzonych zabiegach operacyjnych dotyczących usuwania kamieni żółciowych, czy też wyrostka. Oprócz tego lekkostrawny obiad na chory żołądek jest zalecany przy stanach zapalnych układu trawiennego.

Lekkostrawny obiad na chory żołądek - lekkie potrawy dla chorych

Niestety bardzo często nasza codzienna dieta pozostawia bardzo wiele do życzenia. W takich okolicznościach musimy liczyć się z tym, że nasz układ trawienny może się zbuntować, co najczęściej kończy się wieloma chorobami. Wtedy warto dowiedzieć się, jakie przepisy na lekkostrawny obiad na chory żołądek będą najlepsze.

Kiedy dania lekkostrawne są zalecane w naszej diecie?

Zanim dowiemy się, jak zrobić dania obiadowe, które są nie tylko zdrowe, ale również lekkie, warto sprawdzić, w jakich dokładnie sytuacjach powinniśmy po nie sięgać. Najczęściej lekkostrawny obiad na chory żołądek sprawdza się, kiedy rzeczywiście nasz układ trawienny jest podrażniony lub toczy się w nim stan zapalny.

Ponadto zdarza się, iż przechodzimy potocznie nazywaną grypę żołądkową, która jest wywołana rotawirusami. Dlatego warto nawet po ustąpieniu objawów, jeszcze przez kilka dni zadbać o zdrowe odżywianie i dania lekkostrawne w swojej diecie. Ponadto po takie przepisy na lekkie dania obiadowe warto sięgać, gdy nasza dotychczasowa dieta nie była zbyt zdrowa. Jeżeli w naszym żywieniu przeważały wysokokaloryczne, tłuste i przetworzone posiłki, to na pewno dieta lekkostrawna pozwoli nam się oczyścić z dotychczasowych nagromadzonych toksyn.

Przepisy na lekkie i zdrowe dania obiadowe

Nie powinno być dla nas żadnym zaskoczeniem, iż zastanawiając się nad tym, co ugotować na chory żołądek, będą dominować potrawy na bazie kleików. Tutaj bardzo dużą popularnością cieszą się przepisy na lekkie musy z kaszy manny. Do przygotowania takiego posiłku, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 50 ml domowego soku owocowego, najlepiej malinowego
  • Szczypta soli do smaku
  • Łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Jak zrobić takie lekkie i zdrowe posiłki na bazie kaszy manny? Okazuje się, że tego typu dieta lekkostrawna nie musi być mdła, co świetnie udowadnia nam przepis. Mleko zagotowujemy w niedużym, ale najlepiej wysokim rondelku. Do niego dodajemy następnie kaszę mannę ze szczyptą soli oraz odrobiną cukru. Dokładnie mieszamy tak długo, aż nasza kasza manna zgęstnieje, ale jednocześnie nie powstaną grudki.

Jajko rozbijamy i oddzielamy do dwóch miseczek białko i żółtko. Żółtko ucieramy z niewielką ilością cukru, aż uzyskamy puszysty kogel mogel. Natomiast białko ubijamy na gęstą pianę. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, dobrze jest dodać do piany szczyptę soli. Już teraz wiedząc, co ugotować na chory żołądek, ubijamy kaszę mannę, dodając do niej powoli kogel mogel, a następnie sok owocowy. Dobrze jest do tego celu użyć miksera. Natomiast ręcznie dodajemy ubitą pianę, i delikatnie mieszamy wszystkie składniki, aby zachować puszystą konsystencję.

Przepisy na dania lekkostrawne - pomysł na marchwiankę

Chcąc ugotować lekkostrawny obiad na chory żołądek, warto poszukać takich propozycji, które również nie będą skomplikowane w przygotowaniu. Świetnie pod tym względem sprawdzi się marchwianka. Aby dowiedzieć się, jak zrobić to danie obiadowe będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 5-6 dużych marchewek
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • Sól do smaku

Na pewno niejednokrotnie myśleliśmy o tym, co ugotować, aby nasza dieta lekkostrawna nie była również zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Na szczęście marchwianka zalicza się do potrawy, którą możemy przygotować praktycznie bez żadnych umiejętności kulinarnych. Zaczynamy od przetarcia marchewki na tarce o grubych oczkach. Następnie warzywo wrzucamy do garnka z ok. 1 litrem wody. Do gotującej się marchewki dorzucamy ryż i solimy całość do smaku.

Nasze lekkostrawne danie obiadowe gotujemy tak długo, aż marchew i ryż całkowicie zmiękną. Dorzucamy do marchwianki natkę pietruszki, a następnie całość blendujemy. Na pewno takie danie obiadowe jest nie tylko zdrowe, ale jednocześnie idealnie sprawdzi się w chorobach układu pokarmowego.

Lekkostrawny obiad na chory żołądek na słodko

Bardzo często w różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, mamy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Oczywiście jedzenie czekolady oraz innych słodyczy w takiej sytuacji nie będzie zbyt dobrym pomysłem. Jednak, zastanawiając się nad tym, co ugotować, aby nasze potrawy były nie tylko lekkostrawne, ale jednocześnie spełniały nasze oczekiwania pod względem walorów smakowych, to na pewno doskonale sprawdzi się ryż z bananem.

Do przygotowania tego dania, będziemy potrzebować:

  • 1 woreczek ryżu białego (100 g)
  • 2 banany
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli do smaku
  • 100 ml mleka roślinnego

Woreczek ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Banany kroimy na plasterki i odkładamy na bok. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko roślinne, po czym dodajemy do ryżu wyłożonego w miseczki. Na wierzch układamy banany, a całość doprawiamy cynamonem. Tego typu słodkie potrawy możemy serwować zarówno na ciepło, jak i również na zimno.

Co ugotować na lekkostrawny obiad? Pomysł na zupę krem z cukinii

Bardzo często zastanawiamy się nad tym, jak zrobić zdrowe potrawy, które na pewno idealnie wkomponują się w dietę lekkostrawną. Takim pomysłem na dania lekkostrawne jest zupa krem z cukinii. Jest ona nie tylko lekka dla naszego żołądka, ale również sycąca, a także pełna witamin. Dlatego dobrze jest dowiedzieć się, jak zrobić tego typu danie, dzięki czemu nasz jadłospis nie będzie monotonny.

Do przygotowania takiej zupy krem, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki klarowanego masła

Dania lekkostrawne na szczęście mogą być nie tylko smaczne, ale również łatwe w wykonaniu. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić zupę krem z cukinii, zaczynamy od umycia oraz obrania wszystkich warzyw. Cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem, gdy tylko cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty. Na samym końcu do naszej potrawy dokładamy pokrojonego ziemniaka i również podsmażamy przez kilka minut.

Po tym czasie, do garnka dolewamy bulion warzywny, który doprawiamy solą oraz majerankiem. Zupę gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec całość blendujemy i dodajemy sklarowane masło wraz z posiekaną natką pietruszki. Taką zupę krem z cukinii, możemy serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dieta lekkostrawna - pomysł na pierś z kurczaka

Gdy tylko mamy zalecenia od lekarza, aby trzymać się diety lekkostrawnej, z pewnością chcemy się dowiedzieć, co ugotować na obiad, aby w żaden sposób nie obciążać swojego żołądka. Okazuje się, że takich przepisów jest bardzo wiele. Wśród nich dominuje chude mięso, które najlepiej, aby było gotowane lub duszone.

Aby przygotować takie danie, będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g białego ryżu
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g zielonego groszku, najlepiej świeżego lub ewentualnie mrożonego
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Dieta lekkostrawna jest nie tylko bardzo zdrowa, ale jednocześnie jej przygotowanie nie powinno stanowić dla nas większego problemu. Przede wszystkim takie dania z piersi kurczaka zaczynamy od tego, żeby ugotować mięso w lekko osolonej wodzie. Natomiast w drugim garnku gotujemy 2 woreczki ryżu, według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, po czym podsmażamy przez kilkanaście minut pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek oraz kukurydzę.

Z gotowanego mięsa bierzemy niecałe pół szklanki wywaru, które mieszamy z mąką, w ten sposób przygotowując delikatny sos. Ostatecznie mieszamy całe danie z ryżem, posypując całość posiekanym koperkiem. Naszą lekkostrawną potrawkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli chcemy, to możemy również dodać do naszego dania ziół i przypraw takich jak bazylia, oregano, czy też majeranek, które jeszcze bardziej wspierają nasze trawienie.

 

Lekkostrawny obiad na chory żołądek. Zobacz, co ugotować na zdrowe i lekkie danie obiadowe, także jak zrobić posiłki na słodko, które nie będą uciążliwe dla żołądka.

Lekkostrawny obiad na chory żołądek - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto