-
Perliczka
Perliczka pieczona w całości to dobry pomysł na obiad. Jeśli jest to perliczka całkiem sporych rozmiarów, to biorąc pod uwagę …
30 + 75 min łatwy 4 676 kcal -
Perliczka pieczona
Perliczka pieczona to wspaniały pomysł na niezwykle smaczny, ale również wykwintny obiad. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego …
20 + 50 min łatwy 4 836 kcal -
Rosół z perliczki
Rosół z perliczki to idealny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. …
20 + 60 min łatwy 10 633 kcal
Jak przyrządzić perliczkę - przepisy
-
Perliczka pieczona w rękawie
Perliczka pieczona w rękawie jest mięsem niezwykle smacznym i naprawdę soczystym. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso …
20 + 60 min łatwy 6 589 kcal -
Perliczka pieczona w kawałkach
Perliczka pieczona w kawałkach to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jej …
45 min średni 6 553 kcal -
Perliczka pieczona z nadzieniem
Perliczka pieczona z nadzieniem to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest …
45 + 50 min średni 4 643 kcal -
Perliczka w pomarańczach
Perliczka w pomarańczach jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników ciekawych i nieco wykwintnych potraw. Można przygotować ją w kilka chwil …
45 + 50 min łatwy 4 648 kcal -
Perliczka po francusku
Perliczka po francusku to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych propozycji. Jest delikatna …
60 + 60 min średni 4
Jak przyrządzić perliczkę – poznaj sprawdzone przepisy na perliczkę
Mięso z perliczki uważane jest za jedno z najbardziej wartościowych na obiad. Cala perliczka ma wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Poza tym jest naprawdę pyszna – nie tylko przyrządzana na święta. Mięso jest delikatne, smaczne i kruche, o ile zostanie odpowiednio przygotowane. Perliczka najlepiej smakuje, gdy jest robiona w piekarniku. Jak upiec perliczkę? Czy istnieje tylko jeden sprawdzony przepis na perliczkę? Dlaczego warto włączyć mięso do swojej diety? Dowiedz się, jak przyrządzić perliczkę i sprawdź najważniejsze wartości odżywcze tego mięsa.
Jak przyrządzić perliczkę? Pieczona cała perliczka – nie tylko na święta
Dlaczego warto jeść mięso z perliczki?
Perliczka to dobre, pożywne i niezwykle delikatne mięso. Odpowiednio przygotowane na pewno zaskoczy wyjątkowym smakiem, a także teksturą. Mięso perliczki w smaku jest wyrazistsze niż np. mięso z kurczaka. Szefowie kuchni uważają je za delikatniejsze, a także bardziej soczyste. Sprawia to, że perliczka idealnie sprawdza się w różnorodnych technikach gotowania. Najsmaczniejsza jest pieczona w całości w piekarniku, choć perliczka świetnie znosi też smażenie, duszenie czy grillowanie. Poza tym świetnie komponuje się z różnymi przyprawami i składnikami, więc można z niej przygotować mnóstwo potraw. Na tym jednak szereg zalet spożywania perliczki wcale się nie kończy:
- Mięso perliczki jest bogate w cenne dla organizmu składniki odżywcze. Wśród nich z całą pewnością wyróżniamy białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Poza tym perliczka to mięso niskotłuszczowe, będące świetnym wyborem dla osób zdrowo się odżywiających. Jednocześnie spożywanie perliczki w formie gotowanej czy pieczonej wspiera organizm w utrzymywaniu dobrej kondycji.
- Z perliczki można przygotować wiele rozmaitych potraw. Pyszna jest upieczona w całości, jednak nie jest to jedyny pomysł na mięso. Można też przyrządzić poszczególne części perliczki, np. piersi czy udka. Mięso można też zamarynować w ulubionych przyprawach i ziołach. Możliwości są niemal nieograniczone, dzięki czemu można wypróbować wiele przepisów i dopasować dania do indywidualnych preferencji smakowych lub diety.
- Warto podawać perliczkę na święta wigilijne albo z okazji innej, większej uroczystości. To zdecydowanie „odświętne” mięso, którego obecność na stole doda elegancji i uroku całej uczcie. Przygotowanie dowolnej potrawy z perliczki może być wyjątkowym pomysłem na zaskoczenie gości.
Smaczne sposoby na perliczkę – pomysł na eleganckie danie dla gości
Jak już wspominaliśmy, nie istnieje tylko jeden konkretny przepis na perliczkę. Mięso można bowiem przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Oto dobre dania, które można przygotować na bazie perliczki:
- Perliczka w marynacie cytrynowej – smaczne i bardzo proste do przygotowania. Perliczkę marynuje się w mieszance soku z cytryny, ziół, czosnku i oliwy, a następnie piecze w piekarniku. W efekcie otrzymujemy aromatyczne i soczyste mięso, które na pewno zrobi wrażenie na gościach zaproszonych na obiad czy kolację.
- Perliczka w sosie z czerwonego wina – pyszna potrawa może być znakomitym daniem popisowym na kolację dla gości. Wykwintne danie smaży się na patelni, a następnie dusi w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem ziół i warzyw. Perliczka najlepiej smakuje podawana z puree ziemniaczanym albo pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
- Perliczka zawijana w boczku – wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Perliczkę nadziewa się szpinakiem, serem feta i pomidorami, a następnie zawija w plastry boczku i piecze w piekarniku. Doskonale smakuje z sosem grzybowym i sałatką z zielonych pomidorów lub szparagami.
- Sałatka z perliczką i owocami – w letnie, upalne dni najlepiej sprawdza się właśnie to danie. Pokrojone mięso perliczki miesza się z sezonowymi owocami (truskawkami, winogronem, gruszką). Warto polać sałatkę orzeźwiającym dressingiem w postaci jogurtu naturalnego. Z daniem doskonale komponują się orzechy włoskie.
Jak przyrządzić perliczkę? Sprawdzone pomysły na smaczną perliczkę
Jak upiec perliczkę? Prosty sposób na smaczne danie
Chcesz zaskoczyć gości smacznym wykwintnym daniem? Warto przygotować dla nich faszerowaną perliczkę. Okazuje się, że danie wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby przyrządzić perliczkę. Szkoda, że mięso to rzadko pojawia się w naszym menu – jest bowiem szlachetne i niezwykle wartościowe. W dodatku perliczka smakuje naprawdę wspaniale – zachwyca delikatnością, miękkością i soczystością. Wszystko za sprawą odpowiedniej marynaty oraz obróbki termicznej. Dobrze doprawiona na pewno zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających miłośników kuchni. Do przyrządzenia perliczki potrzebujesz następujących składników: perliczka, jabłka, sok pomarańczowy, suszona żurawina, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku (mielony czosnek, tymianek, rozmaryn, pierz i sól).
Najpierw zmieszaj w miseczce sok z pomarańczy z solą, pieprzem i oliwą. Dosyp zioła do smaku i zamieszaj. Umyj mięso i natrzyj je pastą ziołową. Włóż pastę do środka perliczki, po czym zawiń całość w folię spożywczą – włóż do lodówki na maksymalnie 3 godziny. Gdy perliczka będzie przechodzić przyprawami, obierz jabłko i pokrój w równą kostkę – zmieszaj z suszoną żurawiną. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 50 minut. Piecz perliczkę w 200 st. C. W ten sposób przygotowane danie na pewno zachwyci każdego gościa. Warto podkreślić, że zrobienie potrawy nie zajmuje wiele czasu, więc zdążysz ją zrobić na wykwintny obiad lub zaplanowaną kolację. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że samo marynowanie mięsa jest procesem dość czasochłonnym. Nie warto go jednak skracać – właśnie od tego, jak perliczka przesiąknie marynatą, zależy cały smak dania.
Perliczka pieczona w kawałkach – pyszna potrawa na obiad
Jeśli nie masz pomysłu na obiad dla rodziny, spróbuj zaskoczyć ich perliczką pieczoną w kawałkach. Mięso z perliczki jest zdrowe, smaczne i sycące. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc dania na bazie perliczki wydają się wręcz idealne do odtworzenia. W tym przepisie mięso jest tylko delikatnie doprawione papryką i innymi ziołami, które wspaniale komponują się ze smakiem delikatnego mięsa. Warto dodać, że mięso spisze się świetnie nie tylko na rodzinny obiad, ale też na każdą ważną uroczystość. Do przygotowania potrawy potrzebujesz perliczki, czosnku, cytryny, oliwy z oliwek, soku z cytryny, a także przypraw do smaku: mielonego czosnku, papryki słodkiej, tymianku, soli i pieprzu.
Wlej do miseczki sok z cytryny i oliwę z oliwek, następnie dodaj przyprawy. Umyj mięso, podziel na kawałki i osusz. Pozbądź się nadmiaru skóry, po czym natrzyj mięso pastą z oliwy i przypraw. Zawiń perliczkę w folię spożywczą i wstaw na ok. 2-3 godzony do lodówki, żeby nimi przeszła. Po upływie wskazanego czasu włóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego i odłóż na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upływie czasu obłóż mięso plastrami cytryny i obranymi ząbkami czosnku – odstaw jeszcze na ok. 20 minut. Dzięki temu przepisowi na pewno uda ci się zaskoczyć najbliższych. Nie dość, że mięso smakuje wybornie, to w dodatku elegancko prezentuje się na stole. Warto regularnie jeść perliczkę, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych.