Gulasz wołowy

gulasz wołowy

Wołowina to jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce, ale i na świecie. Znajduje się w niej dużo cennego dla zdrowia białka, dzięki któremu organizm każdego dnia może dobrze funkcjonować. Wołowina przepełniona jest wartościowymi składnikami mineralnymi, na przykład dużo w niej żelaza i fosforu. Mięso wołowe ma jasnoczerwoną barwę, a jego smak oraz konsystencja po obróbce termicznej idealnie nadają się do wielu potraw. Najbardziej cenionymi wśród ludzi rodzajami wołowiny jest rostbef, polędwica, antrykot, łopatka i mostek.

Gulasz wołowy – zbiór przepisów na gulasz z wołowiny

Wołowina to przepyszne mięso, które idealnie pasuje na gulasz wołowy. Właśnie z tego rodzaju mięsa przyrządzić można aromatyczny sos, idealnie podkreślony przez mięso gulaszowe. Wystarczy dusić wołowinę, aby zrobić pożywny i pyszny, tradycyjny gulasz mięsny z papryką lub innymi warzywami. Jak zrobić klasyczny gulasz wołowy? Jakie składniki warto wykorzystać, aby posiłek na obiad wyszedł smaczny oraz możliwie wykwintny? Sprawdź przepis na pyszny gulasz i dowiedz się więcej na temat właściwości mięsa wołowego.

Jak przygotować gulasz wołowy? Sprawdzone sposoby na tradycyjny gulasz

Najważniejsze właściwości mięsa wołowego – to warto wiedzieć o wołowinie!

Wołowina to mięso znane wszystkim fanom gotowania. Uchodzi ono za jedno z najlepszych możliwych źródeł białka na całym świecie. Wołowina w prawie 25% składa się z białka, dlatego też na tle innych rodzajów mięs wypada ona naprawdę znakomicie. W wołowinie znaleźć można również wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, na przykład żelazo i fosfor. Jest w niej również mnóstwo witamin z grupy B, a także witamina A, D i E. Wśród najpopularniejszych rodzajów wołowiny wyróżnia się antrykot, karkówkę, polędwicę, szponder, mostek i rostbef.

Wiele osób uważa, że wołowina to jedno z najzdrowszych rodzajów mięs. Owszem, nie ma ona tak dużo tłuszczu, jak pozostałe czerwone mięsa. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie jest to najbardziej dietetyczne mięso świata. Są w nim bowiem niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone, przez co nie zaleca się częstego jedzenia wołowiny osobom, które borykają się z nadwagą. Jeśli dodatkowo ma się problem z chorobami układu sercowo-naczyniowego, lepiej unikać jedzenia wołowiny – a już zwłaszcza w nadmiarze. Staraj się nie podawać też mięsa wołowego dzieciom. Jeśli już, to od czasu do czasu i wyłącznie chude kawałki.

Informacje o wołowinie, które każdy powinien znać

Wybierając wołowinę, należy zawsze porządnie ocenić ją pod kątem wizualnym. W praktyce oznacza to, że należy bezwzględnie zwrócić uwagę na kolor kupowanego mięsa. Musi być on wyrazisty i jasnoczerwony. Mięso nie może z kolei odkształcać się po dotknięciu go palcem – musi być sprężyste i jędrne, a po wciśnięciu w nie palca powrócić do swojego pierwotnego kształtu. Niezwykle ważne jest przyjrzenie się datom ważności mięsa, a także temu, w jaki sposób jest ono zapakowane w sklepie. Jeśli opakowanie będzie bowiem uszkodzone, możliwe jest, że wołowina już się zepsuła. Najlepiej kupować mięso od sprawdzonych dostawców, którzy polecani są przez innych ludzi. Dobrej jakości wołowina powinna mieć też certyfikat jakości.

Wołowina to znakomite mięso na smaczny i pożywny obiad. Z całą pewnością wołowina ma więcej witaminy B12 niż wieprzowina, którą Polacy najczęściej kupują w marketach spożywczych. Dlaczego poleca się przejść na wołowinę? Otóż ma ona znacznie bogatszy skład niż wieprzowina. Przede wszystkim znajduje się w niej żelazo, fosfor i cynk w ilości podwójnie większej niż w wieprzowinie. Mięso wołowe powinno się jeść maksymalnie 500 g tygodniowo. Spożywając wołowinę sporadycznie, na pewno nie zaszkodzisz swojemu zdrowiu. Należy jednak zawsze pamiętać o tym, aby przyrządzać mięso możliwie delikatnymi sposobami, np. piekąc je w piekarniku. Smażenie mięsa nie dość, że pozbawi go wielu cennych właściwości odżywczych, to w dodatku doda mu kompletnie niepotrzebnych kalorii.

Ciekawostki o wołowinie i najciekawsze dania z mięsa wołowego

Wołowina to jedno z najbardziej popularnych mięs w Ameryce. Właśnie tam przykłada się ogromną uwagę do tego, aby mięso wołowe było jak najlepszej i jak najwyższej jakości. W Polsce statystycznie jedna osoba zjada ok. 5 kilogramów tego mięsa rocznie. To zaskakująco niewiele w porównaniu do innych krajów. Mieszkańcy np. Argentyny z kolei zjadają bowiem rocznie prawie 70 kilogramów wołowiny na osobę. W Polsce wołowina pozyskiwana jest niestety z krów mlecznych, których jakość mięsa pozostawia, najkrócej mówiąc… wiele do życzenia. Sprawia to, że musimy ściągać mięso wołowe z innych państw. Konieczność importu wpływa na cenę wołowiny – właśnie dlatego też jest ona dość droga w sklepach i nie każdego stać na to mięso. Polacy chętniej sięgają wobec tego po wieprzowinę. Należy zapamiętać, że wołowina jako jedno z nielicznych mięs wydziela zapach – jest on nieco kwaskowaty. Świadczy to o dojrzałości mięsa wołowego.

Warto od razu wspomnieć o daniach, które przyrządzić można z wołowiny. Do zdecydowanie najbardziej popularnych i lubianych należy Boeuf Strogonow, czyli smażone mięso wołowe z sosem. Mięso najczęściej krojone jest w paski i przesmażane z cebulą oraz pieczarkami. Drugim lubianym daniem z wołowiny jest arabska kefta, a więc szaszłyki z mielonej wołowiny z ryżem, jajkiem i cebulą, które doprawia się kminkiem i curry. Niesłabnącą popularnością cieszy się także stek z polędwicy wołowej z grilla, wysmażany w czterech stopniach. Wartym polecenia daniem z mięsa wołowego jest również carpaccio, a więc potrawa krojona w poprzek na cienkie plastry. Mięso powinno się posmarować oliwą i potraktować solą z pieprzem, parmezanem i sosem winegret.

Przepis na pyszny gulasz wołowy, krok po kroku. Jak dusić mięso gulaszowe?

Wykwintny gulasz wołowy z papryką – sprawdź, jak go zrobić

Gulasz wołowy to smaczne danie, które poleca się zwłaszcza na rodzinne obiady. Nie jest to trudna do przygotowania potrawa, więc z jej zrobieniem poradzi sobie nawet największy amator gotowania. W celu przyrządzenia gulaszu wołowego należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów: polędwica wołowa, papryka (czerwona i żółta), cebula, marynowane pieczarki, czosnek, ziemniaki, marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, bulion wołowy, nać pietruszki i przyprawy do smaku. Masz już wszystkie składniki? Zatem opłucz mięso, osusz je na papierowym ręczniku i pokrój w grubszą kostkę. Posiekaj nać pietruszki. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka, marchewkę z ziemniakami obierz i pokrój w kostkę, a papryki umyj, osusz i pokrój w równe kawałki – wcześniej usuwając z nich gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i potnij na talarki.

Na sam początek porządnie rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj fragment pokrojonego już mięsa i smaż, aż się zarumieni. Włóż mięso do garnka i cały czas przesmażaj kolejne warstwy mięsa. Wołowina powinna po przełożeniu całości zostać zalana bulionem. Musisz gotować ją przez godzinę. Wykorzystaj następnie patelnię po przesmażanym mięsie i rozgrzej ją dwoma łyżkami oleju. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj przez maksymalnie 2 minuty. Dodaj marchewkę, pieczarki i paprykę do cebuli z czosnkiem. Zmieszaj całość i smaż przez ok. 15 minut. Przełóż wszystko do naczynia z mięsem, po czym dodaj przyprawy do smaku (m.in. słodką i ostrą papryczkę). Smaż wszystko przez kolejne kilkanaście minut. Następnie dodaj 2 łyżki mąki do zimnej wody i wymieszaj składniki. Dodaj gorący gulasz, a później dolej do niego zawartość szklanki. Gulasz podawaj z pokrojoną drobno pietruszką.

Gulasz wołowy to prosta potrawa, z której przyrządzeniem znakomicie poradzi sobie nawet największy amator gotowania. Nie trzeba mieć wieloletniego doświadczenia w kuchni, aby zrobić potrawę. Podczas tworzenia gulaszu należy pamiętać, aby ziemniaki zawsze zalać wcześniej wodą – tylko w ten sposób nie zrobią się bowiem czarne. W przepisie sprawdzi się najlepiej zarówno polędwica wołowa, jak i łopatka. Możesz również postawić na goleń, która także wybornie smakuje pod postacią gulaszu. Mimo że danie jest proste w przygotowaniu, należy poświęcić dużo czasu na jego zrobienie. Odtworzenie przepisu zajmuje przeciętnie od 2 do nawet 4 godzin. Czy przepis można delikatnie zmodyfikować? Owszem, możesz dodać do gulaszu zarówno krojone pomidory z puszki, jak i przecier pomidorowy.

Gulasz wołowy z warzywami – najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym i bardzo smacznym przepisem na wspólny obiad? Jedną z najlepszych propozycji jest gulasz wołowy z warzywami. To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli przepadacie za mięsnymi, treściwymi i pełnowartościowymi posiłkami, danie was zachwyci. Do przyrządzenia gulaszu należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwicę wołową, bulion wołowy, cebulę, groszek zielony mrożony, marchewkę, oliwę z oliwek, czosnek, seler korzeniowy, paprykę czerwoną i przyprawy do smaku – majeranek, paprykę wędzoną i słodką, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

Najpierw należy posiekać czosnek z cebulą, po czym podsmażyć je na oliwie przez kilka minut. Na tę samą patelnię wrzucić trzeba pokrojoną w średnią kostkę wołowinę – smaż ją przez ok. 15 minut. Wlej do mięsa bulion wołowy, po czym duś przez kwadrans pod przykryciem. Na tarce zetrzyj seler, pietruszkę i marchew, po czym dodaj do mięsa warzywa wraz z papryką pokrojoną w kostkę. Dorzuć  groszek zielony i duś wszystko przez minimum 40 minut. Zalej pomidorami wszystkie składniki, dopraw całość do smaku i porządnie wymieszaj. Klasyczny gulasz z warzywami podawaj z ziemniakami pokrojonymi w talarki i dowolną surówką.

Gulasz wołowy z warzywami jest doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Fakt, mięso z wołowiny wymaga trochę więcej czasu, jeśli chodzi o jego przygotowanie, jednak jest ono tego warte. Gulasz wołowy to danie dedykowane zwłaszcza miłośnikom mięsa, ale też fanom treściwych potraw. Jeśli chodzi o warzywa w gulaszu, możesz tak naprawdę używać dowolnych – zależnie od tego, jakie warzywa preferujesz. Doskonale sprawdza się papryka, ale też bakłażan, cukinia, kiszone ogórki, zielony groszek czy fasola szparagowa. Świetnie sprawdzają się także pieczarki, czosnek i cebula. Niektórzy dodają do gulaszu wołowego czerwone, ciemne i wytrawne wino, ponieważ nadaje ono potrawie niezwykłego charakteru i aromatu – oczywiście jest to wówczas wersja dla dzieci.

Czy na gulasz nadaje się też mięso inne niż wołowe?

Gulasz to potrawa uwielbiana przez ludzi, która daje możliwość dowolnych modyfikacji i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjny gulasz robi się z mięsa wołowego w połączeniu z cebulą i papryką, jednak do przyrządzenia dania można wykorzystać również inne rodzaje mięsa. Wśród nich warto wymienić:

  • Drób – gulasz na drobiu smakuje naprawdę wybornie. Najlepiej wykorzystać wówczas piersi z kurczaka albo udka. Gulasz drobiowy jest mniej kaloryczny niż wołowy, a także ma od niego znacznie mniej tłuszczu. Warto dodać, że mięso drobiowe świetnie łączy się z przyprawami w postaci słodkiej i ostrej papryki, a także z warzywnymi dodatkami. Gulasz jest również lżejszy i bardziej delikatny.
  • Wieprzowina – jest to idealny „złoty środek” między gulaszem wołowym a drobiowym. Z pewnością jest to także tańsza alternatywa obu potraw. Do przygotowania gulaszu wieprzowego należy zakupić szynkę albo łopatkę, które najlepiej nadają się do takiej potrawy. Wieprzowina nie potrzebuje wielu dodatków, a sos z mięsa wydziela się w zasadzie mimowolnie. Właśnie przez to gulasz wieprzowy określany jest jako danie w sosie własnym.

Niezależnie o tego, na jakie mięso do gulaszu się zdecydujesz, zawsze powinno być ono jak najwyższej jakości. Należy bezwzględnie kierować się wskazówkami, o których wspomnieliśmy na początku tego tekstu. Nie zapominaj również o dodatkach, ponieważ właśnie one odpowiadają za ostateczny smak i aromat całego gulaszu. Korzystaj z papryki, cebuli i przypraw – to dzięki nim gulasz zyskuje na wyrazistości potrawy.

Gulasz wołowy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto