Gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal
Gulasz wołowy - przepisy
-
Carbonada
Carbonada to rodzaj belgijskiego gulaszu wołowego, który zachwyca nadzwyczajnym smakiem i aromatem. To naprawdę wspaniała opcja, która zaskakuje szlachetnym charakterem. …
15 + 60 min łatwy 4 360 kcal -
Gulasz z wołowiny
Gulasz z wołowiny to pomysł na pyszny, sycący, zdrowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad weekendowy …
30 + 90 min łatwy 3 371 kcal -
Tradycyjny gulasz wołowy
Tradycyjny gulasz wołowy to bardzo dobry pomysł na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wołowy gulasz to świetne danie jednogarnkowe łączące …
25 + 120 min łatwy 5 708 kcal -
Gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami to świetny pomysł na smaczny, sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Mimo, że mięso z …
60 min średni 5 287 kcal -
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz to danie z duszonego mięsa, …
20 + 120 min łatwy 10 360 kcal -
Gulasz wołowy z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 40 min łatwy 4 269 kcal
-
Gulasz wołowy węgierski
Gulasz wołowy węgierski to bardzo dobry pomysł na tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Tajemnica gulaszu polega na podsmażeniu papryki ostrej na …
20 + 150 min łatwy 10 431 kcal -
Gulasz z kaszą gryczaną
Gulasz z kaszą gryczaną i warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Postaw na dowolny rodzaj mięsa …
40 + 40 min łatwy 4 351 kcal -
Gulasz wołowy w sosie własnym
Gulasz wołowy w sosie własnym to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 40 min łatwy 3 339 kcal -
Gulasz z pręgi wołowej
Gulasz z pręgi wołowej z warzywami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche …
20 + 40 min łatwy 4 398 kcal -
Gulasz z łopatki wołowej
Gulasz z łopatki wołowej to najlepszy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować aromatyczny gulasz, …
20 + 150 min łatwy 10 369 kcal
-
Gulasz wołowy Thermomix
Gulasz wołowy Thermomix to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki gulasz doskonale smakuje z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. …
20 + 30 min łatwy 5 -
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Boeuf strogonow
Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który …
20 + 40 min łatwy 4 138 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal
-
Eintopf
Eintopf to nic innego jak gulasz wołowy jako idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche …
20 + 40 min łatwy 4 177 kcal -
Zupa gulaszowa Thermomix
Zupa gulaszowa Thermomix to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w …
20 + 70 min łatwy 6 272 kcal -
Wołowina z warzywami
Wołowina z warzywami to super pomysł na obiad. Mięso wołowe przygotowane w jarzynach, podane z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy …
10 + 60 min łatwy 4 234 kcal -
Bigos po cygańsku z klopsikami
Przepis na bigos po cygańsku z klopsikami to świetny pomysł na obiad, nie tylko sycący, ale również pyszny. Do przygotowania …
20 + 80 min łatwy 10 464 kcal -
Flaczki jak u mamy
Flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
20 + 40 min łatwy 6 99 kcal
-
Strogonow Thermomix
Strogonow Thermomix to danie na obiad, które koniecznie powinniście wykonać. Jest niesamowicie bogaty w mięso i warzywa, a tym samym …
30 + 170 min średni 6 245 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną …
20 + 80 min łatwy 6 477 kcal -
Bozbasz
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który …
25 + 180 min łatwy 4 561 kcal -
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – …
30 + 90 min łatwy 6 685 kcal -
Gulasz
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest …
25 + 60 min łatwy 5 519 kcal
Gulasz wołowy - co to jest?
Wołowina to jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce, ale i na świecie. Znajduje się w niej dużo cennego dla zdrowia białka, dzięki któremu organizm każdego dnia może dobrze funkcjonować. Wołowina przepełniona jest wartościowymi składnikami mineralnymi, na przykład dużo w niej żelaza i fosforu. Mięso wołowe ma jasnoczerwoną barwę, a jego smak oraz konsystencja po obróbce termicznej idealnie nadają się do wielu potraw. Najbardziej cenionymi wśród ludzi rodzajami wołowiny jest rostbef, polędwica, antrykot, łopatka i mostek.
Gulasz wołowy – zbiór przepisów na gulasz z wołowiny
Wołowina to przepyszne mięso, które idealnie pasuje na gulasz wołowy. Właśnie z tego rodzaju mięsa przyrządzić można aromatyczny sos, idealnie podkreślony przez mięso gulaszowe. Wystarczy dusić wołowinę, aby zrobić pożywny i pyszny, tradycyjny gulasz mięsny z papryką lub innymi warzywami. Jak zrobić klasyczny gulasz wołowy? Jakie składniki warto wykorzystać, aby posiłek na obiad wyszedł smaczny oraz możliwie wykwintny? Sprawdź przepis na pyszny gulasz i dowiedz się więcej na temat właściwości mięsa wołowego.
Jak przygotować gulasz wołowy? Sprawdzone sposoby na tradycyjny gulasz
Najważniejsze właściwości mięsa wołowego – to warto wiedzieć o wołowinie!
Wołowina to mięso znane wszystkim fanom gotowania. Uchodzi ono za jedno z najlepszych możliwych źródeł białka na całym świecie. Wołowina w prawie 25% składa się z białka, dlatego też na tle innych rodzajów mięs wypada ona naprawdę znakomicie. W wołowinie znaleźć można również wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, na przykład żelazo i fosfor. Jest w niej również mnóstwo witamin z grupy B, a także witamina A, D i E. Wśród najpopularniejszych rodzajów wołowiny wyróżnia się antrykot, karkówkę, polędwicę, szponder, mostek i rostbef.
Wiele osób uważa, że wołowina to jedno z najzdrowszych rodzajów mięs. Owszem, nie ma ona tak dużo tłuszczu, jak pozostałe czerwone mięsa. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie jest to najbardziej dietetyczne mięso świata. Są w nim bowiem niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone, przez co nie zaleca się częstego jedzenia wołowiny osobom, które borykają się z nadwagą. Jeśli dodatkowo ma się problem z chorobami układu sercowo-naczyniowego, lepiej unikać jedzenia wołowiny – a już zwłaszcza w nadmiarze. Staraj się nie podawać też mięsa wołowego dzieciom. Jeśli już, to od czasu do czasu i wyłącznie chude kawałki.
Informacje o wołowinie, które każdy powinien znać
Wybierając wołowinę, należy zawsze porządnie ocenić ją pod kątem wizualnym. W praktyce oznacza to, że należy bezwzględnie zwrócić uwagę na kolor kupowanego mięsa. Musi być on wyrazisty i jasnoczerwony. Mięso nie może z kolei odkształcać się po dotknięciu go palcem – musi być sprężyste i jędrne, a po wciśnięciu w nie palca powrócić do swojego pierwotnego kształtu. Niezwykle ważne jest przyjrzenie się datom ważności mięsa, a także temu, w jaki sposób jest ono zapakowane w sklepie. Jeśli opakowanie będzie bowiem uszkodzone, możliwe jest, że wołowina już się zepsuła. Najlepiej kupować mięso od sprawdzonych dostawców, którzy polecani są przez innych ludzi. Dobrej jakości wołowina powinna mieć też certyfikat jakości.
Wołowina to znakomite mięso na smaczny i pożywny obiad. Z całą pewnością wołowina ma więcej witaminy B12 niż wieprzowina, którą Polacy najczęściej kupują w marketach spożywczych. Dlaczego poleca się przejść na wołowinę? Otóż ma ona znacznie bogatszy skład niż wieprzowina. Przede wszystkim znajduje się w niej żelazo, fosfor i cynk w ilości podwójnie większej niż w wieprzowinie. Mięso wołowe powinno się jeść maksymalnie 500 g tygodniowo. Spożywając wołowinę sporadycznie, na pewno nie zaszkodzisz swojemu zdrowiu. Należy jednak zawsze pamiętać o tym, aby przyrządzać mięso możliwie delikatnymi sposobami, np. piekąc je w piekarniku. Smażenie mięsa nie dość, że pozbawi go wielu cennych właściwości odżywczych, to w dodatku doda mu kompletnie niepotrzebnych kalorii.
Ciekawostki o wołowinie i najciekawsze dania z mięsa wołowego
Wołowina to jedno z najbardziej popularnych mięs w Ameryce. Właśnie tam przykłada się ogromną uwagę do tego, aby mięso wołowe było jak najlepszej i jak najwyższej jakości. W Polsce statystycznie jedna osoba zjada ok. 5 kilogramów tego mięsa rocznie. To zaskakująco niewiele w porównaniu do innych krajów. Mieszkańcy np. Argentyny z kolei zjadają bowiem rocznie prawie 70 kilogramów wołowiny na osobę. W Polsce wołowina pozyskiwana jest niestety z krów mlecznych, których jakość mięsa pozostawia, najkrócej mówiąc… wiele do życzenia. Sprawia to, że musimy ściągać mięso wołowe z innych państw. Konieczność importu wpływa na cenę wołowiny – właśnie dlatego też jest ona dość droga w sklepach i nie każdego stać na to mięso. Polacy chętniej sięgają wobec tego po wieprzowinę. Należy zapamiętać, że wołowina jako jedno z nielicznych mięs wydziela zapach – jest on nieco kwaskowaty. Świadczy to o dojrzałości mięsa wołowego.
Warto od razu wspomnieć o daniach, które przyrządzić można z wołowiny. Do zdecydowanie najbardziej popularnych i lubianych należy Boeuf Strogonow, czyli smażone mięso wołowe z sosem. Mięso najczęściej krojone jest w paski i przesmażane z cebulą oraz pieczarkami. Drugim lubianym daniem z wołowiny jest arabska kefta, a więc szaszłyki z mielonej wołowiny z ryżem, jajkiem i cebulą, które doprawia się kminkiem i curry. Niesłabnącą popularnością cieszy się także stek z polędwicy wołowej z grilla, wysmażany w czterech stopniach. Wartym polecenia daniem z mięsa wołowego jest również carpaccio, a więc potrawa krojona w poprzek na cienkie plastry. Mięso powinno się posmarować oliwą i potraktować solą z pieprzem, parmezanem i sosem winegret.
Przepis na pyszny gulasz wołowy, krok po kroku. Jak dusić mięso gulaszowe?
Wykwintny gulasz wołowy z papryką – sprawdź, jak go zrobić
Gulasz wołowy to smaczne danie, które poleca się zwłaszcza na rodzinne obiady. Nie jest to trudna do przygotowania potrawa, więc z jej zrobieniem poradzi sobie nawet największy amator gotowania. W celu przyrządzenia gulaszu wołowego należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów: polędwica wołowa, papryka (czerwona i żółta), cebula, marynowane pieczarki, czosnek, ziemniaki, marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, bulion wołowy, nać pietruszki i przyprawy do smaku. Masz już wszystkie składniki? Zatem opłucz mięso, osusz je na papierowym ręczniku i pokrój w grubszą kostkę. Posiekaj nać pietruszki. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka, marchewkę z ziemniakami obierz i pokrój w kostkę, a papryki umyj, osusz i pokrój w równe kawałki – wcześniej usuwając z nich gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i potnij na talarki.
Na sam początek porządnie rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj fragment pokrojonego już mięsa i smaż, aż się zarumieni. Włóż mięso do garnka i cały czas przesmażaj kolejne warstwy mięsa. Wołowina powinna po przełożeniu całości zostać zalana bulionem. Musisz gotować ją przez godzinę. Wykorzystaj następnie patelnię po przesmażanym mięsie i rozgrzej ją dwoma łyżkami oleju. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj przez maksymalnie 2 minuty. Dodaj marchewkę, pieczarki i paprykę do cebuli z czosnkiem. Zmieszaj całość i smaż przez ok. 15 minut. Przełóż wszystko do naczynia z mięsem, po czym dodaj przyprawy do smaku (m.in. słodką i ostrą papryczkę). Smaż wszystko przez kolejne kilkanaście minut. Następnie dodaj 2 łyżki mąki do zimnej wody i wymieszaj składniki. Dodaj gorący gulasz, a później dolej do niego zawartość szklanki. Gulasz podawaj z pokrojoną drobno pietruszką.
Gulasz wołowy to prosta potrawa, z której przyrządzeniem znakomicie poradzi sobie nawet największy amator gotowania. Nie trzeba mieć wieloletniego doświadczenia w kuchni, aby zrobić potrawę. Podczas tworzenia gulaszu należy pamiętać, aby ziemniaki zawsze zalać wcześniej wodą – tylko w ten sposób nie zrobią się bowiem czarne. W przepisie sprawdzi się najlepiej zarówno polędwica wołowa, jak i łopatka. Możesz również postawić na goleń, która także wybornie smakuje pod postacią gulaszu. Mimo że danie jest proste w przygotowaniu, należy poświęcić dużo czasu na jego zrobienie. Odtworzenie przepisu zajmuje przeciętnie od 2 do nawet 4 godzin. Czy przepis można delikatnie zmodyfikować? Owszem, możesz dodać do gulaszu zarówno krojone pomidory z puszki, jak i przecier pomidorowy.
Gulasz wołowy z warzywami – najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym i bardzo smacznym przepisem na wspólny obiad? Jedną z najlepszych propozycji jest gulasz wołowy z warzywami. To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli przepadacie za mięsnymi, treściwymi i pełnowartościowymi posiłkami, danie was zachwyci. Do przyrządzenia gulaszu należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwicę wołową, bulion wołowy, cebulę, groszek zielony mrożony, marchewkę, oliwę z oliwek, czosnek, seler korzeniowy, paprykę czerwoną i przyprawy do smaku – majeranek, paprykę wędzoną i słodką, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Najpierw należy posiekać czosnek z cebulą, po czym podsmażyć je na oliwie przez kilka minut. Na tę samą patelnię wrzucić trzeba pokrojoną w średnią kostkę wołowinę – smaż ją przez ok. 15 minut. Wlej do mięsa bulion wołowy, po czym duś przez kwadrans pod przykryciem. Na tarce zetrzyj seler, pietruszkę i marchew, po czym dodaj do mięsa warzywa wraz z papryką pokrojoną w kostkę. Dorzuć groszek zielony i duś wszystko przez minimum 40 minut. Zalej pomidorami wszystkie składniki, dopraw całość do smaku i porządnie wymieszaj. Klasyczny gulasz z warzywami podawaj z ziemniakami pokrojonymi w talarki i dowolną surówką.
Gulasz wołowy z warzywami jest doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Fakt, mięso z wołowiny wymaga trochę więcej czasu, jeśli chodzi o jego przygotowanie, jednak jest ono tego warte. Gulasz wołowy to danie dedykowane zwłaszcza miłośnikom mięsa, ale też fanom treściwych potraw. Jeśli chodzi o warzywa w gulaszu, możesz tak naprawdę używać dowolnych – zależnie od tego, jakie warzywa preferujesz. Doskonale sprawdza się papryka, ale też bakłażan, cukinia, kiszone ogórki, zielony groszek czy fasola szparagowa. Świetnie sprawdzają się także pieczarki, czosnek i cebula. Niektórzy dodają do gulaszu wołowego czerwone, ciemne i wytrawne wino, ponieważ nadaje ono potrawie niezwykłego charakteru i aromatu – oczywiście jest to wówczas wersja dla dzieci.
Czy na gulasz nadaje się też mięso inne niż wołowe?
Gulasz to potrawa uwielbiana przez ludzi, która daje możliwość dowolnych modyfikacji i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjny gulasz robi się z mięsa wołowego w połączeniu z cebulą i papryką, jednak do przyrządzenia dania można wykorzystać również inne rodzaje mięsa. Wśród nich warto wymienić:
- Drób – gulasz na drobiu smakuje
naprawdę wybornie. Najlepiej wykorzystać wówczas piersi z kurczaka albo udka.
Gulasz drobiowy jest mniej kaloryczny niż wołowy, a także ma od niego znacznie
mniej tłuszczu. Warto dodać, że mięso drobiowe świetnie łączy się z przyprawami
w postaci słodkiej i ostrej papryki, a także z warzywnymi dodatkami. Gulasz
jest również lżejszy i bardziej delikatny.
- Wieprzowina – jest to idealny „złoty środek” między gulaszem wołowym a drobiowym. Z pewnością jest to także tańsza alternatywa obu potraw. Do przygotowania gulaszu wieprzowego należy zakupić szynkę albo łopatkę, które najlepiej nadają się do takiej potrawy. Wieprzowina nie potrzebuje wielu dodatków, a sos z mięsa wydziela się w zasadzie mimowolnie. Właśnie przez to gulasz wieprzowy określany jest jako danie w sosie własnym.
Niezależnie o tego, na jakie mięso do gulaszu się zdecydujesz, zawsze powinno być ono jak najwyższej jakości. Należy bezwzględnie kierować się wskazówkami, o których wspomnieliśmy na początku tego tekstu. Nie zapominaj również o dodatkach, ponieważ właśnie one odpowiadają za ostateczny smak i aromat całego gulaszu. Korzystaj z papryki, cebuli i przypraw – to dzięki nim gulasz zyskuje na wyrazistości potrawy.