Focaccia

focaccia

Jednym z przykładów tradycyjnego, włoskiego pieczywa jest focaccia, czyli placek pieczony na drożdżach lub bez dodatku drożdży. Przypomina ona nieco spód do pizzy i często właśnie służy jako spód do pizzy. Jednak focaccia wymaga dłuższego wyrastania przed pieczeniem i jest grubsza niż spód do pizzy. Klasyczna focaccia posmarowana przed pieczeniem oliwą i posypana solą powstała w Ligurii, gdzie jada się ją maczając w oliwie. Ponadto podawana jest jako przystawka do potraw, na przykład od sałatek, do zup lub jako kanapkę. We Włoszech powstały różne regionalne odmiany focaccii jadane z solą, z cebulą, z serem lub z szynką. Dodatki układa się na wierzchu lub służą jako nadzienie. Focaccie podaje się na ciepło lub na zimno. Piecze się ją jako danie wytrawne lub na słodko.

Focaccia - polecane przepisy

Focaccia - pozostałe przepisy

Focaccia - przepisy na tradycyjną oraz focaccię w różnych wydaniach

Dieta śródziemnomorska, a szczególnie dieta włoska, uchodzi za lekką, zdrową, lekkostrawną i nietuczącą. Dlatego też coraz częściej sięgamy po dania kuchni włoskiej jak sałatki, dania główne oraz włoskie pieczywo. Coraz bardziej modne stają się lekkie, włoskie placki focaccia podawane do maczania w oliwie, do sałatek czy do zup. Okazuje się, że przepis na focaccię jest bardzo prosty i bez trudu można wzbogacić swoje menu o pyszne, włoskie pieczywo. Domowa focaccia posłuży jako dodatek do zup, sałatek, humusu, czy po prostu jako kanapka. Doradzamy jak zrobić ciasto na focaccię, przedstawiamy prosty przepis i wyjaśniamy jak się podaje focaccię i jakie dodatki do niej stosujemy.

Co to jest Focaccia

Przepis na modne, włoskie danie

Włoskie potrawy stają się coraz bardziej modne i coraz częściej zastanawiamy się jak je wykorzystać w codziennej diecie oraz jako dania na imprezę. Wraz z plagą nadwagi i chorób cywilizacyjnych, nierzadko związanych z dietą, poszukujemy bardziej zdrowych rozwiązań kulinarnych. Odpowiedzią może być zdrowa dieta śródziemnomorska, której przepisy na lekkie dania bardziej sprzyjają zachowaniu zdrowia przy obecnym, siedzącym trybie życia. Wśród kuchni śródziemnomorskich za szczególnie zdrową uchodzi kuchnia włoska. Jednym z ciekawych dań, jakie możemy zaczerpnąć z bogatej tradycji kuchni włoskiej, jest focaccia, czyli słynne, włoskie pieczywo regionalne stanowiące podstawę do pizzy.

Focaccia to regionalne pieczywo włoskie, które występuje w wielu odmianach, w zależności od regionu. Zazwyczaj podawana jest jako przystawka do potraw. W różnych regionach Włoch występuje focaccia cienka i pulchna, do której stosuje się różne dodatki jak: sól, zioła, oliwa z oliwek, suszone pomidory czy oliwki.

Generalnie focaccia służy jako podstawa do pizzy. Jednak nie jest tym samym co tradycyjny spód do pizzy neapolitańskiej. Klasyczna okrągłą pizza neapolitańska po wyrośnięciu ciasta jest rozciągana ręcznie i pieczona. Natomiast ciasto na focaccie wymaga dłuższego czasu wyrastania.

Włoska focaccia znacznie różni się rodzajem ciasta i dodatkami w zależności od regionu. Można ją jeść na ciepło od razu po wyjęciu z pieca. Jada się ją również na zimno. Focaccia służy jako podstawa do dań na słodko i na słono. Na słodko jada się ją z miodem i rodzynkami. Jako potrawa wytrawna występuje focaccia z solą, z ziołami, z serami, z szynką prosciutto, czy też z wędliną.

Skąd pochodzi focaccia

Płaskie pieczywo w postaci placków, niegdyś wypiekanych w palenisku, pojawiły się w rejonie żyznego półksiężyca, gdy tylko ludzie nauczyli się łączyć mąkę z wodą i piec placki. Polacki czy podpłomyki stały się pierwowzorem obecnego chleba. Co ciekawe, tradycja spożycia chleba wypiekanego z mąki z nasion trawy, rozwinęła się w tradycji kulinarnej cywilizacji wywodzących się z kultury żyznego półksiężyca, czyli generalnie w kulturach białego człowieka. Na przykład w kuchniach Dalekiego Wschodu nie jada się chleba i nie ma tradycji wypieku pieczywa, gdyż podstawą pożywienia jest głównie ryż i makarony. W wielu krajach pieczywo zostało zapożyczone znacznie później od Europejczyków. Dla przykładu popularne wietnamskie bagietki zostały zapożyczone od Francuzów.

Chleb jest podstawą żywienia w tradycji kulinarnej wywodzącej się z Bliskiego Wschodu, Europy i Północnej Afryki. Im bardziej na północ, tym bardziej klasyczne placki zostały zastąpione przez chleb na zakwasie, a obecnie na drożdżach. Natomiast w kuchni śródziemnomorskiej utrzymała się tradycja jedzenia płaskiego chleba w postaci placków, które podaje się do posiłku. Podobnie jak w starożytności, placki się łamie i macza w sosie lub wyciera sos z talerza. Przykładem takiego pieczywa są chlebki pita popularne Grecji i w kuchni arabskiej, tureckie placki pide, indyjski chlebek naan, czy właśnie włoska focaccia, która pochodzi prawdopodobnie od Etrusków lub starożytnych Greków. Prawdopodobnie focaccia wywodzi się z chleba starożytnych Rzymian, których podstawą diety był chleb maczany w oliwie z oliwek.

Warianty focacci w różnych regionach Włoch

Z biegiem lat przepis na focaccię przeszła wiele przeobrażeń. Współczesna focaccia wywodzi się z Ligurii, gdzie klimat utrudnia pieczenie chleba na drożdżach, zaś pieczywo szybko pleśnieje. Dlatego też zaczęto tam piec płaskie placki prawie bez drożdży. Klasyczną liguryjską focaccię robi się z ciasta zagniecionego z mąki, oliwy i wody. Niekiedy dodaje się drożdże, wówczas ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia. Po 2 godzinach ciasto wkłada się do formy i ponownie odstawia do wyrośnięcia. Przed upieczeniem ciasto smaruje się oliwą i posypuje gruboziarnistą solą. Po upieczeniu ciasto powinno być z wierzchu twarde i chrupiące, a w środku wilgotne.

Prawdziwa focaccia z regionu Ligurii nie jest nadziewana, lecz posypana na wierzchu rozmarynem, pieprzem, solą lub cebulą. Najczęściej nie stosuje się nadzienia, lecz dodatki układa na wierzchu jak to się dzieje w przypadku pizzy. W innych regionach Włoch jednak tradycyjny przepis na focaccię przeszedł tak dalekie przeobrażenia, że nie przypomina już klasycznego pieczywa. W niektórych regionach piecze się focaccie z nadzieniem, na przykład z serem, jak focaccia di Recco. Focaccia z regionu Recco koło Genui pieczona jest z nadzieniem z sera włożonym pomiędzy dwa bardzo cienkie płaty ciasta. W regionie Bari do ciasta na focaccię dodaje się ziemniaki. W północnych Włoszech piecze się również focaccię na słodko. Przykładem jest focaccia z Wenecji, gdzie oliwę zastępuje się masłem oraz dodaje się jaja i cukier. Pieczywo o podobnej nazwie stało się popularne także we Francji, Hiszpanii oraz w Argentynie.

Jak zrobić focaccię własnoręcznie w domu

Domowa focaccia - prosty przepis na ciasto do focacci

Domowa focaccia może posłużyć zarówno jako pieczywo do dań kuchni włoskiej, do sałatek, do dań z sosem, do humusu itp. Jako przekąska będzie idealnym daniem dla rodziny na podwieczorek, kolację czy letnim daniem na chwile relaksu na balkonie czy w ogrodzie. Focaccię z dodatkami chętnie zjesz w pracy jako danie z lunch boxa. Jako lekkie i pyszne danie, domowa focaccia zachwyci gości na nieformalnym spotkaniu towarzyskim, szczególnie jeśli chcemy zaprezentować gościom coś oryginalnego i zdrowego.

Ogromną zaletą focacci jako dania na co dzień i na imprezę są różnorodne dodatki. Samą focaccie można upiec z różnymi dodatkami, jak zioła, warzywa czy sery. Klasyczna focaccia posmarowana jest oliwą i posypana solą. Stosuje się również takie dodatki jak oliwki, rozmaryn, inne zioła, czosnek, cebula itp. Podstawowe zioła jakie dodaje się do focacii to: rozmaryn, bazylia, szałwia i czosnek. Na focacci przed pieczeniem można również ułożyć plastry cukinii, papryczkę chili, czy też inne warzywa, które nam smakują. Warto poeksperymentować.

Jak i z czym podajemy focaccię

Focaccia świetnie smakuje jako podstawa do włoskich kanapek lub jako dodatek do potraw i sałatek. Dobrym pomysłem jest focaccia z parmezanem lekko podpieczona w piekarniku. Focaccia jako kanapka będzie idealnie smakowała z pomidorami, oliwkami, awokado, roszponką czy też z serami. Prosta focaccia z solą wspaniale smakuje maczana w oliwie. Mamy tu spore pole do popisu i do eksperymentowania. Kanapkę w stylu włoskim na focacci możemy lekko podpiec w piekarniku i udekorować świeżą bazylią lub podawać na zimno.

Focaccię można również podać jako przegryzkę do włoskich lub greckich sałatek z serkiem feta. Sprawdzi się również jako pieczywo do zupy lub jako bułka do burgera. Focaccię możemy jeść na ciepło, świeżo z pieca, lub na zimno.

Klasyczny spód do pizzy jest dość trudny do zrobienia w warunkach domowych, szczególnie że wypiek pizzy wymaga specjalnego pieca. Natomiast przepis na focaccię jest bardzo prosty i można go wykorzystać, aby wypiec pyszny spód do pizzy. Jeśli pieczemy klasyczną focaccię, przed pieczeniem robimy w cieście dołki palcami, wierzch smarujemy oliwą i wrzucamy ulubione dodatki. Jeśli chcemy z ciasta zrobić spód do pizzy, rozciągamy ciasto rękoma, a następnie układamy na blasze. Wykładamy ulubione dodatki i pieczemy.

Dzieciom bardzo smakuje słodka focaccia z miodem i rodzynkami. Można ją także maczać w oliwie z oliwek. Będzie świetnym daniem na podwieczorek lub kolację dla dziecka ze szklanką kefiru lub mleka. Doskonałą focaccię na słodko upieczemy także z owocami, jak na przykład gruszki. Słodką focaccię z dodatkiem cukru lub miodu możemy podać posypaną owocami, na przykład truskawkami lub borówką amerykańską lub posmarowaną dżemem.

Jak zrobić domową focaccię

Przepis na domową focaccie jest naprawdę prosty, dzięki czemu łatwo i szybko zrobić danie dla rodziny lub poczęstunek dla gości. Najpierw robimy zaczyn z drożdży. Następnie dodajemy mąkę, najlepiej specjalną mąkę do pizzy lub mąkę tortową. Dodajemy również sól, oliwę z oliwy, parę łyżek zimnej wody i zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i układamy w formie robiąc palcami wgłębienia. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy. Przed pieczeniem focaccię należy z wierchu wysmarować oliwą z oliwek, dzięki czemu ciasto będzie chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto