Dieta trzustkowa
-
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce znane również jako poszetowe, jest sposobem na przygotowanie jajka w sposób bardzo lekkostrawny. Choć całość wydaje się …
10 + 3 min łatwy 1 71 kcal
-
Kisiel malinowy
Kisiel malinowy to sprawdzony przepis, który pozwoli ugotować szybki deser z malin. Do przygotowania kisielu można użyć malin świeżych lub …
5 + 10 min łatwy 4 393 kcal
-
Indyk na parze
Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. …
20 + 30 min łatwy 2 114 kcal
Dieta trzustkowa - przepisy
-
Zupa ryżowa
Bardzo łatwa, dietetyczna i lekka zupa ryżowa z kurczakiem i marchewką to danie świetne na obiad dla dzieci i seniorów. …
15 + 60 min łatwy 6 978 kcal -
Kluski lane
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich …
10 + 5 min łatwy 2 182 kcal
-
Rosół z kury
Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości …
30 + 180 min łatwy 6 352 kcal -
Zupa koperkowa z pulpetami
Zupa koperkowa z pulpetami to bardzo dobry pomysł na bardzo aromatyczną zupę. Prosty przepis na pyszną zupę przygotować można z …
15 + 30 min łatwy 10 167 kcal -
Marchwianka
Marchwianka to zupa, która uratowała niejeden bolący brzuch. Jest niezwykle lekkostrawna, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać nawet …
20 + 45 min łatwy 4 314 kcal
-
Kasza manna z bananem
Kasza manna z bananem to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci oraz dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się również …
15 + 15 min łatwy 1 394 kcal
-
Ryżanka
Ryżanka to zupa na bazie ryżu i marchewki, która jest niezwykle delikatna dla żołądka. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a …
20 + 40 min łatwy 4 208 kcal
-
Pulpety z kaszą manną
Pulpety z kaszą manną są doskonałym wyborem na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie sosu, ale …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka to świetna propozycja na domowy obiad. Danie możesz przygotować dla …
10 + 40 min łatwy 1 439 kcal -
Kopytka z batatów
Kopytka to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przygotowywane jest z gotowanych ziemniaków, które następnie są mielone i łączone z …
90 + 80 min łatwy 2 541 kcal
-
Pulpety gotowane
Pulpety gotowane są idealną propozycją na lekkostrawny posiłek. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, …
25 + 25 min łatwy 4 230 kcal
-
Zupa ryżanka
Zupa ryżanka to niezwykle prosty sposób na pyszną i lekkostrawną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostoty …
20 + 40 min łatwy 4 202 kcal
-
Kluski leniwe
Kluski leniwe to świetny pomysł na szybki obiad na słodko. Robi się je naprawdę ekspresowo, a ich smak zachwyca nie …
25 + 10 min łatwy 4 276 kcal
-
Kopytka leniwe
Kopytka leniwe to doskonała alternatywa dla ziemniaczanych klusek. Te robione są z twarogu, dzięki czemu mają więcej białka, a przy …
15 + 10 min łatwy 2 579 kcal
-
Pulpety na parze
Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można …
15 + 20 min łatwy 4 249 kcal -
Klopsiki gotowane
Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego. Tak …
20 + 25 min łatwy 4 173 kcal -
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je podawać z wieloma dodatkami, …
45 min łatwy 2 416 kcal
-
Kopytka z dyni
Kopytka z dyni można zjeść na słono lub na słodko. Dobre będą zarówno z cebulką, jak i z masłem, cukrem …
45 + 25 min łatwy 5 265 kcal
-
Kluski leniwe z ziemniaków
Kluski leniwe z ziemniaków to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad. …
30 + 7 min średni 6
-
Placki ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem to jedna z mniej znanych wersji tego pysznego dania. Warto po nie sięgnąć, gdy już znudziły …
30 + 30 min łatwy 4
-
Kluski leniwe z serem
Kluski leniwe z serem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dania, zwłaszcza w słodkiej odsłonie. Kluski robi się …
20 + 10 min łatwy 2 555 kcal
-
Placki ziemniaczane bez cebuli
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 151 kcal
-
Klopsiki z indyka
Klopsiki z indyka to fantastyczny pomysł na zdrowy, dietetyczny, a jednocześnie przepyszny i bardzo uniwersalny obiad dla całej rodzinny. Mięso …
40 min łatwy 2 312 kcal -
Omlet dla dzieci
Omlet dla dzieci to pyszny posiłek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Można go przygotować zarówno …
15 min łatwy 1 212 kcal
-
Schab na parze
Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący …
5 + 30 min łatwy 1 310 kcal -
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to fantastyczny pomysł na śniadanie. Pyszny, szybki, tani i sprawdzony przepis nada się dla całej rodziny, również …
20 min łatwy 10 271 kcal
-
Pierś z indyka z szynkowara
Pierś z indyka z szynkowara to pomysł na pyszny, zdrowy dodatek do kanapek i innych dań. Szynka drobiowa przygotowana w …
10 + 120 min łatwy 10 111 kcal
Dieta trzustkowa - co to jest?
Zapalenie trzustki występuje w postaci ostrej lub przewlekłej. Nawracające i przewlekłe zapalenie trzustki wymaga stosowania specjalnej diety trzustkowej, które łagodzi objawy choroby. Jadłospis dla chorych na trzustkę musi zawierać dania lekkostrawne, gotowane i spożywane w umiarkowanej temperaturze. Produkty dozwolone to przede wszystkim chude i gotowane mięso, chudy nabiał, pszenne pieczywo. Dieta powinna zawierać dużo warzyw i owoców. Najlepsze śniadanie powinno składać się z kanapki z pszennego pieczywa z chudą wędliną lub twarogiem. Na obiad najlepsza będzie zupa pomidorowa z ryżem, pulpety lub pierogi leniwe na białkach. Na kolację można zjeść kisiel.
Dieta trzustkowa - dania, które można jeść przy zapaleniu trzustki
Ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki jest poważną chorobą, która pogarsza komfort życia pacjenta. Aby złagodzić objawy i kontrolować chorobę konieczna jest specjalna dieta trzustkowa. Dowiedz się, co można jeść, a czego nie można przy zapaleniu trzustki. Wyjaśniamy jakie owoce i warzywa lub inne produkty są dozwolone, a jakie nie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na dania odpowiednie dla chorych na trzustkę. Doradzamy co ugotować na obiad i jak zrobić zdrowe i smaczne śniadanie i kolację dla pacjentów z zapaleniem trzustki.
Dieta trzustkowa - co można jeść a czego nie można
Zapalenie trzustki - objawy, leczenie i dieta
Trzustka jest organem, który reguluje sposób, w jaki organizm przetwarza cukier, umożliwia trawienie oraz produkuje ważne hormony, jak insulinę i glukagon. Występują dwa rodzaje zapalenia trzustki: ostre i przewlekłe.
Ostre zapalenie trzustki objawia się silnym bólem, gorączką, wymiotami. Objawy szybko się nasilają i chory musi trafić do szpitala. Schorzenie to występuje w postaci łagodnej lub ciężkiej. Ciężka forma tej choroby zagraża życiu i wymaga intensywnego leczenia. Zaś przy łagodnej pobyt w szpitalu trwa około 7 dni. Choroba ta potrafi nawracać, dlatego też chory musi być pod stałą kontrolą lekarską i przyjmować leki.
Przewlekła postać zapalenia trzustki (PZT) ma przebieg stopniowy. Powoli dochodzi do ograniczenia produkcji enzymów i hormonów przez trzustkę. Choroba ta jest trudna do zdiagnozowania, gdyż objawia się bólami brzucha i biegunkami, które można pomylić ze zwykłą niestrawnością. PZT leczy się objawowo, zaś chory musi być pod opieką pod opieką gastroenterologa, chirurga oraz diabetologa. Konieczna jest również specjalna dieta trzustkowa, która zapobiega wyniszczeniu organizmu poprzez niedożywienie.
Na czym polega dieta trzustkowa - produkty dozwolone
Dietę trzustkową powinni wprowadzić przede wszystkim osoby chore na ostre, nawracające lub przewlekłe zapalenie trzustki. Początkowe leczenie tych schorzeń może oznaczać całkowitą głodówkę. Po kilku dniach wprowadza się małe porcje jedzenia. Zadaniem specjalnej diety jest złagodzenie dolegliwości bólowych i niedopuszczenie do spadku wagi. Pacjenci chorzy na PZT muszą stosować tę dietę do końca życia.
Dieta trzustkowa to przede wszystkim dieta lekko strawna, niskobiałkowa i niskotłuszczowa, ale nie jest to regułą, gdyż niektórzy pacjenci dobrze tolerują różne produkty.
Najważniejsze zasady diety trzustkowej:
- dania gotowane w wodzie lub na parze,
- dania świeże,
- posiłki o umiarkowanej temperaturze,
- dokładne przeżuwanie,
- co najmniej 1,5 litra wody dziennie,
- nie należy popijać posiłków,
- niewielka ilość produktów zbożowych do każdego posiłku,
- nabiał w niewielkiej ilości 3 razy dziennie.
Co można jeść przy zapaleniu trzustki:
- pieczywo pszenne, sucharki,
- mięso chude, gotowane, wołowina i drób,
- ryby chude,
- chude wędliny,
- chudy nabiał i jogurty niskotłuszczowe,
- lekkostrawne warzywa,
- biały ryż, makaron, drobne kasze,
- owoce,
- masło,
- miód,
- dżemy bez pestek,
- przyprawy, jak majeranek, melisa, zielony koperek, wanilia, cynamon, tymianek, czarnuszka, koper,
- woda mineralna,
- słaba herbata,
- kawa zbożowa.
Jakie owoce i warzywa w diecie trzustkowej
Dieta trzustkowa powinna składać się głównie z warzyw i owoców. Jednak nie wszystkie warzywa i owoce są dozwolone. Jakie owoce i warzywa można jeść?
Możemy jeść takie owoce i warzywa jak:
- morele,
- banany,
- brzoskwinie,
- pieczone jabłka,
- owoce cytrusowe,
- marchew,
- dynia,
- pomidor bez skórki,
- ziemniaki,
- seler.
Dozwolone, a nawet zalecane są owoce cytrusowe, które mają dużo witaminy C. Nie należy jeść owoców pestkowych i z małymi pesteczkami. Niedozwolone są również daktyle, figi, gruszki i czereśnie. Warzywa należy jeść w formie gotowanej i rozdrobnionej i wybierać te z małą ilością błonnika. Najlepsze są w formie przecierów i soków. Pomidory należy obrać ze skórki.
Spośród warzyw należy wyeliminować takie warzywa jak:
- warzywa kapustne,
- strączkowe,
- por,
- czosnek,
- cebula,
- rzodkiewka.
Produkty zabronione w diecie trzustkowej
Zastanawiając się, co można jeść w diecie trzustkowej, okazuje się, że możemy wykorzystać głównie przepisy na dania lekkostrawne, chude i gotowane. Kupując produkty, należy dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty najwyższej jakości z najmniejszą ilością sztucznych dodatków i konserwantów.
W diecie trzustkowej należy bezwzględnie zrezygnować z alkoholu. Należy wyeliminować produkty ciężkostrawne, tłuste, zawierające dużo błonnika. Niedozwolone są dania smażone, dania w panierce i, dania smażone na głębokim tłuszczu.
Produkty niedozwolone:
- kawa, mocna herbata, napoje gazowane,
- kakao,
- chleb żytni i pieczywo chrupkie, pieczywo pełnoziarniste,
- pieczywo cukiernicze,
- grube kasze,
- słodycze: ciasta, tłuste torty, czekolada, chałwa, batony,
- tłuste mięso i ryby, wieprzowina,
- tłuszcze,
- tłuste rosoły, sosy, zasmażki,
- tłuste mleko,
- tłusty nabiał, sery topione, pleśniowe,
- nasiona słonecznika, sezamu, dyni, orzechy, migdały,
- przyprawy (sól, ocet winny, bazylia, estragon, paprykę słodką, tymianek).
Zapalenie trzustki - jak przygotować jadłospis
Jak zrobić zdrowe śniadanie i kolację dla chorych na trzustkę
Jadłospis na chorych na trzustkę powinien składać się z dań lekkostrawnych i chudych. Wykluczone są klasyczne śniadania jak: jajecznica, jajka gotowane lub smażone. Możemy zjeść kanapki z pszennego pieczywa z chudym twarogiem lub chudą wędliną i plasterkiem pomidora bez skórki lub na słodko z miodem lub z dżemem bez pestek.
Na śniadanie i kolację doskonałe są płatki owsiane, kukurydziane z chudym mlekiem. Świetne są wszelkiego rodzaju owsianki, kasza manna na mleku. Pamiętajmy jednak, aby nie używać do owsianki owoców pestkowych i małych pesteczek i ziarenek. Najlepsze będą pokrojone morele, pieczone jabłka lub mus jabłkowy, brzoskwinie (nie z puszki). Do owsianki dla chorych na trzustkę nie dodajemy orzechów, nasion i pestek.
Co ugotować na obiad przy diecie trzustkowej
Aby ugotować obiad dla chorych na trzustkę możemy wykorzystać przepisy na dania lekkostrawne. Jednak dieta trzustkowa jest znacznie bardziej restrykcyjna, niż dieta lekkostrawna. Powinna być także niskobiałkowa, niskotłuszczowa, z małą ilością błonnika. Pamiętajmy, że wykluczone są produkty gotowe i w proszku oraz produkty wysokoprzetworzone.
Zalecane techniki przygotowania dań gotowanych to:
- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
- pieczenie w folii i pergaminie bez dodatku tłuszczu.
Mięso musi być chude. Dlatego też okrajamy tłuszcz i skóry, zaś z kurczaka zdejmujemy skórę. Zupy przygotowujemy na bazie wywarów warzywnych. Wykluczone są gęste, zawiesiste, tłuste zupy na kościach lub wywarach mięsnych. Zup nie należy również zabielać śmietaną i zagęszczać zasmażką.
Doskonałym wyborem na obiad będzie zupa pomidorowa z ryżem na bulionie warzywnym lub na maśle. Nie dodajemy cebuli. Najlepiej zrobić ją na świeżych pomidorach bez skórki lub na samodzielnie zrobionym przecierze pomidorowym. Zupę okraszamy delikatnymi przyprawami i nie zabielamy śmietaną.
Do drugiego dania na obiad możemy podać:
- makaron,
- ziemniaki,
- drobne kasze,
- biały ryż.
Dobre drugie dania dla chorych na trzustkę:
- pulpety drobiowe gotowane w sosie własnym,
- potrawki drobiowe z gotowanymi warzywami,
- kluski biszkoptowe na białkach,
- leniwe pierogi na białkach.
Jak zrobić deser dla chorych na trzustkę? Dobrym deserem będzie kompot owocowy, kisiel, budyń, galaretka owocowa. Słodycze nie są wskazane dla chorych na trzustkę. Możemy jednak upiec ciasto biszkoptowe lub bezę. Idealny będzie lekki torcik z ciasta biszkoptowego przekładany dżemem (bez pesteczek), z galaretką na wierzchu.
Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki wymaga dość restrykcyjnej diety, która pomaga złagodzić objawy i zapobiega zniszczeniu organu. Dieta trzustkowa wymaga dań lekkostrawnych, chudych, z małą ilością błonnika. Wymaga odstawienia alkoholu, kawy, używek i tłustych, ciężkostrawnych dań.