Dania z szybkowaru

dania z szybkowaru

Dania z szybkowaru to doskonała propozycja na obiad dla osób nie mających dużo czasu na gotowanie. W szybkowarze przygotować można potrawy wymagające bardzo długiego gotowania, w czasie o prawie 70% krótszym. Szybkowar świetnie nadaje się do przygotowania mięs, a także aromatycznych wywarów na bazie mięsa i warzyw. Nadaje się dobrze do przygotowania dań jednogarnkowych. W szybkowarze nie powinno się gotować produktów, które normalnie nie wymagają zbyt długiego czasu obróbki termicznej.

Dania z szybkowaru - polecane przepisy

Dania z szybkowaru - pozostałe przepisy

Dania z szybkowaru – przepisy na dania przygotowane w szybkowarze

Z pomocą szybkowaru można przygotować wiele dań. Dzięki gotowaniu w szybkowarze produkty spożywcze są dużo szybciej gotowe do spożycia. Szybkowar, dzięki krótkiemu gotowaniu, zapewnia też zachowanie większej ilości składników spożywczych w potrawie. Szybkowary są bardzo popularne w profesjonalnych kuchniach. Dzięki pomocy tego urządzenia można przyrządzać wiele potraw, których czas gotowania odstrasza już podczas czytania przepisu. Szybkowar, dzięki zachowaniu pary w środku naczynia, pozwala na zachowanie wilgotności i soczystości potraw. Gotowanie w szybkowarze jest proste, a potrawy w nim powstałe są smaczne i zdrowe. Przepisy na potrawy to tak naprawdę te same przepisy, z których powstają potrawy w sposób tradycyjny. Nie zmienia się sposób doprawienia dań a jedynie czas ich obróbki termicznej.

Szybkowar – co to takiego?

Szybkowar to nic innego jak garnek - z tą jednak różnicą, iż posiada przykrywkę pozwalającą na uzyskanie wysokiego ciśnienia wewnątrz naczynia. Szybkowary wykonywane są ze stali nierdzewnej lub aluminium. Szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, który pozwala na kontrolowanie wysokości ciśnienia wewnątrz naczynia. Gdyby ciśnienie zbyt mocno wzrosło a naczynie było by idealnie szczelne, wówczas garnek by pękł.

Szybkowar jest urządzeniem dość drogim, a jego ceny zaczynają się od kilkuset złotych. Historia powstania szybkowaru sięga połowy XVII wieku, wynaleziony został przez człowieka o imieniu Denis Papin. Sam wynalazca nazwał urządzenie „zmiękczaczem kości”.

Szybkowary – rodzaje urządzeń

Wyróżnić możemy dwa rodzaje urządzenia jakim jest szybkowar:

  • szybkowar tradycyjny - czyli proste urządzenie, które posiada pokrywkę z zaworem kontrolującym ciśnienie wewnątrz naczynia. Garnki wykonane ze stali można myć w zmywarce, co znacznie ułatwia mycie po przygotowaniu potrawy.
  • szybkowar elektryczny – znacznie różni się od tradycyjnego szybkowaru. Posiada elektroniczny panel, na którym możemy wybierać odpowiednie funkcje urządzenia. Pozwala dobrać odpowiedni program do każdego dania, które chcemy przygotować. Jest lepszym pomysłem, gdyż zapewnia większą kontrolę nad przygotowywanym w jego wnętrzu posiłkiem. Pozwala także na precyzyjne przygotowywanie różnych potraw, bez potrzeby zastanawiania się ile czasu powinno się gotować daną potrawę. Koszt tego urządzenia jest podobny do kosztu zakupu szybkowaru tradycyjnego.

Dania z szybkowaru – jakie potrawy można przygotować

W szybkowarze przygotować możemy różnego rodzaju potrawy. Pozwala on na bardzo szybkie gotowanie - dzięki temu możemy z jego pomocą zrobić pyszne pieczone mięsa, które potrzebują w piekarniku dużo czasu, aby były miękkie i soczyste. Szybkowar dobry jest także do gotowania zup, w tym rosołów, które zazwyczaj należy gotować na bardzo wolnym ogniu przez kilka godzin.

W szybkowarze możemy także przygotować aromatyczne sosy mięsne na bazie mięsa mielonego. Szybkowar to także doskonały pomysł do zrobienia szarpanej wieprzowiny lub wołowiny. Pierwotny przepis zakłada pieczenie mięsa przez 6 do nawet 24 godzin w temperaturze pomiędzy 80 a 130 stopni. Szybkowar usprawni ten proces i przygotowanie tej wspaniałej potrawy zajmie mniej czasu.

Przykładowe przepisy na dania z szybkowaru i ich opis

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa to świetna propozycja na uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych. Pieczeń świetnie sprawdza się także na kanapki podana na zimno. Dobra i soczysta pieczeń to marzenie każdej Pani domu, nie jest to jednak łatwe do wykonania i wymaga dużo czasu. Przepisy na zdrowe pieczenie w szybkowarze są bardzo proste. Nie wymagają dużo czasu, jedynie doprawienia i umieszczenia w naczyniu. Szybkowar pozwala na przygotowanie soczystej i kruchej pieczeni w czasie o ponad połowę krótszym niż pieczenie w piekarniku.

Pieczeń możesz przygotować z dodatkiem warzyw korzeniowych, które są zdrowe i zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzą się do tego ziemniaki, marchew, pietruszka czy bataty. Po ugotowaniu w parowarze możesz z nich przygotować pyszne puree będące dodatkiem do mięsa. Pieczeń wieprzową przygotuj z dodatkiem ulubionych przypraw, nie zapomnij o dodatku cebuli i czosnku, które doskonale komponują się z wieprzowiną. Pieczeń możesz przygotować także z innego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się także mięso wołowe, z królika, sarny a także mięso dzika.

Rosół z kury

Pyszny i aromatyczny rosół to tradycyjna potrawa, która obowiązkowo gości w każdym polskim domu podczas niedzielnego obiadu. Niestety dobry rosół potrzebuje kilku godzin gotowania, aby był gotowy do spożycia. Tu z pomocą przychodzi szybkowar, który skróci czas gotowania o 2/3. Dzięki temu urządzeniu możesz przygotować pożywną zupę, nawet jeśli nie planowałeś tego robić dzień wcześniej. Rosół jest bazą różnych zup i sosów, wzbogaca smak i jest pełen składników odżywczych.

Najlepszy rosół to ten gotowany na różnych gatunków mięs. Pożądny i aromatyczny wywar należy zrobić z dużej ilości warzyw: marchwi, selera korzeniowego, cebuli, selera naciowego i korzenia pietruszki. Często można się spotkać także z dodatkiem kapusty białej, który ożywia smak rosołu. Jeśli chodzi o rodzaje mięsa to podstawą oczywiście jest kurczak, najlepiej w całości, z chowu bez antybiotyków. Dodatkowo rosół należy wzbogacić kośćmi wołowymi, pręgą lub giczą. Dodatek wieprzowiny taki jak żeberka sprawi, że rosół będzie bardziej treściwy i będzie miał więcej tłuszczu. Pamiętaj o jednej zasadzie, aby wody nie było więcej niż składników rosołu.

Gulasz wołowy

Miękki i aromatyczny, taki powinien być gulasz. Czasem ciężko jest to osiągnąć gotując gulasz tradycyjnie. Mięso, aby zmiękło, potrzebuje długo czasu, a przygotowując obiad zależy nam na szybkim posiłku. Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie miękkiego gulaszu w bardzo krótkim czasie. Danie jest smaczne i dodatkowo zdrowe, gdyż ta technika gotowania pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych.

Gulasz wołowy doskonale sprawdza się podany podczas kolacji ze znajomymi. Wołowina dobrze komponuje się z dodatkiem warzyw korzeniowych i czerwonego wina wytrawnego. Jeśli chodzi o przyprawy to dobrze dodać do gulaszu liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, jałowiec czy rozmaryn. Można przygotować go także na słodko z dodatkiem ciemnych owoców (np. jeżyn lub borówek).

Sos bolognese

Jest to tradycyjny sos kuchni włoskiej. We Włoszech przygotowywany na bazie mięsa wołowego, najczęściej wykorzystuje się do tego przeponę. Gotuje się ją na bardzo małym ogniu tak długo, aż mięso będzie się rozpadać w sosie. Wersja prostsza do przygotowania na bazie mięsa mielonego, także wymaga długiego duszenia, by sos nabrał odpowiedniego aromatu. W szybkowarze możemy przygotować aromatyczny sos w bardzo krótkim czasie. Proste i smaczne danie jakim jest sos na bazie pomidorów i mięsa wołowego doskonale komponuje się z makaronem, a także stanowi bazę do przygotowania lasagne. Sos możesz także wykorzystać przygotowując z nim pizzę lub podając ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Obowiązkowy jest także dodatek parmezanu w dużej ilości.

Gotowane warzywa

Gotowane warzywa tracą swoje składniki odżywcze. Niestety nie wszystkie warzywa można spożywać na surowo. Gotowanie w wodzie powoduje bardzo dużą stratę składników odżywczych i witamin, dlatego doskonałym pomysłem jest gotowanie warzyw w szybkowarze lub na parze. Można w nim przygotować nie tylko twarde warzywa korzeniowe takie jak marchew, buraki czy ziemniaki. Świetnie gotuje się także brokuł, fasolka szparagowa czy kapusta biała. Warzywa nie dość, że gotują się bardzo szybko, to w dodatku pozwala to na zachowanie dużo większej ilości witamin i składników mineralnych.

Warzywa gotowane w szybkowarze są zdrowe, gdyż można je przygotować bez dodatku tłuszczu i soli. Pozwala to na ograniczenie dodanych kalorii podczas przygotowania. Warzywa gotowane w szybkowarze można wykorzystać do przygotowania zupek kremów dla niemowląt. Świetnym pomysłem jest także wykorzystanie warzyw do zrobienia sałatki jarzynowej czy podanie ich do obiadu z odrobiną oliwy z oliwek, która zwiera dobre tłuszcze mające dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto